L'alcalde ajorna el ple sobre la destitució d'Anglada a l'espera de l'informe jurídic

Des d’una perspectiva legal, no es contempla l’expulsió d’un regidor per part dels seus companys de partit, encara que siguin majoria | PxC, però, diu que tirarà pel dret

Pere Pratdesaba
11 de febrer del 2014
Josep Anglada, en un ple de Vic
Josep Anglada, en un ple de Vic | Adrià Costa
Josep Anglada, envoltat dels seus regidors al ple de Vic. Foto: Adrià Costa

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha posposat el ple extraordinari per tal de donar compte de la decisió del grup municipal de Plataforma per Catalunya (PxC) d’expulsar l’actual portaveu Josep Anglada i la regidora Marta Riera del grup municipal per no obeir les decisions de la direcció nacional de la formació, tal com ja ha informat Osona.com. La decisió es complexa des d’un punt de vista jurídic i Vila d’Abadal prefereix tenir a les mans l’informe que ha de redactar en els propers dies la secretària de l’Ajuntament. Si l’informe fos negatiu, tot apunta que l’alcalde no convocarà el ple i esperarà a la propera sessió ordinària, que se celebraria a principis de març.

Tres dels regidors del grup municipal de PxC -Joan Carles Fuentes, Maria Pilar Catalan i Cristina Gayoso-, van demanar a l’alcalde la celebració d’un ple extraordinari després de la destitució de Josep Anglada com a president del partit. En aquest ple, que podria constar d’un sol punt a l’ordre del dia i es podria enllestir en un minut, Riera i Anglada passarien a regidors no adscrits i Fuentes a portaveu de PxC. Per fer efectives aquestes modificacions, es imprescindible que el punt passi per ple, encara que no hi hagi debat (només es donaria compte).

La raó principal de la urgència és l’entrada a les oficines municipals de PxC, ja que en aquests moments només tenen les claus Riera i Anglada i  els altres tres regidors no poden accedir ni als ordinadors ni a la documentació del partit, una situació que es podria solucionar un cop s’hagués celebrat el ple. “Quan entrem, però, ja ho trobarem tot tipus Bàrcenas”, ironitza Joan Carles Fuentes, en declaracions en aquest diari.

En principi, ahir el vespre, en una reunió informativa urgent amb els portaveus de tots els partits del consistori (menys PxC i SI) es va decidir que es convocaria el ple a finals d’aquesta setmana, segons van explicar en un primer moment a aquest diari alguns dels assistents. La situació ha canviat com un mitjó aquest matí, després que l’alcalde s’hagi reunit amb Joan Carles Fuentes i la secretària municipal.

Segons la secretària, des d’un punt de vista jurídic no està clar que els regidors d’un partit puguin expulsar el seu portaveu o qualsevol altra regidor, encara que siguin majoria (tres de cinc), com és el cas. No està contemplat a la llei, no hi ha precedents legals i, per tant, tampoc jurisprudència.  Per tot plegat, Vila d’Abadal prefereix trepitjar sobre segur i esperarà que es redacti l’informe jurídic. L’alcalde tampoc veu clara la urgència d’un ple d’aquestes característiques per tal de recuperar unes claus d’unes oficines.

Fuentes no defalleix i tirarà pel dret

Fuentes, per la seva banda, té una altra postura. L’informe jurídic no és vinculat, ja que el ple per si sol és sobirà, per tant, PxC vol que s’incorpori el punt a l’ordre del dia, ja sigui en un ple extraordinari d’urgència o a l’ordinari de principis de març. “Qui decideix si és legal o no no és la secretària –argumenta el regidor de PxC-, sinó un jutge”.

A més, segons Fuentes, l’alcalde no pot vetar la celebració d’un ple extraordinari si el demanen un 25% dels regidors del consistori. En el cas de Vic serien un mínim de sis dels 21 regidors. De moment, PxC en té tres i en caldrien tres més.

Fuentes ha apuntat que en els propers dies intensificarà les negociacions amb la resta de partits per tal de trobar els suports necessaris i poder reclamar la celebració d’un ple extraordinari. Un suport que es preveu complicat si l’informe de la secretària és negatiu.

Notícies publicades

La PxC de Vic expulsa Josep Anglada i Marta Riera del grup municipal


Josep Anglada. Foto: Adrià Costa
Arxivat a