Art i salut mental estrenyen els lligams

La vuitena edició de les Parelles Artístiques es presenta amb 51 treballs, 19 dels quals són fets per artistes osonencs | Les obres es poden adquirir a 200 euros

Roger Font
31 de gener del 2014
La totalitat dels participants de la vuitena edició
La totalitat dels participants de la vuitena edició | CMPPO
La totalitat dels participants de la vuitena edició Foto: CMPPO

Una cinquantena d’obres, un centanar de persones i un motiu: estrényer lligams amb i per la salut mental. La Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona va presentar ahir la 8a edició de "Parelles Artístiques, experiències creatives per la salut mental", davant d’unes 125 persones, a l'Auditori de la Fundació Antiga Caixa de Manlleu de Vic. 

Joan Contijoch, president de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Albert Sala, delegat de la zona Osona de BBVA, Maite Molina, terapeuta ocupacional del CET , Joan Roca, president de la Fundació i Miloud De L’Akchar, i Judith Camps, una de les parelles participants, van ser els encarregats de donar a conèixer el que les persones que han participat en el projecte han viscut, i el que veuran els visitans de l’exposició itinerant que recorrerà diferents sales de tot el país.

De les cinquanta obres creades, fins a un total de dinou són fetes per autors osonencs i abasten diferents expressions artístiques com l’escultura, la pintura i la fotografia. En aquesta línia, Joan Contijoch, apuntava que l’iniciativa prové d’una teràpia que treballa amb els colors per “augmentar l’autoestima” i la comunicació dels pacients durant el periple de creació de l’obra. També va llançar una espasa a favor de la normalizació i en contra de l'estigmatització dels protagonistes.

Un exemple de la voluntat de la Fundació amb aquesta iniciativa el van aportar en Miloud i la Judith. Aquest primer va exposar la importància que ha tingut per ell el fet de formar part, per segon any consecutiu, de les Parelles Artístiques: “La malatia em treu moltes coses, però me’n deixa d’altres com l’art. A vegades em costa expressar-me verbalment, en canvi ho puc fer a través l’art i la meva parella artística m’hi ajuda”. Gràcies a aquesta empresa, asseguraven tots dos, “ens ho hem passat molt bé” i s’emporten “una estima molt sincera”.

Albert Sala va assegurar que “estem satisfets de col·laborar amb un projecte humà” tot recollint el “llegat iniciat per Caixa Manlleu que pretenia, en el seu inici, incorporar les persones, malalts mentals, a la societat” i va posar l’accent en la voluntat del BBVA per seguir donant-hi suport.

Per la seva banda, Marta Molina va presentar les novetats de l’edició d’enguany entre les que destaquen 22 parelles a Osona, incloent-hi “el seguiment fotogràfic i el disseny del catàleg” i fins a “17 dels artistes professionals nous”. També va fer un breu repàs de les vuit edicions, que han comptat amb 166 artistes osonencs d’un total de 323.

A més, Joan Roca, també va agrair el suport i el finançament del BBVA, a les parelles artístiques per “la feina feta durant un bon temps”, a la Fundació i els professionals per la renovació constant que porten a terme i a totes les entitats i persones vinculades d’alguna manera o altra al projecte.

Per cloure l’acte els assistents van poder gaudir d’un tastet de percussió corporal a càrrec d’alguns dels membres de la SSM BigHand.

Les obres osonenques estaran exposades a l'Auditori de la Fundació Antiga Caixa de Manlleu de Vic fins al 23 de febrer amb un horari d’obertura de dijous i divendres de les 18 h a les 21 h. Serà en aquesta data quan començaran un recorregut que les unirà amb la resta, creades al Bages i al Tarragonès, a Terrassa durant el mes de juny.

Els treballs de les Parelles Artístiques ja es troben a la venda a un preu de 200 euros i es poden adquirir a través del web de la Fundació .

-----------------
Galeries de fotos de les Parelles Artístiques:
- Subhasta de les obres (setembre2013)
- Inauguració al Vic (juny 2013)
- Inauguració a Manlleu (abril 2013)
- Inauguració a Vic (desembre 2012)
- Subhasta de les obres (juny 2012)
- Inauguració a Vic (desembre 2011)
- Inauguració a Vic (desembre 2010)
- Subhasta de les obres (juliol 2010)
- Inauguració a Vic (desembre 2009)
- Subhasta de les obres (setembre 2009)
- Inauguració a Manlleu (febrer 2009)
- Exposició a Vic (febrer 2008)

Dos dels participants de l'edició d'enguany. Foto: CMPPO
Arxivat a