CiU: «Els pressupostos 2014 a Osona prioritzen la protecció social de les persones»

Marta Pascal i Jordi Turull defensen la retallada del 46% d’inversions a la comarca | La diputada vigatana qualifica els comptes de la Generalitat de “trinxera i de resistència”

Pere Pratdesaba
12 de desembre del 2013
Joan Vergés, Jordi Turull i Marta Pascal, instants després de presentar els presupostos de la Generalitat a Osona. Foto: Adrià Costa

Jordi Turull, president del grup parlamentari de CiU, i la diputada, Marta Pascal, acompanyats del president de CDC Osona, Joan Vergés, han assenyalat en una roda de premsa a Vic que els pressupostos per al 2014 a la comarca d’Osona “prioritzen la protecció social de les persones”. Turull ha defensat que són els pressupostos més socials elaborats per la Generalitat de Catalunya, com ja ho van ser els del 2012, perquè “un 71’1% del total es destina a les partides de Salut, Ensenyament i Benestar Social i Família”. El dirigent convergent ha matisat, però, que “no són els pressupostos que ens agradarien, però són els millors possibles en un moment d’emergència. Per això els expliquem, donant la cara comarca per comarca”.

No és una tasca fàcil. I menys a Osona, on la inversió de la Generalitat prevista per al 2014 en relació a l’any anterior a caigut un 46%. A la comarca, els pressupostos de la Generalitat suposen 32 actuacions i una inversió directa de 9.904.953 euros, una xifra sensiblement inferior a la dels pressupostos del 2012, quan es van invertir un total de 18.336.713,22 euros. O sigui, una retallada de gairebé 10 milions d’euros. Aquesta dada és més dràstica si la comparem amb anys anteriors, ja que no ha parat de caure en picat: 23,5 milions d’euros el 2011 i 39 milions el 2010.

Marta Pascal ha desgranat la repercussió dels comptes públics a Osona. Les principals inversions a Osona per al 2014 es tornen a situar al Consorci Hospitalari de Vic, amb 3,5 milions d’euros, que es distribuiran de la següent manera: una partida de 940.000 euros dedicada a la remodelació de la Clínica de Vic i quatre partides destinades a renovar la maquinària, el mobiliari i l'equip informàtic a l’Hospital General de Vic, que pugen 2,5 milons d’euros i escaig.

Una altra partida important fa referència a la nova connexió a l’Eix Transversal i el polígon la Quintana de Sant Julià de Vilatorta, que suposarà una inversió d’1,6 milions d’euros. El projecte ha aixecat força polseguera a Calldetenes, per on passa un tram del ramal, ja que es considera que s’ha prioritzat aquesta obra en detriment de la variant en aquesta població, aturada des del 2011 per manca de liquiditat.

En relació a les esperances que el consistori de Calldetenes té que Carreteres reactivi el projecte de la variant, ni Turull ni Pascal s’han volgut mullar, tot i que han reconegut que el Govern és “sensible” i que hi ha certes “possibilitats”.  En tot cas, dependrà del context i del marge econòmic amb el que pugui jugar la Generalitat, si arriben més ingressos dels que s’han previst inicialment als pressupostos.

Uns feixucs pagaments diferits

Marta Pascal (foto, a la dreta) ha afegit que, a més dels 9’9 milions d’euros d’inversions, cal comptabilitzar “l’esforç de la Generalitat, ja que hi ha 17 milions d’euros en pagaments diferits d’inversions del tripartit, que es van fer i no es van pagar al seu moment”. Pascal  ha concretat que en aquest concepte hi ha 11 centres educatius de la comarca, la concessió de la C-17 i un centre per a la gent gran a Torelló.

Pascal, que ha qualificat els comptes públics de “trinxera i resistència”, ha lamentat que hi hagi grups del Parlament que “rebutgin i critiquin els pressupostos i no proposin alternatives”. En aquest sentit, Turull ha criticat que “s’acomodin en la confortabilitat de l’oposició, quan haurien de ser-ne corresponsables, perquè alguna responsabilitat tenen en l’actual situació de les finances de la Generalitat”. 

La reactivació econòmica que s’albira

Turull ha defensat les línies mestres dels pressupostos de la Generalitat -actualment en la fase final del seu tràmit parlamentari- i que, segons ell, reforcen els pilars bàsics de l’estat del benestar i posen instruments per facilitar la reactivació econòmica. “Aquests pressupostos destinen més diners a la Renda Mínima d’Inserció, les beques menjador i a les polítiques socials d’habitatge, prioritzant així els col·lectius més vulnerables”, ha argumentat.

El president del grup parlamentari també ha apuntat que s’incrementa l’oferta financera de l’Institut Català de Finances, obrint-se a les petites i mitjanes empreses, a la vegada que augmenten les partides d’innovació i recerca, i es posen instruments que “ajuden a les empreses a exportar”.

Turull ho ha exemplificat amb el viatge del president Mas a Israel, facilitant les exportacions i la inversió estrangera. Per això ha reblat: “Hem de tenir el país a punt per aprofitar el repunt econòmic que s’albira”.  

Partides del pressupost 2014 destinades a Osona (PDF)

Arxivat a