El Lluçanès presenta el pa de forment

El producte està elaborat amb una variant antiga de blat

Redacció Osona.com
20 de febrer del 2014
La seu del Consorci del Lluçanès, a Santa Creu de Jutglar, va acollir el passat dimarts, 18 de febrer, la presentació del pa de forment. Es tracta d’un pa elaborat amb una varietat antiga de blat que es conrea principalment al Lluçanès. A l’acte hi van assistir una trentena de persones, entre els quals hi havia flequers i pagesos.

La presentació i benvinguda va anar a càrrec del president del Consorci del Lluçanès, Lluís Vila, que va destacar la importància dels productors i elaboradors de productes agroalimentaris al Lluçanès. Per altra banda, Andreu Llargués, president del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, va exposar la gran necessitat de projectes com els del pa de forment per fomentar i revaloritzar el pa i els flequers.

La sessió va continuar amb l’exposició de l’evolució del projecte, a càrrec de Laura Megias, i la presentació de les bases tècniques per l’elaboració del pa de forment, a càrrec de Marta Rancaño.

Finalment, els flequers participants al projecte han signat un acord de col·laboració amb el Consorci del Lluçanès amb la finalitat de continuar treballant i participant en el projecte. Actualment, formen part del projecte sis flequers del Lluçanès i sis més d’Osona, que ja elaboren pa de forment habitualment un o dos cops per setmana, i quatre pagesos que conreen aquesta varietat antiga de blat dur (tres del Lluçanès i un d’Osona).

El blat forment proporciona al pa un aroma, gust i digestibilitat superior, enfront farines convencionals, i un aspecte també diferenciat. Per tal de realçar-ne aquestes qualitats organolèptiques i visuals, el Consorci del Lluçanès a través de la Fundació CEDRICAT i amb la col·laboració dels flequers participants en el projecte, ha elaborat les bases tècniques per a l’elaboració del pa de forment.

Aquest projecte s’ha dut a terme amb la col·laboració i suport de Consorci del Lluçanès, DARP- Generalitat de Catalunya, Flequers artesans de les comarques gironines, Fundació CEDRICAT, GQS- Rita Casals, Gremi de Flequers de la província de Barcelona, IRTA Mas Badia, Lluciá Dot, PROEGA, Triticatum, Universitat de Vic, Xarxa de Productes de la Terra- Diputació de Barcelona.