Vic recupera l'exposició de pessebres

La mostra s’ubicarà a la Capella Fonda de la Pietat

Redacció Osona.com
09 de desembre del 2013
Els Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament de Cultura, en col·laboració amb l’Ajuntament de Vic, l’Agrupació de Pessebristes de Vic i el Grup d’Art de Vic – Associació d’Amics del Pessebre, organitza la primera edició de Pessebres de Vic. La ciutat recupera així, després de quatre anys, la mostra de pessebres.

L’acte inaugural de l'exposició “Vic, ciutat de pessebres” tindrà lloc el proper dijous 12 de desembre, i anirà a càrrec de la directora territorial del Departament de Cultura a la Catalunya Central, M. Àngels Blasco, i la primera tinent d'alcalde i regidora d'Educació, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Vic, Anna Erra.

En aquesta ocasió, el convidat especial serà l’expert en cultura popular i tradicional, Jan Grau, i explicarà la història d’Artabà, el quart rei que no va poder arribar a la cita amb Melcior, Gaspar i Baltasar. L’esdeveniment tindrà lloc a les vuit del vespre a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic.

Tot seguit, els assistents es traslladaran a la Capella Fonda de la Pietat on es donarà pas a la inauguració de l’exposició “Vic, ciutat de pessebres”. Aquesta mostra vol ser un retrobament amb els orígens del pessebrisme de la ciutat, amb la voluntat de recuperar una tradició tant popular i arrelada, com és fer el pessebre.

L’exposició es podrà veure del 13 de desembre al 6 de gener, dissabtes de 18 a 20 h,  diumenges i festius de 12 a 14 h i de 18 a 20 h, i laborables de 18 a 20 h. Del 16 al 20 de desembre es poden fer visites concertades per a grups escolars, prèvia concertació al telèfon 93 693 98 80. L’entrada és gratuïta.

Pessebrisme a Vic

El costum de representar el naixement de Jesús durant el temps nadalenc, de reproduir-lo escènicament a través de personatges vius o de figures plàstiques, és una tradició molt  arrelada a Catalunya. Un fragment de sarcòfag romà de l’any 343 dC on apareix l’adoració dels pastors, l’ase i el bou sota el clar de lluna, és la figuració més antiga que es coneix del naixement. La primera representació catalana, però, no arribaria fins uns quants segles més tard. En concret, segons la documentació escrita que s’ha trobat, el primer pessebre català es va fer al segle XIV.

A Vic, la primera informació de pessebres data de l'any 1524, on en un inventari hi consta el detall “d’unes imatges de terra d’un Naixement”. A partir de l’any 1921 es va realitzar el primer concurs de pessebres, convocat per les Congregacions Marianes. En els anys 1933 i 1934, trobem una mostra de pessebres als locals de l’Orfeó Vigatà i, el 1935 a la Casa de la Misericòrdia. Aquesta tradició ja ben arrelada a Vic es va veure interrompuda degut a la Guerra Civil. Un cop acabat el conflicte es va reprendre a través dels Joves d’Acció Catòlica.

L’any 1957, Vic va esdevenir lloc de trobada de les agrupacions pessebrístiques de l’Estat Espanyol. A partir del 1961 s’organitzà la primera exposició col·lectiva de pessebres de Vic a la Sala de la Columna de l’Ajuntament; aquesta mostra es va complementar amb diorames a diferents punts de la ciutat.

El 1965 es va fundar l’Agrupació de Pessebristes de Vic adoptant a Sant Francesc d’Assís com a patró. El 1967 l’Agrupació ingressava a la Federació Espanyola de Pessebristes i, el 1969, es realitzava la I Trobada de Pessebristes de Catalunya a Vic.
L’Agrupació vigatana, va ser una de les entitats fundadores de la Federació Catalana del Pessebristes, a finals dels anys seixanta. L’any 1975, la Federació Espanyola va oferir a l’Agrupació de Pessebristes de Vic l’organització i celebració del 13è Congrés Nacional portant-se a terme el 1979. Uns anys més tard, el 1990, van repetir en l’organització d’una nova edició del Congrés Nacional Pessebrístic. Entre el 1978 i 1981, la ciutat de Vic va ser seu de la Federació Espanyola de Pessebristes.

A partir de l’any 1977 es va constituir un grup d’artistes amb el nom de Grup Art l’Orfeó Vigatà, que des de feia temps treballaven l’art del pessebre. Al llarg d’uns anys varen ingressar a la Federació Catalana de Pessebristes i a la Federació Espanyola de Pessebristes, moment que van aprofitar per canviar el nom i convertir-se en una nova entitat Grup d’Art de Vic- Associació d’Amics del Pessebre. Amb el temps, van organitzar diverses Trobades i, a l’any 2006, van ser els organitzadors del Congrés Nacional de Pessebristes a la ciutat de Vic.
Arxivat a