La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ja és una realitat

Signat al Parlament l'acord de constitució d'una gran estructura federada universitària a la Catalunya Central | La nova entitat neix amb 7.000 alumnes

Redacció Osona.com
31 de gener del 2014
Signatura de l'acord al Parlament
Signatura de l'acord al Parlament | UVic
Foto de família, amb els representants de la nova universitat i el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell Foto: Universitat de Vic
 
L'alcalde de Vic i president de la Fundació Universitària Balmes, Josep Maria Vila d'Abadal, i l'alcalde de Manresa i president de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Junyent, han signat aquest dijous el contracte pel qual es crea una estructura universitària federada entre les dues institucions: la nova Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya. Els alcaldes han remarcat la importància que el centre tindrà per les terres de l'interior. "Hem unit esforços per tenir una bona oferta formativa fora de l'àmbit metropolità", ha destacat Junyent. Vila d'Abadal, coincidint amb Junyent, ha afegit que el projecte respon a "una Catalunya interior que reclama el seu espai de futur".
 
La signatura ha tingut lloc al Parlament en un acte presidit pel conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i al que també hi ha assistit el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà. 
 
Durant l'acte, el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha destacat que l'acord és "extremadament satisfactori" perquè amb la federació s'aconsegueix un triple objectiu: "generar massa crítica, articular de maneres diferents i innovadores l'acció sobre el territori i implementar una forma de governança molt interessant".
 
Vila d'Abadal ha remarcat per la seva banda que la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya demostra que "hi ha una altra Catalunya diferent a la metropolitana. Una Catalunya interior que reclama el seu paper i que vol comptar en la nova etapa que s'obre. La UVic - Universitat Central de Catalunya serà útil en aquesta tasca". En els mateixos termes s'ha expressat l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que ha considerat que l'acord de federació "és una iniciativa sòlida de futur, lligada al coneixement, l'excel·lència i el servei a les persones i que té la voluntat d'ocupar un espai central a Catalunya".
 
Antoni Castellà ha agraït en la seva intervenció "l'alçada de mires dels dos alcaldes ja que amb l'acord per crear la UVic - Universitat Central de Catalunya han demostrat la seva aposta pel coneixement". Finalment el rector de la Universitat, Jordi Montaña, ha afirmat que la federació s'ha fet "per fer front a les necessitats d'internacionalització i als desafiaments del futur, per millorar la transferència de coneixement i implementar una oferta de graus àmplia i versàtil".
 
Amb l' aprovació de la Llei d'Acompanyament de Pressupostos la setmana passada , el Parlament de Catalunya ha donat llum verda al canvi de nom de la Universitat de Vic, que passa a anomenar-se Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC), com a conseqüència de la seva federació amb la Fundació Universitària del Bages.
 
A partir de l'entrada en vigor del canvi de nom, la Universitat de Vic ja emetrà els seus títols oficials amb la nova denominació, mentre que els estudis de la FUBages començaran el procés de desadscripció de la Universitat Autònoma de Barcelona.
 
Permeabilitat dels òrgans rectors
 
La permeabilitat dels òrgans rectors de les dues fundacions i de les respectives estructures acadèmiques és un altre àmbit on ja s'han dut a terme passos significatius. La FUBages va incorporar a finals de l'any passat cinc nous membres, en representació del Patronat de la FUBalmes . Es tracta de Josep M. Vila d'Abadal, alcalde de Vic i president del Patronat de la FUBalmes; Josep M. Arimany i Oriol Guixà, membres del Patronat de la FUBalmes; Jordi Montaña, rector de la Universitat de Vic; i Joan Turró, director general de la FUBalmes, aquests dos darrers amb veu però sense vot.
 
Per la seva banda, la FUBalmes també va incorporar nous membres en representació de la FUBages. Valentí Junyent, alcalde de Manresa i president de la FUBages, va incorporar-s'hi amb el càrrec de vicepresident segon, mentre que Antoni Llobet, regidor d'Ensenyament i Universitats de Manresa, i Miquel Blanch, empresari, ho van fer com a vocals. Valentí Martínez, director general de la FUBages, va entrar també a aquest Patronat amb veu i sense vot i va ser nomenat vicerector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
 
De la mateixa manera, hi haurà representants de la FUBages al Consell de Direcció i al Consell de Govern de la Universitat de Vic. Per la seva banda, la FUBages incorporarà representants de la FUBalmes i la UVic al Patronat i el Comitè Executiu.
 
D'acord amb el que preveu el contracte també s'ha creat el Consell General Federatiu format pels dos presidents dels patronats i alcaldes de Manresa i Vic, els regidors delegats per als temes universitaris de les dues ciutats i els directors generals de les dues fundacions, a més del rector de la Universitat, amb veu sense vot. Aquest òrgan és l'encarregat de vetllar pel compliment del contracte i de donar el vist-i-plau a noves propostes de programació acadèmica, polítiques de qualitat i estratègia global de recerca i transferència de coneixement.
 
Un contracte que obre multitud de fronts de treball
 
Amb la signatura del contracte, s'ha formalitzat la creació de diferents comissions de treball que, de fet, funcionen des de fa més de mig any. El seu objectiu és donar contingut a la nova estructura universitària federada en termes d'integració acadèmica, de resolució d'aspectes tècnics de l'adscripció i desadscripció, de formació continuada, de qualitat i avaluació, de recerca i transferència de coneixement, d'us d'instal·lacions i serveis comuns i de Comunicació i Màrqueting.
 
La feina de les comissions, integrades paritàriament per personal de la FUBages i la UVic, ha permès avançar en la presentació d'una oferta conjunta de graus universitaris per al curs 2015-2016; en la identificació dels elements de diferenciació de les ofertes duplicades; en la convergència en l'ús de programaris de gestió comuns; en l'exploració d'espais de cooperació en la programació de formació contínua i de postgrau; en l'establiment de mecanismes per incorporar personal docent de la FUBages als equips de recerca i transferència de coneixement de la UVic; o en l'organització d'activitats de divulgació científica i relació amb el teixit empresarial.
 
Titulacions oficials amb 7.000 alumnes i 740 professors
 
La federació de les dues fundacions dóna lloc a una estructura universitària integrada per uns 7.000 alumnes en titulacions oficials, 740 professors, 220 persones d'administració i serveis i una oferta docent de 32 graus universitaris, nou màsters i set programes de doctorat, amb un pressupost agregat d'uns 37 milions d'euros.
 
L'acord es fonamenta en tres principis: el pacte federatiu, que implica que cada entitat manté la gestió dels propis centres, amb els seus recursos humans, tecnològics i patrimonials; la subsidiarietat, que suposa el suport i el reforç mutu entre les dues fundacions, sense que hi pugui haver cap substitució de l'una per l'altra; i la màxima autonomia econòmica-financera, amb pressupostos diferenciats, que cada institució elabora i gestiona de manera autònoma.
 
A l'acte de signatura del conveni pel qual es crea la nova Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya també hi ha assistit el director general d'Universitats, Lluís Jofre; el rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, Jordi Montaña; el director de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró; el director de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez; els regidors d'Universitats de Vic i Manresa, Josep Arimany i Antoni Llobet, respectivament; el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina; el director de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca, Pere Pardo.
 
Signatura de l’acord, amb l'alcalde de Vic i president de la Fundació Universitària Balmes, Josep Maria Vila d'Abadal; l'alcalde de Manresa i president de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Junyent; el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà. Foto: Universitat de Vic
Arxivat a