Unió de Pagesos demana al govern estatal que eviti que les plantes de purins es tanquin

La tisorada de les primes posa en risc la continuïtat d’equipaments com el de les Masies de Voltregà i Santa Maria de Corcó

Redacció Osona.com
30 de gener del 2014
Planta de tractament de purins de Les Masies de Voltregà, aquest dijous a la tarda. Foto: Adrià Costa

Unió de Pagesos ha demanat als ministeris d’Agricultura i d’Indústria que prenguin la iniciativa per evitar el tancament de les plantes de cogeneració de tractament de purins i buscar una sortida que garanteixi la continuïtat de les explotacions porcines que depenen d’aquestes plantes, després de l’aprovació de la Llei 24/2013 del sector elèctric que modifica el sistema retributiu de la producció d’energia amb fonts renovables, cogeneració i residus (la supressió de les primes). El sindicat també ha demanat reunions amb tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i fins ara s’ha reunit amb representants del PSOE per tal que treballin amb aquest objectiu.

El sindicat denuncia que la proposta del Reial Decret pel qual es regula l’activitat de producció d’energia elèctrica a partir de cogeneració, farà que les plantes tractament de purins siguin inviables econòmicament i, per tant, que acabin tancant. Aquest fet crearia una situació crítica per a les explotacions ramaderes i les zones afectades, ja que les plantes ara garanteixen que es puguin gestionar correctament els purins, així com la continuïtat de les explotacions.

Aquesta modificació del sistema retributiu de la producció d’energia afecta, a Catalunya, unes 480 explotacions de porcí i sis plantes de tractament de purins a Alcarràs, Juneda (dues plantes), Miralcamp, l’Esquirol-Santa Maria de Corcó i a les Masies de Voltregà. A tot l’Estat afecta més de 2.000 explotacions que gestionen els seus excedents en quaranta plantes.

Unió de Pagesos participarà aquesta tarda en una reunió conjunta a Lleida amb la resta d’organitzacions agràries i l’ADAP (Associació d’Empreses per al Desimpacte Ambiental dels Purins) per tractar aquesta qüestió.

La situació de les plantes de purins a Osona