El sector porcí fa pinya i reclama al govern espanyol la continuïtat de les plantes de purins

Els equipaments no són viables sense la prima per cogeneració, que el govern espanyol preveu retallar | La mesura posaria en perill la viabilitat de 165 explotacions a Osona

Redacció Osona.com
07 de febrer del 2014
Planta de tractament de purins de Les Masies de Voltregà. Foto: Adrià Costa

El sector porcí de Catalunya, representat per Unió de Pagesos, JARC, Asaja, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Porcat i Anprogapor, i l’Associació d’Empreses per al Desimpacte Ambiental dels Purins (ADAP), exigeixen al govern de l’Estat mesures urgents per evitar el tancament de les plantes de cogeneració de tractament de purins i per evitar posar en perill les explotacions ramaderes que depenen d’aquestes plantes, arran de la futura modificació del sistema retributiu de la producció d’energia amb cogeneració i residus. Les organitzacions representades en el sector, juntament amb ADAP, no descarten convocar possibles accions o mobilitzacions contra l’entrada en vigor d’aquesta modificació.

Entre les plantes afectades hi ha les dues plantes de purins a Osona, a les Masies de Voltregà i Santa Maria de Corcó, que tenen tots els números per cessar la seva activitat en els propers mesos. La situació d’incertesa als dos equipaments continua intacta, com a finals d’any, tal com ja va publicar Osona.com i tal com a confirmat Eudald Sentmartí, d’Unió de Pagesos.

El sector porcí de Catalunya i ADAP recorden la importància del sector en l’economia a Catalunya i a tot l’Estat, així com la de les plantes de tractament de purins amb cogeneració, que representen un suport essencial per al manteniment de totes les explotacions, a més del fet que actualment no existeixen alternatives per fer front al volum d’excedents que es gestionen a les plantes, que només a Catalunya (primera comunitat productora de porcí, i de purins i excedents) suposen 650.000 m3.

En aquest sentit, la nova reforma del sector elèctric (Llei 24/2013, de 26 de desembre), que ha eliminat la producció d’energia en règim especial i ha establert un nou règim jurídic i econòmic, retallant les primes a les energies renovables, farà inviables econòmicament les plantes de cogeneració de tractament de purins, amb el risc que tanquin, i també afectarà més de 480 explotacions porcines a Catalunya que gestionen els seus excedents en les sis plantes que hi ha al territori (una planta a Alcarràs, dues a Juneda, una a Miralcamp, a més de les dues osonenques). A tot l’Estat, la modificació d’aquest sistema retributiu afectarà més de 2.000 explotacions que gestionen els seus excedents en 29 plantes (a Osona, 165).

“El tancament de les plantes de cogeneració tindria greus conseqüències per al sector, com el tancament o reducció de producció de les explotacions afectades, ja que l’excedent de producció de purins no es pot gestionar per altres vies; a més de la pèrdua de llocs de treball tant a les plantes de cogeneració com a les granges, o la pèrdua d’una de les alternatives mediambientals més sostenibles per a la gestió de purins, ja que s’utilitzen tecnologies amb producció de biogàs, amb les conseqüents reduccions d’emissions de CO2 i nitrogen”, expliquen des d’ADAP.

El sector porcí i ADAP recorden que les plantes de cogeneració han demostrat ser un instrument molt útil per a la gestió de purins en les zones de més densitat ramadera, eliminant l’aigua i facilitant l’emmagatzematge i la gestió de la part sòlida a altres zones agrícoles, a més de suposar una important inversió per a l’activitat econòmica de les zones rurals i ajudar a la competitivitat de la producció porcina.

L’inici de l’activitat de les plantes de cogeneració pel tractament de purins té l’origen en l’aprovació del Reial Decret 261/1966 d’aplicació de la directiva de nitrats i la necessitat de trobar una sortida per al tractament dels excedents de purins en zones d’alta densitat ramadera. Els ministeris d’Agricultura i d’Indústria van optar per vehicular el tractament de purins a la cogeneració. El 2007 es va modificar el marc normatiu, i un Reial Decret preveia la regulació del sector, amb un màxim de 29 instal·lacions a tot l’Estat i uns percentatges mínims de tractament de purins a canvi de la viabilitat d’aquestes plantes durant un període transitori de 15 anys; per tant, es garantia la supervivència de totes les instal·lacions del sector durant un mínim de 15 anys. Segons el sector, amb la nova reforma del sector elèctric, ara es modificarà el sistema retributiu de la producció d’energia de fonts renovables, cogeneració i residus, el que provocarà el tancament immediat de totes les plantes, que donen un servei ambiental al sector ramader, ja que s’equiparen erròniament a les de cogeneració convencional, eliminant la producció d’energia en règim especial.

Les organitzacions representants del sector porcí i l’ADAP també demanen a l’administració catalana que intercedeixi per tal que el govern espanyol busqui una solució que eviti el tancament de les plantes de cogeneració de tractament de purins i permeti la continuïtat de les explotacions.

La situació de les plantes de purins a Osona


Planta de tractament de purins de Les Masies de Voltregà. Foto: Adrià Costa