Vic, segon centre comercial català amb taxes lliures per als turistes estrangers

Important acord de col·laboració entre Vic Comerç i la multinacional Global Blue | Els visitants extracomunitaris podran beneficiar-se del retorn d’una part de l’IVA dels productes comprats

per Redacció Osona.com , 5 de febrer de 2014 a les 07:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de febrer de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una noia passeja pel carrer Estret, un dels punts comercials de Vic. Foto: Adrià Costa

Els comerços de Vic que ho desitgin podran oferir a partir d’ara el servei de tax free, gràcies a l’important acord de col·laboració que han signat Vic Comerç, l’entitat que engloba les tres associacions de comerciants de la ciutat, i la companyia multinacional de turisme de shopping Global Blue. Aquesta empresa gestiona el tax free a 42 països del món. Els turistes estrangers que compren per un import superior als 90 euros als comerços acollits a aquest programa poden recuperar una part de l’IVA abans de tornar al seu país, en concret, entre un 10 i un 16% sobre el valor del producte. Vic es converteix així en la segona zona comercial de Catalunya tax free, després de Barcelona.


Actualment, a Vic no arriben a 10 les botigues que disposen d’aquest sistema i la majoria són joieries. Roger Noguer, gerent de Vic Comerç, afirmat que "a partir d’ara, Vic esdevenim el primer centre comercial a cel obert de Catalunya que donarem cobertura tax free a totes les nostres botigues”. Vic és la primera ciutat del país que ofereix aquest servei en el seu conjunt. A Barcelona, està implantat en alguns eixos i en alguns centres comercials puntuals, però no al global de la ciutat.

Un 3,5% dels turistes que visiten Vic i que es registren a l’Oficina de Turisme són extracomunitaris, sobretot nord-americans, argentins i canadencs, i van representar 1.028 persones l’any passat. A part, també s’ha de tenir en compte els visitants que hagin vingut per lliure a la ciutat.


“Un altre dels col·lectius que es pot beneficiar d’aquest servei a les botigues és el del turisme familiar dels immigrants”, explica Noguer. “No tenim dades fiables sobre el percentatge que pot representar dels 18.687 immigrants extracomunitaris que viuen a la nostra comarca. A més, es sabut que la majoria d’aquest col·lectiu viatja de vacances als seus llocs d’origen, però una part també ve de visita al nostre país i aquests també compren”, matisa.  

Segons Luis Llorca, director general de Global Blue España, "el turista pot gastar o no gastar, i el tax free pot fer-lo decidir". Els mercats emergents són sobretot l’asiàtic i el rus amb despeses mitjanes de 800 i 450 euros respectivament.

La iniciativa també ha rebut una bona acollida des de l’Ajuntament. “Per a la ciutat, tenir el servei tax free és un repte importantíssim. Ara tindrem una ciutat encara més preparada per al segle XXI i amb una xarxa comercial de qualitat”, defensa la regidora de Comerç i Turisme, Anna Erra.

Pere Trasserra, president de Vic Comerç, també s’expressa en una línia semblant: “Volem preparar el nostre comerç per rebre turisme i ens estem dotant de les eines per ser atractius i competitius. Entenem que estem en un món global i el client és global. El comerç s'està posicionant cada vegada més a l’entorn web on tenim un oceà de potencialitats comercials. Ara, i gràcies a aquest acord, també hem posat les bases per absorbir físicament clients de llocs llunyans”. D’altra banda, Trasserra també destaca que Vic és una ciutat molt ben comunicada: “Tenim dos aeroports a una hora de cotxe, tenim Andorra a dues hores. Tenim ports de creuers a Palamós i Barcelona. Hem de saber aprofitar tots aquests nodes perquè el turisme ens pugui visitar. Per aquest motiu, persistirem a demanar a l’Ajuntament que ampli les accions de captació turística per donar-nos a conèixer per tot el territori. Comerç, història, cultura i hostaleria, aquest és el nostre patrimoni. Un patrimoni que de ben segur encara és desconegut per a la majoria de persones d'aquest món”.

Vic Comerç oferirà a la botiga del Museu Episcopal i a l’Oficina de Turisme la possibilitat de disposar del servei tax free.

Presentació a Vic de l’acord entre Vic Comerç i General de Global Blue España Foto: Ajuntament de Vic

 

Participació