Els alcaldes catalans rebutgen a Madrid la reforma local del govern espanyol

Representants municipalistes es traslladen a la capital d'Espanya per mostrar la seva oposició al nou projecte legislatiu | Entre la delegació hi havia els alcaldes d’Olost i Roda de Ter

Redacció Osona.com
26 de novembre del 2013
Els alcaldes catalans, al Senat de Madrid. A la dreta, Jordi Serra i Josep M. Freixanet Foto: ACM
 
Una delegació d’alcaldes catalans ha viatjat avui al Senat de Madrid per mostrar el seu rebuig al Projecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat Local que pretén imposar el Govern central. Els alcaldes han aprofitant la compareixença del ministre espanyol d'Hisenda i Administres Públiques, Cristóbal Montoro, a la Comissió de Comunitats Autònomes que se celebrava avui al Senat per debatre la reforma local. Entre els alcaldes catalans, n’hi havia dos d’osonencs: Jordi Serra, alcalde de Roda de Ter, com a vicepresident de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), i Josep M. Freixanet, alcalde d’Olost, en representació de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

Aquesta reforma està per veure si s’acaba aplicant al Principat, ja que entrarà amb conflicte amb la nova llei catalana que està tramitant el Govern de la Generalitat. La iniciativa de l’executiu de Mariano Rajoy podria buidar de competències els municipis petits i mitjans si considera que els serveis que presten són massa cars. Una mesura que a Osona afectaria gairebé de ple perquè s'aplicaria a tots els ajuntaments de menys de 20.000 habitants (només en quedarien al marge Vic i Manlleu).

Per a la vicepresidenta de l’ACM i alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, el món local català suspèn el govern central per no consensuar la reforma i per no respectar l’Estatut d’Autonomia. “Un suspens per generar un major desconcert i una major desafecció entre Catalunya i Espanya. En definitiva, un suspens per retirar i retallar els drets socials als ciutadans en serveis socials i en educació als ciutadans”.

Per la seva banda, Xavier Amor, president de la FMC i alcalde de Pineda de Mar, assegura que aquesta és una llei inadmissible i inaplicable. “Una llei que no soluciona els problemes dels municipis i, per tant, els problemes dels ciutadans”, assegura Amor, qui ha destacat que “el govern central demostra no conèixer l’arquitectura local” i demostra també la falta de lideratge d’un govern que és incapaç de plantar cara a Europa i senzillament intenta complir l’expedient.

En la mateixa línia s’ha expressat l’alcalde de Roda de Ter a Osona.com: “És una llei que es carrega els serveis socials, culturals i la salut”. Segons Jordi Serra, el projecte legislatiu prima “la racionalització i la privatització” vers el sentit comú.

Altres representants de les entitats municipalistes a Madrid han estat Rosa M. Perelló, alcaldessa de  Tàrrega i vicepresidenta de l’ACM; Albert Batet, alcalde de Valls i vicepresident de l’ACM; Fermí Santamaria, alcalde de  Llagostera i vicepresident de l’ACM; Joan M. Parralejo, alcalde de Ripollet i vicepresident de l’ACM ; Alberto López,  alcalde de La Llagosta; Neus Lloveras, alcaldesa de Vilanova i la Geltrú i vicepresidenta de l’ACM; i Joan Mora: vicepresident de la FMC i alcalde de Mataró.

Els alcaldes s’han trobat amb els representants polítics catalans al Senat que també són electes locals a Catalunya, com l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini; l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; la regidora d’Esterri d’Àneu Maria Teresa Rivero; el regidor de Pal Pere Maluquer; el regidor de Rosselló Manel Planes; el regidor de Tarragona Jordi Sendra; el regidor a l’Aran Francesc Boya; la regidora de Sitges Mònica Alminyana; i la regidora d’Albinyan, Maria Jesús Sequera. També hi han estat presents els senadors José Montilla i Josep Lluís Cleries.
Arxivat a