Joan Carles Fuentes denuncia Anglada per injúries

La crisi a PxC s’enverina i sembla que s’haurà de resoldre als tribunals | L’expulsió d’Anglada del grup municipal de Vic no està clara i presenta dubtes legals

per Pere Pratdesaba , Vic, 18 de febrer de 2014 a les 10:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de febrer de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Josep Anglada i Joan Carles Fuentes, en un ple de Vic. Foto: Adrià Costa Foto: Adrià Costa

La crisi a PxC, després de la destitució de Josep Anglada a la presidència del partit, s’enverina. Tot apunta que el conflicte no es resoldrà de manera pacífica i els afectats defensen amb ungles i dents els seus arguments, tot i que en la majoria dels casos estan carregats de dubtes legals. No hi ha treva i ja hem entrat en una dinàmica on sembla que tot està permès.


El darrer episodi d’aquesta crisi te parada als jutjats. El regidor de l’Ajuntament de Vic, Joan Carles Fuentes, va posar ahir a la tarda una denúncia a la Guàrdia Urbana de Vic contra Josep Anglada per injúries, per unes dures manifestacions al canal local de televisió El 9TV. En aquestes declaracions, Anglada va confirmar que havia tret 32.000 euros del compte de PxC de Vic, just unes hores abans de la seva destitució i tal com havia denunciat Fuentes, però que ho va fer per evitar que el mateix Fuentes fiqués mà a la caixa, ja que no se li podia donar la confiança “ni d’un sol euro”. Anglada va justificar-ho dient que tothom coneix “el currículum” de Fuentes, amb fortes “necessitats econòmiques”, i va assegurar que està a punt de ser desnonat al seu pis a Calafell.

Fuentes respon que tot són mentides. I afegeix: “La denúncia podria suposar la inhabilitació de càrrec públic. Li podria costar la sortida de l’Ajuntament”.


Per altra banda, el conflicte generat a PxC continua en plena efervescència però ple d’interrogants, amb un final més que incert. De moment, a part de les picabaralles personals, hi dos taulers de joc: la presidència del partit i el grup municipal a l’Ajuntament de Vic.

Primer tauler, Barcelona

La cúpula de PxC va obrir la passada setmana un expedient disciplinari a Anglada, fonamentat en "les deficiències en la gestió política i en l’àmbit organitzatiu i en la voluntat d’estrènyer llaços amb la militància i redefinir la línia de comunicació". Un expedient que, segons Fuentes, és l’inici real del procés d’expulsió.

Anglada, per la seva banda, no tira la tovallola i ha presentat al·legacions a la seva destitució com a president, per considerar-la “il·legítima”. El fundador de PxC reclama la nul·litat dels acords presos i “la restitució immediata del càrrec de president i a Marta Riera com a secretària d'actes i membre del consell executiu".

Pel que fa al seu procés d’expulsió, Anglada diu que ell continua sent militant de PxC i, com a tal, té els seus drets. I ha anat més enllà, alertant que en cas que no se li doni la raó, portarà el cas als tribunals, la qual cosa podria allargar la seva sortida del partit “fins a final de la legislatura”.

Segon tauler, Vic

A l’Ajuntament de Vic, la situació encara està més embolicada. La seva resolució dependrà d’un informe jurídic que està redactant la secretària municipal i de la decisió que prengui l’alcalde en el proper ple: si permet el punt on es dóna comptes de l’expulsió de Josep Anglada del grup municipal.

Una expulsió que genera un altre conflicte jurídic. Descartat el ple extraordinari que proposava PxC per fer oficial aquesta decisió, ara se centra tot en la legalitat de la mateixa. Des d’un punt de vista jurídic no està clar que els regidors d’un partit puguin expulsar el seu portaveu o qualsevol altra regidor, encara que siguin majoria (tres de cinc), com és el cas. No està contemplat a la llei, no hi ha precedents legals i, per tant, tampoc jurisprudència.

Les dues postures en aquest punt són extremadament oposades. Fuentes assegura que Anglada ja està expulsat del grup municipal i que l’únic que falta fer és donar-ne comptes al ple municipal, independentment de l’informe de la secretària, que no és vinculant. Si Anglada creu que la mesura no s’adhereix a la legalitat vigent, llavors pot anar als tribunals, “i un jutge ja prendrà la decisió final”. Però fins llavors, Anglada passaria a ser regidor no adscrit.

Anglada, per la seva banda, pensa tot el contrari. Legalment, no se’l pot expulsar del grup municipal, per tant, continua sent regidor i portaveu del partit a l’Ajuntament de Vic. “Tinc els meus drets i no plego”, argumenta. En l’únic supòsit on s’admetria l’expulsió del grup municipal, segons el mateix implicat, seria en el cas d’una expulsió prèvia del partit, que, com ja hem esmentat abans, es podria eternitzar fins al final de la legislatura.

Anglada, a més, assegura que ni tan sols el poden substituir com a portaveu. “Per fer un canvi de portaveu s’hauria de seguir el mateix protocol que es va fer a l’inici de la legislatura. O sigui, que tots els regidors del partit signin que donen suport al nou portaveu, un cas que no es donarà”, argumenta.

La facultat d’exercir com a portaveu no és banal. El portaveu és l’únic que pot demanar la paraula al ple i el que fixa les preguntes i les mocions. “Els tres regidors de PxC faran de titelles. Per dignitat, haurien de plegar”, reclama Anglada.

La primera resolució d’aquest episodi la coneixerem en el proper ple municipal, que està previst el dilluns 3 de març.

Denúncia de Joan Carles Fuentes contra Anglada

 

Participació