Les dues plantes de purins tanquen de manera provisional

Els equipaments estan a l’espera que es faci efectiu el decret del govern espanyol sobre la reducció de les primes energètiques | Els usuaris convoquen una manifestació, dijous a Vic

Redacció Osona.com
17 de febrer del 2014
Una cuba de purins, en un camp d'Osona. Foto: Adrià Costa

Les plantes de purins de l’Esquirol i les Masies de Voltregà han tancat de manera provisional, a l’espera que es faci efectiu o no el decret del govern espanyol, que redueix de manera dràstica les primes energètiques vers aquests equipaments. Aquesta mesura estatal compromet no només la viabilitat d’aquestes instal·lacions, imprescindibles per tractar les dejeccions ramaderes, sinó també el conjunt més d’explotacions ramaderes a les que donen servei, entre les quals n’hi ha unes 165 a Osona.

Si s’aplica el decret, es passarà d’un cost de tractament de purins per a les granges de 6€/m3 a 50€/m3. “A més, cal afegir el greu perill de contaminació al medi ambient pels 600.000 m3 de purins que es tractaven a l’any en aquestes plantes”, va advertir fa uns dies el diputat d’ERC, Dionís Guiteras.

La conselleria d’Agricultura, amb el conseller Josep M. Pelegrí al capdavant, va reunir representants del sector per tal d’analitzar la situació i reclamar una moratòria al govern espanyol per tal d’estudiar noves propostes. La situació afecta 29 plantes de tractament de purins de tot l’Estat espanyol, entre les que n’hi ha sis de catalanes.

Davant aquesta situació, els representants dels usuaris de totes les plantes afectades s’han coordinat per fer una mobilització conjunta a tot l’Estat, el proper dijous 20 de febrer, per exigir la continuïtat d’aquestes plantes a través de l’establiment d’una prima justa. A Vic hi ha convocada una concentració davant la Delegació d’Hisenda, al carrer Raimon d’Abadal (Vic 2), a les onze del matí. A l’acte hi assistiran tractors i cubes de purins.

“Si volem mantenir aquest sistema centralitzat de tractament de purins, que sabem que funciona, que té uns costos raonables i que ha proporcionat estabilitat a tot el sector porcí de la comarca, ens hem de mobilitzar”, expliquen els usuaris, en una nota signada per Unió de Pagesos, JARC i Asaja, entre d’altres.

La situació de les plantes de purins a Catalunya

Arxivat a