Vic aprova un pressupost a l'alça per primer cop en cinc anys

Els números per al 2014 pugen gairebé 40 milions d’euros, un 2,23% més que a l’exercici anterior | Es van aprovar amb el vot de l’equip de govern i el regidor de SI | Les partides inclouen dotacions al porta a porta, la biblioteca i un milió d’euros al CEIP Centre

Pere Pratdesaba
28 de gener del 2014
Toni Serrat ha estat el portaveu de l'equip de govern
Toni Serrat ha estat el portaveu de l'equip de govern | Adrià Costa
Intervenció d'Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic, que es va celebrar aquesta dilluns al vespre, va aprovar el pressupost municipal per al 2014, que puja 39.944.137 euros, un 2,23% més que a l’any passat. Si en aquest quantitat hi afegim les inversions, el pressupost s’enfila fins als 43.299.326, un 10,81% més que a l’exercici 2013, quan només es van destinar 302.000 euros a inversions. D’aquesta manera, els números del consistori tornen a augmentar per primer cop en cinc anys, després de quatre exercicis consecutius a la baixa. El darrer any que es va aprovar un pressupost a l’alça va ser el 2009, amb 44,5 milions d’euros.

Ningú es va sortir del guió i els pressupostos es van aprovar tal com s’havia previst. El regidor de SI, Iban Lapeira, va donar el vot que els faltava a l’equip de govern (ERC i CiU) per aconseguir la majoria absoluta (11 de 21 regidors), a canvi que es tornés a incloure una partida de 160.000 euros dels controvertits pressupostos participatius. El PSC es va abstenir, després que se li acceptés una dotació de 300.000 euros per a plans d’ocupació. La resta de formacions -ICV-EUiA, CUP i PxC- hi van votar en contra.

Els pressupostos per al 2014 són especialment significatius, ja que podrien ser els últims que s’aprovessin en aquesta legislatura. El maig de 2015 hi ha eleccions municipals i l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, que no es presentarà als comicis, va avançar que té la intenció de prorrogar els pressupostos fins a l’entrada del nou consistori, per tal de no hipotecar l’actuació del govern entrant. La decisió no és ferma i s’acabarà de perfilar al llarg de l’any.

Antoni Serrat (CiU), regidor d’Economia, Serveis i Urbanisme, va ser el portaveu de l’equip de govern que va defensar els pressupostos, en una tasca que els darrers anys havia portat a terme David Sala (CiU). Serrat va qualificar els pressupostos com “austers, prudents i realistes” i va posar com a exemple l’increment dels ingressos previstos de l’IBI i les plusvàlues. També va fer referència a l’endeutament de l’Ajuntament, que ha caigut del 103% a principis de 2014 al 88% actual.

El regidor d’Economia va fer èmfasi en l’augment de les partides destinades a les persones, com educació i benestar i família, i a la promoció econòmica, com la de Creacció (amb 275.000 euros), la nova agència d’emprenedoria que s’impulsa conjuntament amb l’Ajuntament de Manlleu, el Consell Comarcal d’Osona i la Universitat de Vic. “És un pressupost orientat a les persones i a la recerca de treball”, va assegurar Serrat.

Pel que fa als ingressos, la partida més important, com en cada exercici, correspon als impostos directes, que inclou l’IBI, amb 19.349.000 euros, un 2,52% més que l’any passat. Segueixen les transferències corrents (els diners que provenen d’altres administracions), amb 12.313.320, i les taxes i altres ingressos, amb 8.677.550, que també augmenten un 10,52% i un 3,07% respectivament.

Pel que fa a les despeses, també s’incrementen les grans partides destinades a personal i béns corrents i serveis, que pugen un 10,69% i un 3,01% respectivament i se situen en 12.393.272 i 12.061.585 euros. La càrrega financera puja lleugerament i l’Ajuntament haurà de pagar als bancs, durant el 2014, un total de 5.105.000 euros.

