El representant local del PP crea a Tona una associació per a l'escola bilingüe

AEB-Tona Bilingüe s’estrena demanant la dimissió del director de l’escola de l’Era de Dalt per posar "en perill" la convivència del centre | L'entitat també lamenta l’actuació de l’Ajuntament

Pere Pratdesaba
22 de febrer del 2014
Els representants de l'AEB-Tona Bilingüe, aquest dissabte a la Canal
Els representants de l'AEB-Tona Bilingüe, aquest dissabte a la Canal | AEB Cataluña
Els membres de l'AEB-Tona Bilingüe, a la Canal de Tona, aquest dissabte Foto: AEB-Cataluña

Francisco Ribas, representant local del PP a Tona i pare d’una alumna de l’escola Era de Dalt d’aquesta població, continua la seva ofensiva contra la immersió lingüística i en defensa de l’educació “equitativa” del castellà i el català. El dirigent popular ha donat un pas més i, tal com ja va avançar Osona.com fa unes setmanes, ha impulsat la creació d’una agrupació territorial de l’AEB (Asamblea por una Escuela Bilingüe de Cataluña), que porta per nom AEB-Tona Bilingüe.

La nova entitat s’ha constituït aquest dissabte a la Canal de Tona, en el marc de la trobada de la coordinadora gestora de l’AEB Cataluña. A l’acte hi ha assistit una cinquantena de persones, inclosos nens, moltes d’elles de fora de la comarca. Francisco Ribas ha estat nomenat coordinador de l’AEB-Tona Bilingüe i Aurelio Páez,  secretari.

L’Asamblea por una Escuela Bilingüe de Cataluña es va fundar a Barcelona el 2014 i té com a objectius promoure i difondre els avantatges del bilingüisme i del trilingüisme a la societat, tal com recullen els seus estatuts. En aquest marc, la seva tasca es concentra sobretot a les escoles, on reclama que s’imparteixi l’ensenyament en les “dues llengües oficials i en una llengua estrangera”. També defensa la neutralitat política i ideològica dels centres educatius.

Un cop constituïda la secció local de Tona, l’AEB Cataluña ha emès una nota (llegiu, a sota) on reclama la dimissió de Marc Peñarroya, director de l’escola Era de Dalt de Tona, per la seva “irresponsable actuació”, enviant una carta a totes les famílies del centre “desqualificant a un pare per haver demanat l’ensenyament trilingüe per a la seva filla”, posant així “en perill" la convivència a l’escola. Aquest pare és Francisco Ribas. L’AEB ha anunciat que farà arribar la petició a la consellera d’Ensenyament.

Ribas va sol·licitar a la direcció de l’Era de Dalt l’augment de les hores impartides en castellà i va demanar a la Generalitat que complís la seva obligació d’oferir a la etapa infantil l’ensenyament “en la llengua oficial que escullin els  pares”, tal com, segons ell, marca la llei. El representant del PP va portar les seves demandes a les altes instàncies del partit, a la diputada al Parlament de Catalunya, Maria José García Cuevas.

Després que es fes pública la petició de Ribas als mitjans de comunicació, Peñarroya va enviar una carta a les famílies de l'escola, que també va publicar Osona.com, i al web de l’Ajuntament de Tona, desmentint algunes de les declaracions del representant local del PP.

Ara, l’AEB Cataluña ha fet pública una carta posterior de Ribas adreçada a Peñarroya, on recrimina l’actuació del director de l’Era de Dalt. A més, li demana que faci arribar la missiva a totes les famílies del centre, de la mateixa manera que va fer ell.

L’entitat també ha “lamentat” que l’Ajuntament publiqués l’escrit de Peñarroya al web municipal i li ha demanat que faci el mateix amb la carta de Ribas.

---------------------
NOTA DE PREMSA
AEB DE CATALUÑA


La AEB de Cataluña informa que este sábado ha celebrado una reunión de la Coordinadora Gestora en el municipio de Tona en la que se ha analizado la situación en la escuela catalana, en general, y en esta ciudad ha adoptado los siguientes acuerdos:

PRIMERO.- La AEB de Cataluña muestra su solidaridad con todos los padres que han solicitado la escuela bilingüe en Cataluña y pide a las Administraciones educativas catalanas que asuman sin demora y sin generar conflictividad innecesaria la evidente realidad bilingüe de Cataluña que hace aconsejable una enseñanza vehicular trilingüe (de los dos idiomas oficiales y de una lengua extranjera) con una buena dotación de recursos materiales y personales.

SEGUNDO.- Aprobar la constitución de la agrupación territorial de Tona que se denominará AEB-TONA BILINGÜE que tiene como finalidad asegurar una presencia equilibrada del catalán, del castellano y del inglés en los centros educativos. Se acuerda ratificar la propuesta de la asamblea de asociados de Tona y nombrar Coordinador de la Agrupación Territorial a Francisco Rivas y secretario a Aurelio Páez.

TERCERO.- Dada la irresponsable actuación del director de la Escola Era de Dalt, Marc Peñarroya, que ha dirigido un escrito a todas las familias del centro educativo descalificando gravemente a un padre por haber solicitado la escuela trilingüe para su hija, consideramos conveniente que presente la renuncia al cargo de director por poner en peligro la convivencia en la escuela y, con tal finalidad, se elevará una petición a la Consejera de Enseñanza.

CUARTO.- Lamentar que el Ayuntamiento de Tona haya comunicado la carta del director del centro educativo en la página oficial del consistorio. AEB de Tona reclama a los responsables municipales que den el mismo tratamiento a la carta que el padre afectado ha dirigido al director de la Escola Era de Dalt.
Documents
Arxivat a