Vic inicia els tràmits per fer un hotel al Seminari Vell

El ple sol·licita l’informe a Urbanisme, per modificar el POUM | A la sessió, amb diverses mocions calentes, es fixen els nous preus de l’aigua, bus urbà i aparcament

Pere Pratdesaba
04 de febrer del 2014
El ple va començar amb un minut de silenci en record de les víctimes dels bombardejos franquistes
El ple va començar amb un minut de silenci en record de les víctimes dels bombardejos franquistes | Adrià Costa
Edifici dels Seminari Vell, aquest dimarts. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic va acordar, en la sessió celebrada aquest dilluns, sol·licitar a la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central l’informe sobre la proposta de modificació puntual del POUM per al Seminari Vell, en ple centre històric de Vic. En concret, es pretén requalificar la zona, actualment tipificada per a la construcció d’habitatges especials, per tal que s’hi pugui construir un hotel. El punt es va aprovar amb el vot de tots els partits menys la CUP, que es va abstenir.

En el ple del 14 de gener,  l’Ajuntament va decidir liquidar el contracte amb l’empresa Visoren Arc SL., a qui l’any 2010 havia adjudicat la construcció de 50 habitatges per a universitaris al Seminari Vell, amb capacitat per a 100 persones. Els motius que van desembocar en la rescissió del contracte van ser les dificultats econòmiques derivades de la crisi, que han complicat el finançament del projecte. De fet, tal com explica Toni Coromina en un article d’opinió en aquest mateix diari, els projectes previstos al llarg dels últims anys al Seminari Vell no han acabat mai de fructificar.

Ara, l’Ajuntament canvia d’estratègia i busca donar nous usos a l’equipament. L’objectiu és dotar a la ciutat d’un nou hotel, situat al centre històric, que vingui a complementar i millorar l’oferta turística de la ciutat i vagi “en la línia de la seva projecció com a centre de turisme cultural i de qualitat”.

A hores d’ara, segons el regidor Antoni Serrat (CiU) hi ha diverses opcions damunt la taula però encara no hi ha res decidit. El que està clar és que s’haurà de fer una subhasta i que es podria optar per una concessió o una venda directa. Tot apunta, segons les declaracions dels regidors al ple, que l’hotel podria ser de luxe, amb tres o quatre estrelles, un segment de mercat que ara no està cobert a la ciutat.

Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa Iban Lapeira i Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) va veure amb bons ulls la iniciativa, que ajudarà a “desencallar” la preservació de l’espai. En la mateixa línia s’expressava el portaveu socialista, Jacint Raurell, tot i que advertia que caldria ajustar els càlculs econòmics perquè la ciutat no hi perdés diners. La CUP es va mostrar contrària a la iniciativa i va proposar que l'equipament es destinés a habitatge social.

El ple, en directe via Twitter (PDF)



Preus congelats i preus a l’alça

El ple va aprovar una pujada de l’1,7% del subministrament de l’aigua, que gestiona l’empresa Aigües Vic. La mesura va ser molt criticada per l’oposició, ja que es tracta d’un subministrament “bàsic” i supera àmpliament l’increment de l’IPC del 0,2%.

El regidor Toni Serrat (CiU) va explicar que aquest era l’increment que s’havia pactat amb l’empresa i que el cost era raonable si es comparava amb d’altres localitats. A més, va advertir que si el consistori rebutjava l’acord, l’empresa podria aplicar per llei un augment del 3,4%, tal com fixa la Generalitat. Serrat també va defensar la qualitat del servei, ja que la canalització d’Aigües Vic només té un 17% de fuita, “molt per sota la mitjana europea”, un percentatge que li permet oferir uns preus més baixos.

Finalment, la puja es va aprovar gràcies a l’abstenció de PSC i PxC. L’equip de govern hi va votar a favor i SI, CUP i ICV-EUiA, en contra.

Més plàcid va ser el debat per a les tarifes del transport urbà, que enguany es congelaran. Així, el bitllet senzill queda per 1,75 euros i la T-10, per 9 euros. El manteniment de preus es va aprovar per unanimitat.

Josep Maria Arimany i Antoni Serrat. Foto: Adrià Costa

Serrat també va explicar que havien detectat que en els darrers dos anys havia caigut un 12%  el nombre d’usuaris, tant de pagament com gratuïts (jubilats). Per aquesta raó, es va decidir mantenir els mateixos preus amb l’empresa concessionària. A més, es concediran subvencions a majors de 65 anys i minusvàlids, que es quantificaran segons si tenen ingressos superiors o inferiors a 10.000 euros.

Per últim, es van aprovar les tarifes per a l’exercici 2014 de l’aparcament soterrat de les rambles del Passeig i del Carme, amb un increment idèntic a l’IPC, o sigui, un 0,2%. El preu queda fixat en 0,00415 euro/minut

Independència, terrorisme, transparència i pisos desocupats

La primera moció, presentada per CIU, CUP, ERC i SI, donava suport a la campanya de recollida de signatures "Signa un vot per la independència". El text instava a cedir els  equipaments municipals per a la recollida de signatures, la qual cosa va provocar les queixes de PxC. L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, va manifestar que el dret a decidir era essencial i inherent als pobles i a tots plegats ens tocava reclamar-lo. La moció va trencar la disciplina de vot del PSC i es va aprovar amb el suport de 14 dels 21 regidors del consistori: CIU, ERC, SI, CUP i Mari Moyano (PSC). ICV-EUiA i Jacint Raurell (PSC) es van abstenir i PXC hi va votar en contra.

