Ramon Sentmartí, distingit per una aplicació de mòbils dedicada als productes locals

La iniciativa permet agrupar els consumidors d’una mateixa zona a través d'una xarxa de punts de recollida.

Redacció Osona.com
04 de desembre del 2013
Ramon Sentmartí, amb el guardó.

Ramon Sentmartí, emprenedor , sociòleg i col·laborador habitual de la secció d’Opinió d’Osona.com , ha estat guardonat amb el tercer premi (segon finalista) del programa EmprenedorXXIDigital , per una aplicació per a mòbils i tauletes dedicada a productes locals (app productes locals). El guardó està dotat amb 3.000 euros. Aquest programa és una iniciativa conjunta de “la Caixa”, Barcelona Activa i Microsoft per promoure la creació d'empreses innovadores i amb un alt potencial de creixement en l'àmbit de les tecnologies digitals.

L'app productes locals (la versió en anglès serà local food direct) és un plataforma on consumidors i productors de proximitat interactuen per comprar i vendre productes de la terra. Una dels aspectes innovadors que s'han valorat per part del jurat és el fet que l'aplicació, a través dels telèfons mòbils i tauletes, permet agrupar els consumidors entorn una mateixa zona a través d'una xarxa de punts de recollida. D'aquesta manera s'aconsegueix reduir els costos de transport i fer més viable i sostenible aquest canal emergent de comercialització directa. L'app ofereix també la possibilitat que els consumidors puguin fer demandes. Els usuaris, tan productors com consumidors, poden personalitzar l'app i definir els tipus de productes sobre els que volen rebre informació així com l'àmbit territorial.

L'aplicació s'emmarca en un sector que està experimentant un fort creixement com és el consum de proximitat, proximitat entesa com que els productes viatgin menys (actualment de promig els aliments fan 2.000 quilòmetres entre el punt d'origen fins al consumidor), però entesa també com una relació directa consumidor-productor, sense intermediaris. L'aplicació està en fase de proves i properament es penjarà a les plataformes d'Apple i Android.

Sentmartí fa una valoració molt positiva tant del guardó com del curs, sobretot perquè obren moltes portes a possibles inversos i col·laboradors. "Els premis sempre vénen bé, però en aquest cas és sobretot una excel·lent oportunitat per fer créixer i avançar el projecte", explica.

El programa  EmprenedorXXIDigital està dirigit a emprenedors, titulats universitaris, investigadors, professors i doctors que tinguin una idea de negoci o empresa en fase inicial i vulguin explorar la seva capacitat emprenedora per crear i posar en marxa una activitat empresarial pròpia, bé com una spin-off de la seva institució o bé de forma independent.

A l’edició d’enguany s’hi van presentar un centenar de propostes. D’aquestes, se’n van escollir 14, a les quals s'ha fet un acompanyament durant uns mesos. A partir d’aquí, el jurat ha escollit els guanyadors i els cinc finalistes.