Vic descarta el projecte de la segona illa càrnia

El ple municipal aixeca les restriccions d’usos industrials al polígon El Bruguer | El projecte del nou escorxador es manté tot i que amb moltes incògnites

Pere Pratdesaba
07 de febrer del 2014
Una de les parcel·les del polígon El Bruguer
Una de les parcel·les del polígon El Bruguer | Adrià Costa
Una de les parceles del polígon del Bruguer. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic, celebrat el passat dilluns, va aprovar la modificació puntual del POUM per tal d’ampliar les activitats industrials al polígon El Bruguer, a les parcel·les on s’hi havia de construir la segona illa càrnia. Aquesta zona tenia acotades les activitats al sector agroalimentari per tal de fomentar la instal·lació d’empreses vinculades al nou escorxador, que havia de ser el motor del projecte. A partir d’ara, s’aixeca la restricció i s’hi podrà ubicar qualsevol activitat industrial, de la mateixa manera que es pot fer en els altres polígons de la ciutat (exceptuant la comercial, prohibida per la llei de comerç). La modificació es va aprovar amb el vot favorable de tots els partits menys la CUP, que es va abstenir.

A efectes pràctics, la mesura significa que l’Ajuntament descarta definitivament el projecte de la nova illa càrnia, que no ha fructificat per diverses raons. En primer lloc, l'empresa Esfosa (Escorxador Frigorífic d’Osona), que és qui havia d’impulsar l'escorxador, va decidir posposar la construcciódel mateix de manera indefinida, fins que hi hagués una conjuntura econòmica més favorable. La llicència per construir l’escorxador, però, es manté vigent, segons fonts de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vic, i si en un futur l’empresa desitja executar-la, podrà fer-ho.

A més de la incertesa per l’escorxador, les parcel·les del Bruguer, algunes propietats privades i d’altres municipals, no han tingut sortida per l’actual crisi econòmica. Les empreses que tenien previst instal·lar-s’hi han optat per altres localitats o fins i tot per altres polígons de la ciutat.

Ara, de mutu acord amb els propietaris, que havien expressat les seves queixes, l’Ajuntament ha decidit ampliar les activitats industrials per intentar reactivar la zona, que ja està pràcticament urbanitzada. “L’estratègia de l’illa càrnia no ha  funcionat per manca d’inversió”, reconeixen les mateixes fonts d’Urbanisme.
Arxivat a