CasesdelBosc, l'esclat de la bombolla immobiliària a les Guilleries

El projecte, a tan sols 15 minuts de Vic, està abandonat i en estat ruïnós | Havia de ser una urbanització de luxe en un entorn natural paradisíac, amb 80 xalets, un club social i un hotel

Text: Jordi Font | Fotos: Jose M. Gutiérrez
15 de febrer del 2014
Estat actual del club social
Estat actual del club social | José M. Gutiérrez

Les Guilleries és una urbanització situada al terme municipal de Viladrau, al nord-oest del nucli urbà, entre els espais naturals protegits del Parc Natural del Montseny i l’Espai Natural Guilleries-Savassona. Un assentament de cases desiguals, algunes d’elles habitades, d’altres amb rètols "En Venda". Per accedir-hi, cal prendre la sortida de Sant Sadurní d'Osormort de l’Eix Transversal, agafar la carretera que mena cap a Viladrau i, just tres quilòmetres després, girar a mà dreta, tal com indica el corresponent rètol.

Una urbanització com d’altres a Osona (Fussimanya, Puigsagordi, El Collell...) nascuda en plena bombolla immobiliària, en uns temps amb lleis d’urbanisme laxes. Les més afortunades han passat de ser alegals o il·legals a formar part de l’ordenament urbanístic dels municipis on pertanyen, en les diverses possibilitats jurídiques que permet la llei. 



Cartell de benvinguda. Foto: J.M. Gutiérrez

Just en aquest indret, el desembre de 2006 i seguint la trama urbana de la urbanització Les Guilleries, van iniciar-se les obres d’una nova urbanització amb el nom comercial de CasesdelBosc. L’empresa Heretat Les Guilleries SA, del grup XXI, ja extingida, i en aquells moments domiciliada a Sant Cugat, es va fer càrrec dels treballs. La constructora va decidir aturar les obres per diversos problemes l’octubre de 2007 i, després d'alguns canvis accionarials, les va reprendre el 2008. El mateix any van tornar a quedar aturades, ara ja de manera definitiva. 



Detall de l'estat dels vidres de la sala de lectura. Foto: J.M. Gutiérrez

El projecte CasesdelBosc

L’empresa impulsora va encarregar el projecte a l’estudi Interlands, Ciutat i territori, ubicat també a Sant Cugat. Segons consta al web d’ Interlands, el projecte tècnic es va acabar el 2005. En aquest, es marca que la “superfície del sector” era de prop de 240.058 m2 amb una “superfície de zones edificables" de 66.410 m2. 


Sala de lectura i club social Foto: J.M. Gutiérrez

Havia de ser una urbanització de luxe, per gaudir de l’entorn natural i orientada a persones que volguessin comprar una segona residència en època d’hipoteques fàcils. En principi, havia de tenir 180 xalets, un club social amb piscina i sala de lectura amb llar de foc, una zona verda que havia de permetre anar caminant fins a un parc amb embassament, una zona esportiva amb pistes de paddle, una pista polivalent i un parc amb jocs infantils. Un dels punts forts del projecte era la construcció d’un hotel de 30 habitacions.


La piscina, amb el Montseny al fons.  Foto: J.M. Gutiérrez

L’empresa Heretat Les Guilleries SA en va començar les obres, es van obrir els carrers i va construir les carcasses d’alguns dels xalets. De l’hotel, no se’n van fer ni els fonaments. Ni cap zona esportiva. Ni el parc infantil. L’esclat de la crisi econòmica va emportar-se el somni de domesticar les Guilleries. 


Estat d'una de les dues cases pilot Foto: J.M. Gutiérrez

Si ara passegem per la zona, podem veure l’estat de profund abandonament. El pillatge reiterat és més que evident: s'ha robat material dels xalets, les reixes dels carrers, els fanals… Per altra banda, la natura, poc a poc, intenta recuperar els metres que l’hi havien pres. 


Carcassa cimentada Foto: J.M. Gutiérrez

Aturada des del 2008, generant controvèrsia des de bon inici, ara té, a més, un problema afegit: si mai es finalitzen les obres seguint el projecte aprovat, l'Ajuntament de Viladrau hauria de recepcionar l'obra i, per tant, començar les tasques de manteniment de vials, enllumenat...

Per a les minvades arques municipals de Viladrau, el projecte val més que continuï sense acabar. Però ens queda al mig de les Guilleries un testimoni clar de la bogeria constructora i de la bombolla immobiliària de la primera dècada de segle XXI. Un testimoni proper, just a 15 minuts de Vic.


Cartell de la zona esportiva Foto: J.M. Gutiérrez