Calldetenes descarta fer una consulta pel ramal de l'Eix al polígon de Sant Julià

CiU i PeM-CUP voten en contra de la proposta d’ERC | En el rerefons de la polèmica hi ha l’oblidada variant de la població, un projecte que es podria reactivar amb el suport de la Diputació

Pere Pratdesaba
16 de gener del 2014
Retencions per obres a la C-25, a l`altura de Calldetenes. Foto d'arxiu: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Calldetenes va descartar, en la sessió celebrada el passat dilluns, celebrar una consulta popular demanant als veïns si acceptaven el ramal entre l’Eix Transversal i el polígon la Quintana de Sant Julià de Vilatorta, un bon tram del qual passa pel terme municipal de Calldetenes. Aquest projecte ja està inclòs en els pressupostos d’aquest any de la Generalitat i està valorat en 1,6 milions d’euros.

La moció la va portar al ple ERC, que sempre ha estat molt crític amb l’obra. No va prosperar perquè els sis regidors de l’equip de govern (quatre de CiU i dos de PeM-CUP) hi van votar en contra. Els cinc regidors republicans hi van votar a favor.

“Actualment l’Ajuntament de Calldetenes, amb el seu alcalde al davant, té pendent presentar un recurs sobre el traçat de l’accés a la ZI que passa un 80% pel terme de Calldetenes, sense oferir-nos utilitats, i proposar una alternativa, talment com el consistori en ple ja es va pronunciar el passat 4 de novembre en contra d’aquest traçat i en defensa de la preservació del sòl natural i agrícola que n’és la nostra obligació i que està per sobre d’interessos aliens”, explica PeM-CUP al seu bloc, per argumentar el seu vot negatiu. “Les consultes cal fer-les a priori i no a posteriori. Creiem que ara no té sentit i, tenir-la resolta d’aquí a sis mesos, com es proposa en la moció presentada per ERC, pot ser un temps massa tard i l’obra ja adjudicada”, afegeix el text.

En el rerefons de tot aquest enrenou hi ha la variant de Calldetenes, amb un pressupost de 2,3 milions d’euros, que la mateixa Generalitat ha deixat aparcat des de l’any 2011, per manca de liquiditat. Des del consistori es considera que aquest és un projecte tan o més important que el ramal al polígon i que també s’hauria d’haver activat.

Des de l’equip de govern, es confia que la Generalitat recuperi el projecte de la variant. De fet, en la darrera reunió amb Carreteres, se’ls va assegurar que s’estava estudiant una fórmula en aquest sentit que podria finançar la Diputació de Barcelona.

Article publicat al bloc d'ERC Calldetenes sobre la votació de la consulta