Oriol Guixà: «El desenvolupament territorial ha de ser públic-privat»

El creixement econòmic i social de l’eix de la C-17 centra la primera Àgora d’Opinió celebrada a Granollers | A l'acte també hi assisteix l'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal

Esteve Plantada
18 de febrer del 2014
Els ponents de la primera Àgora d'Opinió celebrada a Granollers, en acció

La tercera edició d’Àgora d’Opinió ha tingut lloc aquest dimarts, 18 de febrer, a l’Hotel Ciutat de Granollers, amb la participació dels ponents Oriol Guixà i Ramon Sagalés i amb un tema supracomarcal com a motiu, "El creixement econòmic i social de l’eix de la C-17". L’acte ha comtpat amb la presència dels alcaldes de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, i Granollers, Josep Mayoral, que també formen part del lobby de la C-17, un organisme que busca potenciar econòmicament aquest eix viari.

L'estreta relació Vic-Granollers

Josep Mayoral ha estat l’encarregat d’obrir l’acte i n’ha destacat “la voluntat de suma” i la connexió, “des de sempre, entre Vic i Granollers”. L’alcalde de Granollers ha afegit que la capital del Vallès Oriental i Vic són “dues ciutats que han articulat territori des d’una relació de comerç” i ha volgut destacar l’aposta pel lobby de la C-17, ja que “tots els alcaldes implicats vam decidir que calia fer un pas endavant, perquè el país necessita projectes engrescadors i créixer d’una manera equilibrada” i ha afegit que “aquest territori necessita generar sinergies per a millorar la productivitat, vertebrar la comunitat, generar bones infraestructures i articular una estratègia de creixement”.

Josep Maria Vila d’Abadal, tot seguit, ha subratllat l’esforç de la Universitat de Vic “per coordinar tot aquest territori de l’interior de Catalunya”. A més, ha destacat que “Granollers aporta una part metropolitana al projecte que fa que aquest s’enriqueixi”. Vila d’Abadal ha volgut ressaltar, en aquest sentit, el paper fonamental de la indústria, que “és essencial”, afirmant que “cal que tornem a ser una societat industrial”.

Aconseguir la millora de la connexió per tren

El torn dels dos ponents ha estat iniciat per Oriol Guixà, vicepresident i conseller delegat de La Farga, que ha començat amb un agraïment “per la idea i el concepte de vertebrar l’entorn a partir del teixit de la C-17” i també ha afegit la necessitat de fer entrar al projecte el Bages i Manresa. Guixà ha destacat la capacitat d’unir esforços, ja que “tots nosaltres tenim els mateixos objectius comuns” i ha reivindicat que “les solucions al desenvolupament territorial han de ser públic-privat”. “Hem d’aconseguir que les associacions empresarials s’uneixin i promoure les sinergies” i ha afegit que caldria “fer un mapa per saber de quins agents disposem en aquest entorn”.

Guixà també ha manifestat que “és fonamental solucionar el 'tema del tren' i que, sobretot, arribin mercaderies: només Osona mou un milió de tones amb el Port de Barcelona”, ha destacat. El vicepresident de La Farga també ha volgut posar en valor el concepte de “tren llançadora”, ja que és vital “unir Vic i La Garriga directament amb Barcelona, fent que el trajecte sigui de 35 minuts i no pas de més d’una hora, com passa ara”.

Comunitat que ha de potenciar polígons de primera

Per acabar, Ramon Sagalés, conseller delegat de l’empresa de transports Sagalés, ha parlat també de la rellevància del tren. “El tren és important, però s’ha de planificar i invertir a llarg termini. Nosaltres creiem en les operacions a curt termini”. Sagalés s’ha referit al servei que ofereix la seva empresa, l'autobús intermunicipal, “som un servei complementari que mou, de mitjana diària, 1.300 viatgers”. També ha volgut destacar que si “hem de desenvolupar una comunitat al voltant de la C-17, cal que tinguem bons polígons” i ha afegit que “actualment hi ha una sobreoferta en aquest sentit, i és necessari que els polígons siguin de primer categoria”.

Àgora d’Opinió és un fòrum de debat que, en format de dinar-conferència, planteja temàtiques relacionades amb el món econòmic i empresarial. Els assistents tenen la possibilitat de fer networking abans de dinar i de participar en el torn de preguntes després de la conferència. És organitzada per Creacció, els ajuntaments de Granollers i Vic, el Consell Empresarial d’Osona, la delegació del Vallès Oriental de la Cambra de Comerç i El 9 Nou, amb la col·laboració de Granollers Mercat i la Fundació Universitària Martí l’Humà.

Abans de l’acte ha tingut lloc la signatura del conveni de col·laboració entre la Universitat de Vic, la Fundació Universitària Martí l’Humà i l’Ajuntament de Granollers, a través de Granollers Mercat, “per potenciar una oferta conjunta de formació contínua universitària al Vallès Oriental en els àmbits de l’economia i empresa, i la salut i el benestar”.