La següent moció estava presentada per PXC i feia referència a l’adhesió al Dia Europeu en Record a les Víctimes del Terrorisme que es commemora l’11 de març. Es va aprovar  amb els vots a favor de CIU, PXC, PSC; les abstencions d’ERC, SI i ICV; i la CUP en contra. La iniciativa va tirar endavant amb una esmena, on s’especificava que només es traslladaria l’acord a l’Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme, i no al conjunt de associacions de víctimes de tot l’Estat espanyol, com reclamava inicialment la moció.

La tercera moció, també de PXC, sobre l’adequació dels sous dels membres de la corporació a la llei 27/2013, de 27 de desembre, es va retirar. La llei no entra en vigor fins al 2015 i s’espera que l‘Ajuntament compleixi amb els requisits.

La quarta moció, ara de la CUP, feia referència a la transparència a les empreses participades per l'Ajuntament de Vic. Demanava que es donessin a conèixer els organigrames d’aquestes empreses així com el percentatge de participació municipal. Anna Erra, com a portaveu de CiU, va demanar que es retirés la moció, ja que fa un mes es va aprovar per unanimitat una moció semblant i considerava que ja s’estava complint. Finalment, però, la moció es va posar a votació i es va aprovar amb només sis vots, de la CUP, SI, ICV-EUiA i ERC. La resta de partits es va abstenir.

Per últim, es va tirar endavant la moció presentada per la CUP, PSC, ICV i SI per tal de sancionar les entitats financeres que tinguessin pisos desocupats i no els posessin a un lloguer assequible. El ple va aprovar per unanimitat la proposta.

EL PLE, EN BREU

Iban Lapeira va ser nomenat representant de l’oposició a la Corporació de la Fundació Atlàntida, amb els vots de tot els partits menys PxC i la CUP, que es van abstenir i van lamentar que no es tinguessin en compte les seves formacions, amb més vots a les eleccions, per nomenaments com aquests.

El ple va aprovar inicialment el reglament del reglament del registre municipal d’entitats de Vic. La CUP, que es va abstenir, reclamava un annex que inclogués les entitats que no tenen NIF i no es poden constituir legalment. Joan López (ERC) va respondre que s’havien de marcar uns paràmetres i que, en tot cas, aquestes entitats podien fer ús dels equipaments municipals com qualsevol altra entitat.

Antoni Serrat, Anna Erra i Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

El conveni marc de col·laboració entre l’Ajuntament de Vic i el Col·legi d’Advocats per la intermediació hipotecària es va prorrogar per unanimitat. De moment, la comissió de seguiment d’aquest acord no s’ha constituït perquè fins ara no s’ha derivat cap cas  al Col·legi d’Advocats.

El ple també va aprovar la cessió gratuïta d’espais a La Central, per a un període de 20 anys, per als Sagals d’Osona, Òmnium Cultural i Penya Barcelonista, les tres entitats amb més socis a Vic i Osona.

L’alcalde va retirar de l’ordre del dia un punt que va crear certa confusió, sobre la creació d’un nivell directiu dins de l’organització municipal, amb tres noves places. D’entrada, per aquest nivell, es proposava la contractació d’un coordinador per a l’àrea d’Urbanisme. Es debatrà en el proper ple.

S’aprova una modificació puntual del POUM de Vic, per tal d’ampliar les activitats industrials d’algunes parcel·les del polígon El Bruger.

Al carril bici des dels passeig de la Generalitat a la plaça Tarradellas hi aparquen molts vehicles, va reconèixer Joan Ballana.

No hi ha hagut cap demanda per al banc de llenya, aprovat en un passat ple.

El mes de maig començaran les obres de reforma a l’estació de Vic, segons el regidor Josep Rafús (CiU).

L’Ajuntament crearà una web per informar del projecte “Vic ciutat creativa gastronòmica de la Unesco”, al qual s’hi dedicaran 120.000 euros.

A la implantació del porta a porta està previst que es col·loqui un obturador a les papereres perquè no s’hi fiquin bosses d’escombraries.

Antoni Serrat assegura que els acords signats amb Vialnet l’any 2013 s’han complert tots.

La sessió del ple va començar amb un minut de silenci en record del 75è aniversari dels bombardejos a la ciutat de Vic, a proposta de la CUP.

El ple ha començat amb un minut de silènci en record a les víctimes dels bombardejos franquistes. Foto: Adrià Costa
  Mari Moyano i Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa  Joan López. Foto: Adrià Costa Maria Pilar Catalán i Joan Carles Fuentes. Foto: Adrià Costa   

Josep Anglada. Foto: Adrià Costa
Arxivat a