«Els poders econòmics se sumaran al procés quan vegin que és imparable»

Joan Font, president de Bon Preu, demana confiança en els lideratges independentistes i diu i repeteix que "la Caixa ha d'entendre que aquest país no ha de fer el que vol la Caixa" | Crida a no fer "cap cas dels missatges apocalíptics"

Redacció
15 de febrer del 2014
L'acte es va celebrar al casal de Malla. Foto: Osona.com.

L'empresari Joan Font, president de Bon Preu-Esclat, va exhortar ahir divendres els catalans a no fer cap cas dels que difonen missatges apocalíptics sobre les desgràcies que passarien si Catalunya fos independent: "Són pocs, però amb capacitat de fer molt soroll, i nosaltres hem de ser intel·ligents per no deixar-nos espantar i saber discriminar allò que és possible i allò que no ho és ".

En la mateixa línia, va mostrar-se convençut que els poders financers i econòmics del país s'afegiran al procés d'independència quan vegin que ja és imparable, inclosa CaixaBank, el Banc Sabadell i fins i tot l'exministre Josep Piqué, "que ens dirà que ell ja era independentista des de jove".

En una conferència que va pronunciar a Malla, Font va repetir fins a tres vegades, tot demanat l'assentiment del públic, que "la Caixa és una gran institució, però aquí no hem de fer el que vol la Caixa, oi que no? I la Caixa ha d'entendre que aquest país no ha de fer el que vol la Caixa. Ni tampoc el que vol Bon Preu. Hi ha gent que voldrien que es fes sempre el que ells volen".

A mesura que avança el procés, Font constata que més empresaris "van sortint de l'armari i s'hi pronuncien a favor", perquè els empresaris sobiranistes som majoria, malgrat que haurien de sortir més als mitjans i no deixar el discurs en mans d'uns pocs, com el president de la CEOE, Joan Rossell que "d'empresari, no en té res".

"Fins i tot el Sabadell i al Caixa es posaran a favor de la independència, i asseguraran que en privat ja ho deien que volien la independència, i voldran recuperar la confiança dels catalans, proclamant-se entitats genuïnament catalanes, encara que tinguin la seu a Londres".

Font va constatar l'existència d'opinions diverses dins del Consell Assessor de la Transició Nacional (CATN), del qual forma part, entorn la reacció espanyola al procés: "Jo sóc dels que crec que quan vegin que anem molt seriosament, faran una oferta de pacte fiscal, competències blindades, el que sigui perquè no marxem.". Però si la consulta del 9 de novembre no es pot portar a terme, està segur que "això desencadenarà un altre procés que ja no està en mans del govern espanyol poder parar-lo".

I dins del procés, és necessari donar suport "als nostres lideratges, tenir confiança en Artur Mas, Oriol Junqueras, Carme Forcadell o Muriel Casals, no podem estar qüestionant-los cada dia, cosa en què els catalans som especialistes". Font creu que aquests dirigents "es poden equivocar, com s'equivoca tothom, però cal que tinguin la nostra confiança, perquè són gent honesta, que treballa molt i que aguanta pressions de tot ordre".  Si tothom fa el que fa de fer al seu nivell, va reblar, està convençut que el procés culminarà amb èxit. El grau d'unitat del procés, segons el conferenciant, s'afermarà "quan arribem als moments més delicats del trànsit, en els quals s'imposarà algun model de govern d'unitat".
 
Font va cridar els assistents a ser conscients que "vivim un procés d'un volum i una envergadura que poques generacions tenen ocasió de viure per construir un gran país", i va mostrar el seu convenciment que les lleis econòmiques del futur estat català seran radicalment distintes de les actuals, que no estan pensades per a les empreses que creen riquesa sinó per a les de l'Ibex35: "Catalunya viu del treball, l'enginy i el talent des del segle XVIII, tenim líders mundials en sectors com l'agroalimentari, la medicina, la biogenètica, i tot això anirà a més el dia que puguem administrar els nostres propis recursos"