Els Pastorcills presenten la candidatura de Manlleu al Jocs Olímpics 2024

Crònica de l’hilarant muntatge, que va omplir de gom a gom les tres funcions al Teatre Casal de Gràcia | No hi van faltar les referències a l’esclafit, la loteria de Nadal o els basars xinesos

Nadina Urgell
30 de desembre del 2014
The Pastrocills han arribat a la 10a edició.
The Pastrocills han arribat a la 10a edició. | Xevi Vilaregut
Foto: Xevi Vilaregut

"The Pastorcills X", la versió satírica i esbojarrada dels clàssics pastorets, que repassa amb ironia i humor tot el que ha passat durant l'any a Manlleu, han complert deu anys. Dissabte passat, 28 de desembre, ho van celebrar a bombo i plateret, amb tres representacions al Teatre Casal de Gràcia que es van omplir de gom a gom. Les entrades es van posar a la venda uns dies abans i es van exhaurir en sis hores.

Com a gran aniversari, el fil argumental de la versió d’enguany havia d’estar a l’alçada. Per això, els Pastorcills van decidir organitzar... uns Jocs Olímpics a Manlleu! La fita, el 2024.

Una representació plena de referències a l’actualitat

En Rovelló i la Lluqueta estan preocupats perquè Manlleu sempre surt als mitjans per coses dolentes. Ho van exemplificar llegint El 9 Nou , on van constatar que només hi apareixien notícies bones d'altres pobles. Per solucionar-ho, decideixen impulsar uns Jocs Olímpics a la ciutat. A partir d'aquí, repassen tot el que els farà falta per organitzar-los.

Els pastorets van a l'Ajuntament a demanar suport a la regidora Carme Trillas, tot recordant el discurs en anglès d'Ana Botella per a la candidatura de Madrid. De passada,  demanen que s'acabin les obres del Teatre Centre.

Un altre factor important són els diners. Per aquesta qüestió, es traslladen al Banc Sabadell a demanar finançament al director. Aquesta escena s’acompanya amb un hilarant gag sobre els desnonaments, on hi apareix la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i el diputat David Fernàndez, de la CUP, que li diu al director: "Vostè sap què és la màfia? Doncs vagi a Can Vilamala i compri un mirall". Fernández també mostra la seva sabata, tal com va fer amb Rodrigo Rato, expresident de Bankia i de l'FMI.

Després, en Rovelló i la Lluqueta reflexionen sobre les infraestructures que necessiten per organitzar els Jocs. Ho fan en una gag sobre l'esclafit que hi va haver a Manlleu fa uns mesos, on li expliquen a un pèrit que a Manlleu hi havia una biblioteca molt gran, un teatre immens, que allà on hi havia els pisos de Can Garcia s’aixecava un hotel impressionant, que el pont de can Molas era de tres carrils per banda... Tot va quedar destrossat amb l'esclafit i, per tant, l'assegurança ho ha de pagar i fer-ho de nou, argumenten. El pèrit els respon que l'assegurança només cobreix les fonts de la plaça i que, a més, l'Ajuntament no està al corrent de pagament de la pòlissa.

Uns Jocs Olímpics també precisen un estadi olímpic com cal. Els dos pastors van a parlar amb la Junta del Manlleu per construir-lo al camp de futbol.

Per últim, han de decidir com serà la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics. També ho tenen pensat: fan servir com a mascota la bossa del MAB de Manlleu (inclou una paròdia amb la cançó "El Mar" dels Manel), i també compten amb Montserrat Caballé, de la que fan una paròdia de l'anunci de la loteria de Nadal.

Per promocionar els Jocs, en Rovelló i la Lluqueta han fet una pancarta on hi surt el símbol de les anelles de les Olimpíades amb el Serpent de fons i on s’hi pot llegir "Manlleu 2024".

L’espectacle humorístic va incloure molts altres gags que es van anar perfilant al mig de les diverses escenes. No hi van faltar les referències a la Via Catalana, amb uns independentistes i uns espanyols que els ataquen; a l'anunci de reciclatge de la televisió "envasonvas"; als basars i bars amb propietaris xinesos a Manlleu; al programa de TV3 “El Foraster”, d'en Quim Masferrer; a la loteria de Nadal, que va tocar al Bar Tropezón; a l'atracament que hi va haver a la Ferreteria Dalmau...

Per acabar l’espectacle, es va fer una imitació d'en Palomino, que parlava sobre els 10 anys dels Pastorcills. Finalment, van aparèixer a l’escenari tots els actors i tots els que participen a l’obra i, com si fossin un cor de "Oh Happy Day", van fer una versió de la cançó “Quan somrius, és Nadal al meu cor”.

The Pastrocills han arribat a la 10a edició. Foto: Xevi Vilaregut
Arxivat a