El PP vol prohibir per llei les estelades als centres educatius

Els populars registraran al Parlament un text inspirat en la llei de símbols de Bauzá a les Illes | Vic és un punt calent del debat

Quico Sallés
24 de gener del 2014
Estelades a l'Institut de Vic
Estelades a l'Institut de Vic
Una quarantena d`alumnes amb estelades, davant de l`Institut de Vic, el passat mes de novembre.

Una de les obsessions més repetides pel PPC en les sessions de control i interpel·acions al Govern és sobre la “suposada construcció nacional” que es porta a terme a través del model d'escola pública catalana. D'aquí que els populars retreguin constantment  que els centres d'ensenyament públics hissin estelades o símbols que consideren “separatistes” i que han generat força debat entre el PP i alguns dels centres acusats, com l'Institut de Vic. Una situació que el PP vol acabar per llei.

Segons ha pogut saber Nació Digital, el grup parlamentari del PP registrarà la setmana vinent al Parlament una proposició de llei per acabar amb la simbologia independentista als edificis públics i, especialment, als centres d'ensenyament. La iniciativa, impulsada per la diputada Maria José Cuevas, està inspirada en la Llei de símbols que el mes de juliol va aprovar el govern de les Illes, amb José Ramon Bauzá al capdavant.

El text preveu sancions i prohibicions per brandar l'estelada, així com altres símbols no oficials o símbols ideològics en edificis públics, com la llei Bauzá fa amb la senyera a les escoles. De fet, la proposició de llei també esperona a utilitzar la bandera espanyola com a mostra de la “normalitat social catalana”.

L'Institut de Vic, un dels mals exemples del PP

La ciutat de Vic és un punt calent de tot aquest debat. A l’Institut de Vic ja es va produir una protesta el passat mes de novembre, amb gran repercussió mediàtica.

Tot es va iniciar al Parlament, on María José García Cuevas, diputada del PP i bastió dels unionistes contra l'independentisme i la immersió lingüística, va mostrar unes fotografies del centre vigatà on hi havia penjades unes estelades. Cuevas va utilitzar les insígnies independentistes hissades per carregar contra la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i acusar el Govern "d'adoctrinament" i de "polititzar l'educació pública".

La resposta no va trigar en arribar, des del mateix Institut de Vic i dels propis estudiants. Els dos dies següents es van concentrar dotzenes d’alumnes a la porta del centre amb estelades. La iniciativa va tenir un gran ressò a les xarxes socials i fins i tot va arribar en alguns mitjans de caire nacional.

A la protesta també hi van ser-hi presents dos regidors a l’Ajuntament de Vic: Mari Moyano, del PSC; i Iban Lapeira, de SI.
Arxivat a