L'equip de govern de Vic sorprèn al ple amb el projecte de la nova biblioteca

CiU i ERC proposen ubicar l’equipament als terrenys de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil i batejar-lo amb el nom de Nelson Mandela | La iniciativa es retira i es posposa

Pere Pratdesaba
14 de gener del 2014
Una imatge del ple d'aquest dilluns
Una imatge del ple d'aquest dilluns | Albert Alemany
Una imatge del ple d'ahir. Foto: Albert Alemany

Joan López (ERC), com a portaveu de l’equip de govern (ERC i CIU), va sorprendre els assistents al ple de l’Ajuntament de Vic celebrat ahir, amb una moció on s’instava a iniciar el projecte d’una nova biblioteca municipal, tan reclamat des de fa temps pels veïns de la zona sud de la ciutat, i incloure les dotacions econòmiques necessàries en el pressupost del 2014. El text proposava ubicar l’equipament als terrenys de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, on hi va haver l’atemptat d’ETA, un lloc qualificat pel POUM com a zona d’equipaments culturals, educatius i socials; i batejar-lo amb el nom Nelson Mandela.

La iniciativa, que finalment es va retirar i posposar fins al proper ple, va sobtar per diverses raons. En primer lloc, el format en el que es va donar a conèixer un tema tan important: com a contraproposta a una moció que va presentar la CUP, on demanava que es posés el nom de Nelson Mandela a un pont de la ciutat, en concret, al que uneix el passeig de la Generalitat i el parc Balmes. La contramoció de l’equip de govern es va gestar en secret i cap dels regidors de l’oposició va saber res fins uns minuts abans de començar la sessió.

A l’ordre del dia, també hi havia una altre punt important per a la ciutat: la recollida de residus porta a porta. El canvi de model es va aprovar amb el vot de tots els partits menys PxC, que hi va votar en contra. El consistori, per altra banda, va donar llum verda a la revisió de tarifes del servei del taxi, que pujaran un 2% aquest 2014 (la pujada de bandera es manté intacta, però) i va denegar la sol·licitud de pròrroga de l’execució de concessió per a la construcció d’allotjaments universitaris al carrer de la Ramada i el carrer de Sant Just, perquè l’empresa no té prou finançament. També es va aprovar la prorroga de l’encomana de la gestió de Parctec Vic (que passarà a dir-se Creacció) en l’àmbit de promoció econòmica, amb el vot a favor de tots els partits menys la CUP.

La CUP va presentar una segona moció, on es reclamava la transparència dels comptes de les partides destinades sobretot a empreses, consorcis i fundacions. La formació demanava que es fessin públics aquests números, “de manera entenedora i fàcil de trobar”. La proposta excloïa les entitats que rebessin ajuts inferiors a 5.000 euros.

Tots els partits hi van estar d’acord menys CiU i ERC, que van demanar que la moció assumís un nou redactat que havia preparat l’equip de govern i que “anava més enllà”, segons Anna Erra (CiU), i que es modifiquessin alguns dels terminis. La CUP va acceptar aquests canvis, sempre hi quan la resta del seu redactat es mantingués íntegre i intacte. Finalment, i després d’un dur debat, la moció, ja modificada, es va aprovar per unanimitat.

El ple en directe, via Twitter (PDF)



Una biblioteca vinculada a la cultura de la pau

En el debat sobre la biblioteca, que va tenir un to rocambolesc, els partits de l’oposició van coincidir en criticar les maneres de l’equip de govern. El PSC i PxC van lamentar que s’hagués decidit posar un nom en una zona tan “sensible” sense consensuar-ho abans amb els veïns, partits o víctimes de l’atemptat. La socialista Mari Moyano va qualificar l’actitud de CiU i ERC de manca de “sensibilitat democràtica” i la moció com a “improvisada” i “frívola”.

Finalment, l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, va assumir les crítiques de l’oposició i va decidir retirar la moció. La proposta es tornarà a portar al proper ple, ara ja de manera pactada amb la CUP, que també va acceptar retirar la seva moció, tal com va proposar l’equip de govern.

El projecte en sí de la futura biblioteca va quedar en un segon pla i s’haurà d’esperar al proper ple per conèixer els detalls. En tot cas, tal com va explicar Joan López, l’equipament haurà d’adaptar-se a “les tecnologies dels nous temps” i a la situació econòmica actual. En aquest darrer punt, el projecte inicial de l’equip de govern aposta per una mobilització ciutadana de cara a recollir fons econòmics i no esperar que les dotacions flueixin de les administracions superiors.

El ple, aquest dilluns. Foto: Albert Alemany

Pel que fa als serveis que oferirà la biblioteca, estaran coordinats amb l’actual biblioteca Joan Triadú i “s’hi ubicaran els treballs i propostes vinculats a les iniciatives ciutadanes i institucionals, relacionades amb la diversitat cultural i la cultura de la pau”, segons el text de la moció.

El ple, en breu

Un vehicle amb una parella de nuvis es va afegir a la cua de la cavalcada de Reis, sense l’autorització de l’Ajuntament. El regidor Toni Serrat ho va lamentar.

Joan Ballana (ERC) va diferenciar els captaires que demanen per subsistència i els que pertanyen a màfies. Aquests últims ja s’estan multant, va assegurar.

La proposta de pressupost de l’equip de govern de 2014 dedica més d’un milió d’euros a l’energia, entre llum i calefacció. l'equip de govern, a instàncies de la CUP va informar que s’estaven feien estudis per reduir aquestes despeses.

Polèmica entre Antoni Serrat i la CUP per l'esborrament d'un mural vinculat a la moció aprovada el passat setembre en contra de la llei de l'avortament. La CUP ha tornat a repintar el mural. Serrat va argumentar que tots els permisos per pintar un grafit es donaven en precari (no per sempre) i que, per tant, es podia pintar a sobre perquè ja havia estat prou temps exposat.

Els préstecs que ha renegociat l’Ajuntament de Vic es paguen a un 1%.

L’alcalde Vila d’Abadal va titllar de “demagògica” la crítica de la CUP als acords entre la UVic i universitats d’Israel.

Carreteres encara no ha col·locat els rètols informatius a la C-17 per prohibir el pas de camions al nucli urbà de Vic. Quan ho faci, l’Ajuntament col·locarà els seus a dins de la ciutat, ja que si es fes en ordre invers podria portar a confusions.

Tampoc han arribat encara els rètols que ja llueixen altres ciutats adherides a l’Associació de Municipis per la independència (AMI) a les seves entrades i on es pot llegir “municipi per la independència”. L’Ajuntament hi està treballant.

Antoni Serrat, un dels grans defensors del porta a porta. Foto: Albert Alemany
Arxivat a