Anna Erra, Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Nil Puigivila. Foto: Adrià Costa

En aquest àmbit, és especialment destacable la partida dedicada a inversions, que puja 2.650.954 euros, el finançament de les quals està garantit i provindrà d’administracions superiors. Destaca el milió d’euros que es destinarà al CEIP Centre. També hi ha 490.800 per a l’administració electrònica i 350.000 euros per a la gespa del camp de futbol. Per últim, es dedicaran 480.000 euros a la implantació del servei de recollida porta a porta. Aquesta última partida va ser molt criticada per part de l’oposició que ja té coll avall que el canvi de model no s’arribarà a aplicar aquesta legislatura, ja que suposaria un cost electoral elevat de cara a les municipals de 2015, i no es vol donar munició a PxC, que ja ha avançat que portarà la retirada del porta a porta al seu programa.

Una negociació a cinc bandes

Vila d’Abadal va explicar que l’equip de govern havia mantingut converses amb tots els partits per tal d’intentar incloure’ls en l’elaboració del pressupost i havia recollit algunes de les seves aportacions, encara que només fossin “d’esperit”. Ho va detallar el regidor Serrat.

Una de les partides més controvertides ha estat la destinada a la candidatura de Vic com a Ciutat Unesco de la gastronomia. No és un debat nou. L’any passat, en els pressupostos que es van aprovar amb PxC, l’equip de govern va haver de retirar els diners que havia proposat per aquesta candidatura. En aquesta ocasió, en el pressupost inicial, la partida era de 240.000 euros.

Després de les negociacions amb els diferents partits, que no ho veien amb bons ulls, aquesta quantitat es va rebaixar a la meitat, 120.000 euros. L’alcalde va fer una crida al sector hoteler i carni, que seria el més beneficiat si s'acceptés la candidatura, per tal que s’hi impliqués i fes les aportacions econòmiques necessàries. Els partits de l’oposició encara van trobar excessiva aquesta xifra, i per exemple, Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) la va qualificar com “una frivolitat”, i Josep Anglada (PxC) com “un disbarat”. Vila d’Abadal, en canvi, va respondre que es tractava d’una “aposta de progrés”.

A proposta d’ICV-EUiA, l’equip de govern també va acceptar dotar amb 70.000 euros a les AMPA, per a famílies amb dificultats, i 18.000 per iniciar el projecte de la nova biblioteca al sud de la ciutat. Pel que fa als plans d’ocupació, va assumir en part les demandes del PSC, que reclamava una partida de 400.000 euros i va incloure-la, però amb 300.000 euros (a les negociacions  prèvies PxC també va sol·licitar aquesta quantitat per a la mateixa partida). Els socialistes també van reclamar revisar l’IBI en aquelles parelles que estiguessin aturades i tinguessin un sol habitatge, i es va acceptar.

Pressupostos participatius

Iban Laperia, portaveu de SI, es va mostrar satisfet per la retallada a la dotació de la Ciutat Unesco de gastronomia i per la inclusió dels pressupostos participatius, desglossats en una subpartida de 60.000 euros, que servirà per definir com serà el projecte, i una altra de 100.000 més que servirà per executar-lo. “Amb aquests diners és pot fer un projecte ben fet”, va defensar.

No són del mateix parer la resta de partits, menys l’equip de govern, que es van mostrar molt escèptics amb la iniciativa. PSC, PxC i ICV-EUiA van escenificar els seus dubtes i no creuen que es portin a la pràctica durant aquesta legislatura. La CUP, en canvi, va reclamar més diners per executar-los amb garanties. “Si hi serem o no a la propera legislatura, ja ho veurem, però volem deixar els pressupostos participatius enllestits perquè, si es vol, es puguin portar a la pràctica”, va defensar Lapeira. L’alcalde Josep M. Vila d’Abadal, per la seva banda, va assegurar que els pressupostos participatius es farien tot i que no és un projecte “senzill”.

