El Mercat Medieval de Vic rep una nova allau de visitants

Roger Font
08 de desembre del 2013
Una figurant del Mercat Medieval
Una figurant del Mercat Medieval | Victor Castelo


El Mercat Medieval de Vic ha tornat a omplir aquests dies, del 6 al 8 de desembre, els carrers més emblemàtics de la ciutat d'artesans, trobadors, bufons, mags, músics i dansaires. A més, els visitants han pogut comprar i degustar coques i pans acabats de sortir del forn, formatges, embotits, herbes, perfums, teixits, joguines i tota mena de decoració i lleure a les prop de 350 parades regentades per autèntics personatges medievals, provinents de Catalunya, d'alguns punts de l'Estat espanyol i del sud de França. Aquest any, a més, hi havia dos mercats inspirats en la cultura àrab .

Els visitants també han pogut gaudir d’un gran ventall d’activitats com actuacions a peu de carrer, amb música, ball i espectacles. A la zona de les Adoberies, enguany s'hi havia ubicat la recreació dels oficis medievals i la ja tradicional exhibició d'aus rapinyaires. Tallers i demostracions diverses han completat el programa.

La regidora de Fires i Mercats, Montserrat Rovira, ha fet una valoració molt positiva de la fira: “Els expositors estan molt contents de les vendes que han fet, l’afluència de visitants ha estat molt alta, fet que queda reflectit en que els pàrquings han tingut una ocupació gairebé del 100% durant tots els dies, i no hi ha hagut cap incidència remarcable”. Entre els punts més visitats, hi ha la zona de les Adoberies, on s’hi han ubicat els oficis medievals.

La 17a edició del Mercat Medieval va arrencar divendres, amb temperatures suaus al migdia i sense pluja. El dos primers dies de fira van rebre una gran afluència de gent i el diumenge ha estat un pèl més fluix. A la C-17, sobretot al matí, s'han produït retencions d'entrada a la ciutat (en alguns moments, la cua va arribar fins a Granollers). La situació s'ha agreujat per la coincidència amb la Fira de l'Avet d'Espinelves i la temporada d'esqui. Renfe ha reforçat la línia de tren, amb 6.600 places més.

L'assalt de l'Altarriba

Més enllà de les activitats lúdiques de les que cada any poden gaudir els visitants, aquest any s'ha posat en escena el projecte més ambiciós d'aquesta edició: " L'assalt de l'Altarriba ". Es tracta d'una obra, dirigida per Pep Simón, que ja es va iniciar fa un any i mig quan Francesc Rocafiguera, l'arxiver de Vic, va cedir uns textos a Montse Albàs (guionista) i Eli Collelldemont (historiadora i documentalista) perquè en creessin una representació teatral.

L'assalt de l'Altarriba. Foto: Víctor Castelo

En la representació hi han participat 40 actors que desenvolupaven fins a 112 personatges situats entre el 1464 i el 1475. Més enllà dels fets documentats, a cavall entre la història i la llegenda, el que ha interessat als creadors "ha estat veure com personatges no històrics van viure aquest assalt". Com a plus, la direcció també ha volgut introduir al text "una empremta de català antic". Un text que està "farcit d'usos, costums, jocs, músiques i balls de l'època".

La primera representació es va celebrar el passat dijous i va comptar amb 150 persones que, combatent el fred, van poder gaudir de l'assaig general de "L'assalt de l'Altarriba". L'obra, que s'ha desenvolupat per edificis emblemàtics però que acostumen a estar tancats al gran públic, conta la història del setge a la ciutat de Vic per part de Llorenç d'Altarriba en un context històric de guerra civil catalana. Més enllà de les disputes de les altes esferes i de les de poder, també s'ha pogut gaudir de la petita història, la que conformen Blai i Coloma, dos joves vigatans enamorats que patiran les conseqüències d'una guerra que no és la seva. 

