Els alcaldes osonencs s'uneixen contra la reforma local del govern espanyol

El Consell d’Alcaldes i Alcadesses d’Osona reclama que no s’apliqui la normativa que prepara l’executiu de Mariano Rajoy, en detriment de la nova llei que està tramitant el govern català

Redacció Osona.com
10 de desembre del 2013
El Consell d'Alcaldes i Alcadesses d'Osona, la passada setmana. Foto: Consell Comarcal d'Osona

El Consell d’Alcaldes i Alcadesses d’Osona (CAO) va aprovar el passat dimecres per unanimitat una moció on es posiciona contra la reforma administrativa local que pretén tirar endavant el govern espanyol. La iniciativa de l’executiu de Mariano Rajoy podria buidar de competències els municipis petits i mitjans si considera que els serveis que presten són massa cars. Una mesura que a Osona afectaria gairebé de ple perquè s'aplicaria a tots els ajuntaments de menys de 20.000 habitants (només en quedarien al marge Vic i Manlleu).

La moció aprovada entén que la proposta del govern espanyol està centrada en l’estalvi econòmic i en el major control de l’estat, i afecta de forma directa el principi d’autonomia local. A mes “l’exposició de motius de la normativa estatal se’n desprèn la voluntat d’unificar municipis i eliminar els més petits”, diu el text.

El CAO considera que la nova llei espanyola, la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local, no s’hauria d’aplicar a Catalunya, i s’hauria de prioritzar la nova llei de governs locals, que està tramitant el Govern de la Generalitat. La nova normativa catalana pretén ordenar les competències del món local, definir criteris de sostenibilitat financera i eliminar duplicitats. Amb aquest nou text, els consells comarcals passarien a ser el principal ens de gestió mancomunada de serveis locals, i en els municipis de menys de mil habitants passarien a prestar de forma automàtica els serveis de recollida de residus, aigües residuals, neteja viària i control d'aliments i begudes.

Per tot plegat, la moció reclama que el Parlament de Catalunya sigui l’ens competent per legislar en matèria de règim local tal i com s’estableix en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i que es garanteixi la continuïtat de tots els municipis, evitant formules econòmiques que premiïn la dissolució. A més, entre d’altres punts, també es demana que els municipis puguin decidir associar-se amb altres ens locals per tal de prestar els serveis amb qualitat i eficiència, i que no es pugui prohibir per imperatiu legal la creació ni la continuïtat de nous consorcis, mancomunitats o altres ens.

Per últim, la moció fa una concessió a la reclamació de comarcalitat del Lluçanès, que topa amb l’exigència de la nova llei catalana, que fixa un mínim de 15.000 habitants per a la creació de noves comarques. La moció aprovada diu, textualment: “Que la creació de noves comarques no sigui qüestionat per termes únicament quantitatius com pot ser l’exigència d’un mínim de població”.

Moció íntegre aprovada (PDF)

La reforma a l'administració local, a la celebració dels 25 anys del Consell Comarcal d'Osona

Arxivat a