Albert Bosch fa escala a Lapònia en plena preparació pel repte del pol nord

L'aventurer disputarà a partir del 15 de febrer l'Ice Ultra | L'expedició al pol nord, d'aquí a un any

Arnau Urgell
03 de febrer del 2014
Albert Bosch, aquest divendres a Sant Joan de les Abadesses.
Albert Bosch, aquest divendres a Sant Joan de les Abadesses. | Adrià Costa
Albert Bosch, en una imatge d'arxiu a Sant Joan de les Abadesses. Foto: Adrià Costa

Albert Bosch torna a la càrrega. Després d'un any amb poca activitat aventurera a causa de problemes personals, l'empresari i aventurer resident a Tavèrnoles ha reiniciat amb força el gran repte d'arribar al pol nord. L'expedició, encara pendent de lligar part dels patrocinis, es faria del febrer a l'abril de 2015 però aquest mateix mes començarà a posar-se a prova amb la disputa d'una ultramarató a la Lapònia sueca.

A partir del 15 de febrer, Bosch iniciarà la seva participació a la primera Ice Ultra Beyond Ultimate. Es tracta d'una prova d'ultraresistència de 230 quilòmetres formada per quatre etapes. “L'organització m'hi ha ha convidat i m'ha semblat que era una bona manera d'iniciar la preparació tècnica en condicions extremes al mateix temps que mostrava que el projecte del pol nord està en marxa” explica en aquest diari. De fet, tot i que la duresa no serà comparable amb el que es pot trobar d'aquí a un any ja se'n podrà fer una idea. Els participants, una trentena, només comptaran amb l'aigua i la tenda al final de cada etapa però la resta ho hauran de dur a sobre. A més, part de les etapes –especialment la de 90 km- seran parcialment nocturnes amb temperatures que poden arribar als -30 ºC.

A nivell esportiu Albert Bosch explica que el seu objectiu és acabar i, si pot ser, fer-ho com més endavant millor. Hi participen tres catalans més amb dos dels quals, Xavi Marina i Toni Andrades, formen un equip. “Cadascú correrà al seu ritme però d'aquesta manera puntuem junts a la general per equips” explica. A banda de servir de preparació i de mostrar als patrocinadors que el repte del pol nord avança, l'aventurer destaca el “romanticisme” que sigui la primera edició. “Vés a saber si no se'n fa cap més”, ironitza per la duresa del que es preveu trobar a Lapònia.

Poques setmanes per prendre la decisió

Bosch ja ha signat amb algun dels patrocinadors que l'han de permetre arribar al pol nord. Tanmateix, no té tot el pressupost cobert i espera en les properes setmanes prendre una decisió sobre si l'any vinent afrontarà el repte. Començaria la travessa el febrer del 2015 des del darrer punt de terra ferma, en una illa sota administració canadenca, i caminaria durant dos mesos amb condicions 100% autosuficients.

En aquesta ocasió no ho faria en solitari –com finalment va ser en el cas del pol sud (foto)- i tot indica que tindria com a parella un aventurer noruec (no descarta però incorporar una tercera persona). En línia recta haurien de recórrer uns 980 quilòmetres però de manera constant cal anar buscant la millor ruta per evitar acumulacions de gel o zones amb perill de caure al mar, el principal risc pels aventurers que intenten aquest repte. Amb el pol nord Bosch completaria el projecte dels Tres pols de la Terra després de l' expedició a l'Antàrtida i de coronar l'Everest, una cosa que només han aconseguit una vintena de persones arreu del món.

Tot i que admet que “mai se sap” Bosch té clar que després del pol nord “no es quedarà a Sant Joan o a Tavèrnoles” –localitat osonenca on viu-. I és que anuncia tres o quatre anys per endavant molt actius amb un “enfocament professional” de l'aventura i amb nous reptes d'envergadura.