Les set escenes de l'obra es divideixen en tres al matí i quatre a la tarda i s'han representat durant els tres dies del Mercat, en diferents espais de la ciutat, en llocs que habitualment estan tancats com l'Hospital de la Santa Creu, el Claustre de la Casa de Convalescència, l'Orfeó, el Pati dels Claretians, el Claustre de la Catedral, el Palau Bojons o l'Església de la Pietat. 

La proposta ha tingut molt bona acceptació, arribant a l’aforament complet en cada una de les escenes representades durant els tres dies. El director de l’obra, Pep Simon, afirma que “estem molt contents del resultat, de com s’ha aconseguit implicar a tantes persones amb tanta il·lusió en un projecte com aquest, i de la resposta del públic”. Sobre la possibilitat de repetir l’experiència l’any que ve, tant Simon com la regidora de Fires i Mercats, creuen que aquesta aposta cultural tindrà continuïtat.

Informació d'interès

Més informació del Mercat Medieval

Horaris i més informació de 'L'assalt de l'Altarriba'

Programa d'actes i activitats del Mercat Medieval

El plànol del Mercat Medieval

El llistat d'expositors



Mercat Medieval de Vic. Foto: Víctor Castelo
------------------------------------------------------------------
RECULL D'IMATGES

-
Recull de vídeos

Galeries de fotos, 2013:

- Espectacles (Víctor Castelo)
- Les parades (Víctor Castelo)
- Ambient del diumenge (Josep Maria Costa)
- Gallaret Teatre (Joan Parera)
-Aus rapinyaires (Victor Castelo)
-Oficis medievals (Victor Castelo)
- Ambient del dissabte (Josep Maria Costa)
- Obra «L'assalt de l'Altarriba» (Víctor Castelo)


Galeries de fotos, 2012:

-  Ambient (diumenge 9)
-  Pa Sucat amb Oli i l'amenaça dels Unglallarga
Ambient (divendres 7 tarda) 
-  Ambient (divendres 7 matí)
Mercadal D.O.
-  Ambient (dijous, 6) 
Les escoles visiten el Mercadal V.O.


Galeries de fotos, 2011:

-  Espectacle de cloenda
-  Ambient (dijous, 8)
Dansaires de Sant Miquel
Ambient (dimarts, 6)
-  Espectacle de falconeria
-  Olivera de la Pau
-  Drakonia, lluites d'exhibició
-  Toniton "La Catapulta"
-  Mercadal V.O.
-  Les escoles visiten el Mercadal V.O.


Galeries de fotos, 2010:

-  Espectacle de cloenda 
-  Retrats dels firaires
Ambient
-  "Llegendes medievals", de Titelles Naip
-  Visita guiada al Museu Episcopal
-  Ruta de l'art dels oficis
-  Exposició d'armadures
Visita turística a la ciutat 
-  Mercadal V.O.
Dansaires de Sant Miquel
-  Passeig inaugural


Galeries de fotos, 2009:

-   Passeig inaugural
-  Matí de dissabte
Tarda de dissabte
Artesans i brocanters a la plaça Major
Medieval a 8 potes
-  Dansa del ventre
Torneig d'Herois
Ambient del diumenge -  Torneig de la Cia. Excalibur
Campament de soldats i almogàvers 
Ambient del dilluns
Faquir Testa
Espectacle cloenda


Galeries de fotos de l'edició 2008:

Espectacle "Galops de Foc"
Matí de dilluns al Merca t 
-   Concert de la Capella Gregoriana dels Dolors
El vespre del diumenge al Merca t 
Marató Medieval
Un riu de gent omple els carrers del casc antic
Inauguració oficial del Mercat
Exposició de falconeria
-   Exposició "Armadures d'11 Cavallers Catalans"
El sopar medieval


Galeries de fotos d'edicions anteriors:

Galeria de fotos 2007 (4)
Galeria de fotos 2007 (3)
Galeria de fotos 2007 (2)
Galeria de fotos 2007 (1)
Galeria de fotos 2006
Galeria de fotos i vídeos 2005
Galeria de fotos 2002

 


Foto: Víctor Castelo

Mercat Medieval de Vic Foto: Víctor Castelo