Els actes del Tricentenari a Osona seran participatius i tindran «rigor científic»

La Comissió Osona 2014 presenta una quarantena de propostes que tindran com a eix neuràlgic l'ermita de Sant Sebastià | Una ruta per la comarca donara`rellevància als fets de 1714

Redacció Osona.com
19 de desembre del 2013
Santi Ponce, Agustí Alcoberro, Josep Maria Vila d'Abadal, Joan López, Txevi Rovira i David Ventura. Foto: Adrià Costa

La Comissió Osona 2014, integrada per més de 30 membres, entre municipis, entitats, institucions i persones a títol individual, ha estat treballant des de la seva constitució, a principis del 2012, per a l’elaboració i la coordinació de tots els projectes que es posaran en marxa o se celebraran el proper 2014.

Tota aquesta tasca s’ha coordinat amb la Comissió del Tricentenari, impulsada per la Generalitat de Catalunya. Aquesta comissió d’àmbit nacional va incloure, des dels principis, l’ermita de Sant Sebastià al seu projecte Ruta 1714, que destaca els 10 monuments que van tindre una rellevància cabdal dins aquest període de la nostra història.

Precisament, l’Ermita de Sant Sebastià, ha estat l’escenari escollit avui per fer la presentació de les diferents activitats que es faran al llarg del 2014 a la comarca. La roda de premsa ha estat presidida per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Joan López, i ha comptat amb la presència dels doctors Agustí Alcoberro i Santi Ponce, i de Txevi Rovira i David Ventura, entre d’altres personalitats del món de la política i la cultura.

La Ruta 1714, promoguda per la Generalitat de Catalunya, pretén donar a conèixer i revaloritzar el patrimoni, els escenaris, els monuments, els fets històrics i els personatges del període de la Guerra de Successió. La ruta està dissenyada com a projecte cultural, històric i turístic i està composta per 10 espais centrals, entre els que, a més de l’ermita de Sant Sebastià, hi ha llocs tan emblemàtics com el Born de Barcelona, el castell de Cardona o la casa de Rafael de Casanova a Moià.

Amb aquesta premissa, la Comissió Osona 2014 ha vingut treballant al voltant d’aquesta proposta, elaborant un projecte que es divideix en tres grans eixos: la museïtzació exterior de l’ermita de Sant Sebastià; la ruta “1714 Osona Pam a Pam”, que pretén posar en rellevància els fets, els personatges i les dates d’àmbit comarcal més importants durant l’època i que complementa la ruta nacional; i les activitats i projectes culturals, lúdics i festius que se celebraran al llarg de l’any. Totes aquestes propostes, tal com ha explicat Joan López, s'han pensat d'acord a dues premisses: mantenir el "rigor científic", i que siguin "participatives".

La museïtzació exterior de l’ermita de Sant Sebastià consisteix en la recreació a mida natural dels 11 personatges que varen formar part del Pacte dels vigatans. Els personatges es reproduiran amb la màxima fidelitat possible mitjançant escultures de corten que s’ubicaran a l’exterior de l’ermita, i en les que hi haurà inscrita la biografia o aquella informació de cada personatge que, els historiadors implicats en el projecte, hagin pogut obtenir.

S’organitzaran visites guiades a l’ermita, que estarà oberta els caps de setmana, i entre setmana a hores convingudes prèvia reserva. La inauguració d’aquesta intervenció es preveu per al 9 de març de 2013.

Foto: Adrià Costa

La ruta “1714 Osona Pam a Pam” està dividida en tres parts: la ruta central, que inclou els municipis de Montesquiu, Torelló, Sant Hipòlit de Voltregà, Les Masies de Voltregà, Manlleu, Vic, Santa Eulàlia de Riuprimer i St. Martí de Centelles; la ruta Montseny – Guilleries, que inclou Espinelves, Sant Hilari Sacalm, Arbúcies i Viladrau; i la ruta Lluçanès, que inclou Sant Boi de Lluçanès, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Martí de Merlès, Sant Feliu Sasserra i Oristà.

Les activitats i projectes culturals, lúdics i festius,que se celebraran al llarg de l’any es van iniciar amb algunes activitats prèvies, com la penjada de Banderes Negres o els actes de commemoració del Tricentenari de la mort de Bac de Roda, i amb les primeres conferències del Cicle de conferències “Entre Espanya i Europa: Catalunya 1714”, promogudes per el Patronat d’Estudis Osonencs, Òmnium Cultural, la UVic i l’Ajuntament de Vic.

Entre les activitats previstes per al 2014, entre moltes d’altres, hi trobem: l’acte commemoratiu que se celebrarà a Arbúcies al mes de gener, la commemoració de la crema de Prats, la derrota Silent a Torelló, els Fets de la Gleva o el dia d’Osona al Born, en el que es presentaran les actuacions de la Comissió per al 2014, amb música en directe, tastets de representacions històriques i informació de les activitats i de Sant Sebastià.

Donada la gran quantitat d’activitats previstes, s’anirà informant de la programació cada trimestre.  Un dels actes destacables serà la inauguració de la intervenció a Sant Sebastià, prevista per al 9 de març.

De Vic a Cardona

A la roda de premsa, el director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, ha explicat la importància de Sant Sebastià i de l’anomenat grup dels Vigatans en el conflicte entre borbons i autriacistes i en la posterior Guerra de Successió. Per Alcoberro, ”tot comença a Vic i acaba a Cardona”. En relació a la Comissió Osona 2014, el mateix Alcoberro ha dit que ”va ser de les primeres a crear-se i juga un paper clau, fins i tot de lideratge, en els actes del Tricentenari a nivell nacional”.

L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha dit que “Sant Sebastià ha de ser al 2014 un espai del poble de Catalunya” i que tots els actes que avui s’han presentat “ens ajudaran a conèixer la nostra història per demostrar que som un poble que podem tenir la nostra llibertat”.

Aneu al web de la Comissió Osona 2014

Arxivat a