Joan López i Josep Rafús. Foto: Adrià Costa

Iban Lapeia parla amb Mari Moyano i Jacint Rurell. Foto: Adrià Costa


L’oposició va coincidir en que els pressupostos participatius havien estat la moneda de canvi que l’equip de govern havia posat damunt la taula de les negociacions per tal d’aconseguir el vot necessari per aprovar els números. El debat no és excepcional. Al pressupost de l’any passat, ja van entrar a les converses però finalment es van retirar a instàncies de PxC (va ser una de les condicions per aprovar el pressupost). El passat mes de juny, l’equip de govern va tornar a mostrar la seva sintonia amb SI i va recuperar els pressupostos participatius. Ara, només faltava dotar-los amb una partida econòmica.

Festival de Cantonigròs, hores extres i sous dels regidors

Una altra partida controvertida, criticada per ICV-EUiA, va ser la que destina 51.780 euros al Festival de Música Internacional de Cantonigròs, que enguany es tornarà a celebrar a Vic.  Vila d’Abadal es va negar a reduir aquestes despeses i va argumentar que s’havia d’ajudar els organitzadors: “Una feina tan ben feta no pot desaparèixer”.

Xavier Tornafoch va titllar els pressupostos de “poc socials” i va reclamar més polítiques de joventut. L’ecosocialista va qualificar com “una indecència” que es paguessin 110.000 euros d’hores extres. En la mateixa línia es va expressar el portaveu del PSC, Jacint Raurell, que va proposar que se substituïssin per noves places d'ocupació.

Raurell va posar en dubte els “escenaris excessivament optimistes” de l’equip de govern, pel que fa a la previsió d’ingressos de taxes i impostos d’activitats econòmiques i construcció. El portaveu socialista, a més, creu que hi ha una desviació de prop de 600.000 euros en les previsions dels ingressos per ordenances fiscals, que l’equip de govern va pactar, precisament, amb el PSC.

Els partits de l’oposició van demanar explicacions pels 111.000 euros a lliure disposició de l’alcaldia, una xifra “excessiva”, segons Raurell. Vila d’Abadal es va mostrar sorprès, més que res perquè aquesta partida s’ha reduït “un 80%” en els darrers anys. Vila d’Abadal va defensar que l’alcalde tingués una dotació econòmica per finançar iniciatives urgents, sempre amb el vist-i-plau de les respectives regidories.

Per la seva banda, Nil Puigivila va queixar-se que no s’hagués acceptat ni una sola de la quarantena de propostes que la CUP va presentar. Entre aquestes, 400.000 euros per als pressupostos participatius, reducció de les despeses alcaldia, augment de les provisions per a gent gran i habitatges socials... En tot cas, la formació va celebrar l’aposta pels plans d’ocupació i per l’increment del pressupost a l’Oficina Municipal d’Acollida

El portaveu de la CUP també va lamentar l’endeutament de l’Ajuntament i va reclamar una auditoria del mateix. Vila d’Abadal va respondre que la ciutat s’havia endeutat per tenir infraestructures que no hauria tingut amb els seus ingressos, i va defensar que durant el seu mandat no hi ha hagut cap any de dèficit. El secretari municipal va explicar que l’Ajuntament paga els seus proveïdors a 28 dies de mitjana.

PxC va lamentar que tampoc s’haguessin escoltat les seves propostes, però es va felicitar per la dotació als plans d’ocupació, que el partit havia reclamat. “Són uns mals pressupostos sense vitalitat, sense dinamisme i ensopits. Rutinaris”, va dir Josep Anglada, dirigint-se a Toni Serrat.

PxC i PSC van insistir en la necessària rebaixa de les dedicacions dels regidors, que haurien de tenir una dedicació màxima “del 65%”, segons Anglada. Vila d’Abadal va defensar-ho: “El nostre és un projecte polític i els polítics, càrrecs electes, són els que han de prendre decisions”.

El ple, en directe pel Twitter (PDF)

El pressupost municipal 2014, desglossat per partides (PDF)


Intervenció de Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

Foto: Adrià Costa

Foto: Adrià Costa
Arxivat a