El nou líder de la Plataforma té com a model el FN de Le Pen

Perfil del secretari general de PxC Robert Hernando, home fort del partit després de la destitució d'Anglada

Redacció Osona.com
08 de febrer del 2014
Robert Hernando
Robert Hernando | Adrià Costa
Robert Hernando. Foto: Adrià Costa.

El consell executiu de Plataforma per Catalunya ha destituït avui Josep Anglada del seu càrrec de president degut a problemes derivats de la seva forma de gestió del partit. La decisió ja ha estat criticada pel propi Anglada, que l'ha titllat d'il-legal.

En tot cas, segons la resolució d'aquest consell executiu, el càrrec passarà a ser exercit per l'actual vicepresident, Xavier Simó, militant de PxC de l'Hospitalet de Llobregat. Els poders executius del partit recauran en el secretari general, Robert Hernando, que desenvoluparà les funcions sota el precepte del consell executiu i passarà a ser l'home fort del partit.

Dirigit per Robert Hernando, el partit pot adoptar un perfil més obrerista i antiislamista, allunyat de referències religioses i franquistes. Abans d'entrar en política activa, Hernando va ser el membre més jove de la junta del Real Club Deportivo Español.

Membre de PxC des del juny de 2010, regidor de l'Ajuntament d'Igualada i conseller comarcal de l'Anoia, empresari d'hostaleria, antic defensor de la coalició local entre PSC i ICV, i autor d'un bloc de fort contingut ideològic , Robert Hernando pot ser l'home que es proposi salvar la Plataforma per Catalunya en un moment que l'agenda política sobiranista i els moviments a la dreta del PP han situat aquest partit en un punt força complicat.

Hernando va accedir a la secretaria general de PxC justament com un número 2 que no havia de portar problemes a Josep Anglada. Però la deriva política sovint contradictòria i les particulars formes d'administrar el partit del seu líder màxim, han desembocat en la formació d'una majoria dins el consell directiu, que l'ha projectat cap al primer lloc.

El perfil polític d'Hernando no difereix gaire del d'Anglada pel que fa a l'oposició rotunda a la immigració, en especial la musulmana. En el seu bloc ha anat desenvolupant un discurs polític que pren molt sovint com a referència la línia del Front National francès de Marine Le Pen, en el sentit d'erigir-se en principal defensor i partit més votat per les classes treballadores autòctones.

Hernando, que va donar suport públic fa quinze anys a la candidatura de coalició entre PSC i ICV a l'Ajuntament d'Igualada, carrega amb duresa contra els partits de l'esquerra catalana per la seva política en relació a la immigració. "Els nostres vots vindran de la gent humil, de la gent treballadora, vindran de l'esquerra", va declarar durant la campanya electoral autonòmica de 2010.

El discurs identitari d'Hernando es remunta a una tradició més territorial que no pas religiosa, ja que identifica l'Espanya i la Catalunya actuals com a descendents directes dels íbers. En canvi, les referències a la religiositat catòlica -més intenses en el cas d'Anglada- queden molt en segon terme. Els vincles amb la política franquista de l'època Anglada poden quedar enrere i, així, preparar una "nova" PxC que no arrossegui aquest llast i que sigui més atractiva per a la població autòctona que pateix amb més duresa la crisi econòmica.

En un apunt al seu bloc, publicat el passat mes d'octubre de 2013 , Hernando llançava una mena d'avís per a navegants cap als membres de PxC que s'havien deixat arrossegar cap al debat identitari: "Abrazando el debate rupturista en el que nos ha metido a los catalanes el  irresponsable de Mas, que ha conseguido embaucar a más ilusos de lo deseable, incluso a una minoría muy absoluta y muy despistada dentro de nuestras filas, aunque esto nos ha servido para ir soltando lastre y más que despejaremos a poco que alguien se mueva de la foto y malinterprete la idiosincrasia límpida bajo la que se fundó PxC."

On hi ha una gran diferència és en les conductes públiques, ja que Hernando sol tenir cura de les formes i no ha protagonitzat episodis virulents. Osona.com ha intentat contactar telefònicament amb el nou home fort de la Plataforma avui dissabte però ha estat impossible.

Josep Anglada i Robert Hernando (jersei a ratlles), amb un animador vestit de Bob Esponja, en una festa del partit a Vic. Foto: Adrià Costa.

VÍDEO

Intervenció de Robert Hernando al míting de final de campanya de les eleccions autonòmiques del novembre de 2012 (a partir del minut 45:20).