Vic dóna un altre pas per a la implantació del porta a porta

El ple aprova inicialment el projecte, que fixa els aspectes tècnics de la proposta

Pere Pratdesaba
03 de març del 2014
Toni Serrat, màxim impulsor del porta a porta
Toni Serrat, màxim impulsor del porta a porta | Adrià Costa
Joan Ballana i Antoni Serrat. Foto: Adrià Costa

El ple de Ajuntament de Vic ha donat un pas més, tímid encara, per a la implantació definitiva dela recollida de residus porta a porta a la ciutat . En la sessió celebrada aquesta tarda, el consistori ha aprovat inicialment el projecte, amb els vots favorables de tots els partits i l’abstenció de tres regidors de PxC (Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso).

El projecte, establert en un document de 115 pàgines, estableix “com es farà la casa”, segons ha explicat el regidor Toni Serrat (CiU), el màxim impulsor de la iniciativa. Així, s’especifiquen aspectes tècnics com que la ciutat es dividirà en dues àrees, amb dies de servei separats, el cost del canvi de model i de la seva gestió, el número de camions que s’utilitzaran o els dies que es farà la recollida, entre d’altres. Pel que fa en aquest darrer punt, el text fixa tres dies de recollida de matèria orgànica en cada una de les dues zones i un altre de vidre, per tant, hi haurà tres dies sense servei. Els dies dels residus orgànics  també es farà la recollida de multiproductes, durant dos dies, i de rebuig, un tercer.

El projecte, però, de la mateixa manera que es va fer en el ple del passat 13 de gener , on només es va donar suport a la implantació del porta a porta, defuig algunes decisions complicades i posposa el calendari d’aplicació i el tipus de gestió a fi i efecte de consensuar un projecte més madurat amb la majoria de forces polítiques. “El projecte només diu com volem que sigui, però no es diu ni quan, ni com, ni qui el farà”, ha reconegut Serrat.

En el rerefons de tot plegat hi ha les eleccions municipals de 2015. El porta a porta representarà un canvi d’hàbits que provocarà molts problemes, sobretot en els primers mesos de la seva implantació, un fet que tots els partits donen per assumit. Uns problemes que poden representar un cost electoral. I, tal com va reconèixer fa uns dies l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal (CiU) , l’equip de govern no està disposat a donar avantatge a Josep Anglada, que ja anunciat que inclourà al seu programa la retirada del porta a porta .

Així els hi ha tornat a recordar l’ encara portaveu de PxC a la sessió del ple, ja en plena campanya electoral: “Vostès no s’atreviran a implantar el nou servei en aquesta legislatura. Però tots els ciutadans saben que ho faran després de les eleccions”. I ha afegit: “Els ciutadans de Vic ja saben, doncs, a qui han de votar”.

Cristina Gayoso, Josep Anglada i Marta Riera. Foto: Adrià Costa
Arxivat a