La CUP ha recordat l'entrada de les tropes franquistes a Vic

Lectura d'un manifest i ofrena floral al Temple Romà, davant la placa de les víctimes dels bombardejos

per Redacció, Vic, 2 de febrer de 2014 a les 20:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de febrer de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Parlament d'Antoni Iborra. Foto: Osona.com.

Ofrena floral a càrrec dels dos regidors de la CUP de Vic. Foto: Osona.com.


Cant dels Segadors, amb Barnolas, Puigvila, Ferrer i Iborra. Foto: Osona.com.

L'entrada de les tropes franquistes a Vic, la nit de l'1 al 2 de febrer de 1939, ha estat recordada aquesta tarda amb un senzill acte celebrat per la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Vic davant del Temple Romà, amb motiu d'aquest 75è aniversari. L'acte va ser convocat a partir d'ahir a la tarda a través de la xarxa Internet.

L'advocat Antoni Iborra ha llegit un manifest en favor de la lluita antifeixista sempre i a tot arreu. Ramon Ferrer ha pronunciat un parlament en record de les víctimes del bombardeig de l'aviació italiana sobre Vic del 21 de desembre de 1938, llegint un per un els noms de les persones que hi van perdre la vida.

L'acte ha acabat amb l'ofrena floral a la placa d'homenatge a les víctimes, a càrrec dels dos regidors de la CUP, de Vic, Nil Puigvila i Marc Barnolas, i el cant dels Segadors per part de la cinquantena d'assistents.


Un full amb els noms dels 23 vigatans afusellats després de la guerra i de les víctimes dels bombardejos ha quedat dipositada damunt la placa.

.....................................

Text del manifest

D’OBLITS I DE RECANCES

Hi ha silencis molt eloqüents. Hi ha silencis que parlen sols.

Potser és per això que avui calia trencar el silenci, i parlar: per no deixar que el nostre silenci traís el compromís amb la nostra lluita. Perquè la traïció de la memòria no ens fes còmplices de la repressió i de la barbàrie

Hi ha dies que cal parlar. Cal recordar que els que van sotmetre la ciutat de Vic i el poble català a la repressió més ferotge tenen successors que els reivindiquen i defensen: que volen repetir la jugada si els en donem l’ocasió. Cal dir-ho ben clar: el feixisme que alça avui la veu, les amenaces i els insults als plens de l’Ajuntament de Vic és hereu i successor conscient d’aquesta gran barbàrie; de l’agressió a la democràcia.

Hi ha anys que cal parlar: en aquest any de dolorosa memòria fa 300 anys que van arribar les tropes borbòniques a sang i foc. Però també en fa 75 que van arribar les tropes franquistes, recolzades pel feixisme internacional en forma d’avions de guerra, i ajudades també pel nazisme més inhumà. Eren ajudats pels artífexs de la ideologia més inhumana que la història és capaç de recordar.

És per això que avui alcem la veu. Per honrar la memòria de tanta gent anònima que va pagar amb la vida, que va patir l’agressivitat irracional de la caverna feixista i espanyolista.

Avui els hereus d’aquesta mateixa caverna ens neguen sense vergonya els nostres drets democràtics, i nosaltres NO CALLAREM.

Perquè la memòria és una virtut.

Perquè el silenci intencionat és una deserció de la defensa dels valors democràtics.

Perquè el feixisme és el pitjor càncer que la història és capaç de recordar, Per això diem: feixisme mai més: ni aquí, ni enlloc.

Llistat de vigatans afusellats i de víctimes del primer bombardeig. Foto: Osona.com.

 

Participació