Els ramaders reclamen a Vic la continuïtat de les plantes de purins

Un seixantena de persones, amb tractors i cisternes de purins, es concentra davant la delegació d’Hisenda per protestar contra la reforma energètica que impulsa el govern espanyol

Redacció Osona.com
20 de febrer del 2014
Els ramaders, concentrats davant la delegació d'Hisenda
Els ramaders, concentrats davant la delegació d'Hisenda | Adrià Costa
Els representants dels ramaders afectats, presentant la sol·licitud a la delegació d'Hisenda a Vic. Foto: Adrià Costa

Els representants dels usuaris afectats pel tancament de les plantes de purins han convocat avui una mobilització conjunta a tot l’Estat per exigir la continuïtat d’aquests equipaments a través de “l’establiment d’una prima justa”. A Vic, aquest matí s’han concentrat prop d’una seixantena de ramaders, amb sis cisternes de purins (tres amb remolc i tres amb camió), davant la Delegació d’Hisenda, al carrer Raimon d’Abadal (Vic 2). La protesta estava convocada per diverses entitats, com Unió de Pagesos, JARC i Asaja, entre d’altres.

Els ramaders han entrat una sol·licitud a la delegació del govern espanyol reclamant que s’aturi de manera immediata el decret estatal que redueix de manera dràstica les primes energètiques vers les plantes de purins. La mesura afecta de ple l’activitat del sector porcí a la nostra comarca, on ja han tancat de manera provisional les dues plantes de l’Esquirol i les Masies de Voltregà .

La reforma energèntica compromet no només la viabilitat d’aquestes instal·lacions, imprescindibles per tractar les dejeccions ramaderes, sinó també el conjunt d’explotacions ramaderes a les que donen servei, entre les quals n’hi ha unes 165 a la nostra comarca. Si s’aplica el decret, es passarà d’un cost de tractament de purins per a les granges de 6€/m3 a 50€/m3. A més, cal afegir el greu perill de contaminació al medi ambient pels 600.000 m3 de purins que es tractaven a l’any en aquestes plantes.

“Després d’aquestes concentracions veurem com reacciona el govern espanyol”, explica Eudald Sentmartí, portaveu dels manifestants. “A partir d’aquí, ens plantejarem si calen més mobilitzacions o no”, afegeix.

A l’acte hi ha assistit el diputat d’ERC, Dionís Guiteras, com a portaveu de la comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Guiteras ha explicat els cinc punts estratègics que es van aprovar la setmana passada en aquesta comissió, en una reunió amb tot el sector, per tal de reclamar la continuïtat de les plantes de purins.

Els parlaments, a la protesta davant de la delegació d'Hisenda a Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a