Un film sobre el Karakorum guanya el Festival de Cinema de Muntanya

“Siren of the Himalayas”, del realitzador nord-americà Dave Ohlson, s’emporta el Gran Premi Vila de Torelló i la Flor de Neu d’Or | Els documentals es tornen a projectar aquest diumenge

Redacció Osona.com
24 de novembre del 2013


El Gran Premi Vila de Torelló i la Flor de Neu d’Or del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló se n’han anat a mans del realitzador nord-americà Dave Ohlson, el director de la pel·lícula K2: “Siren of the Himalayas”, un film que explica l’atracció de desenes d’alpinistes per aquesta muntanya del Karakorum. Per fer-ho, mira enrere i es remunta a l’expedició del Duc d’Abruzzi, un dels grans exploradors del segle XX, i ho compara amb una expedició actual. Ni més ni menys que, entre d’altres, l’intent fallit de Gerlinde Kaltenbrunner per coronar-lo i aconseguir els catorze vuit mils sense oxigen.

La pel·lícula, que dura 75 minuts, es pot tornar a veure aquest diumenge en les sessions non-stop d’aquest cap de setmana. Tots els films es projectaran de les 11.30 a les 16.00 h. A les 19.00 h  es passaran dues de les pel·lícules premiades: “Siren of the Himalayas” i “Valhalla”.

La gala de lliurament de premis ha tingut lloc aquest dissabte al vespre. El gran triomfador del 31è Festival BBVA de Cinema de Muntanya ha estat els Estats Units. De fet, el Premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de muntanya ha estat per “High and hallowed: Everest 1963”, de David Morton i Jake Norton. El film celebra que fa cinquanta anys una expedició americana va fer cim al sostre del món per primer cop. Ho va fer obrint el couloir Hornbein, una ruta que encara no s’ha repetit mai exactament igual. Destaca la presència al film de l’alpinista i escriptor Jon Krakauer.

La tercera premiada de la nit ha estat “Valhalla”, Premi GrandValira i Flor de Neu de Plata al millor film d’esports de muntanya. Aquest film, una nova manera d’entendrer les pel·lícules d’esquí, també s’ha emportat el Premi FEEC i la Flor de Neu de Plata a la millor fotografia. És dels també nord-americans Nick Waggoner i de Ben Sturgulewski.

Foto de família, amb tots els guanyardors. Foto: Adrià Costa

“Defais a Dringo”, la història del pastor-escaldor d’Alun Hughes, ha guanyat el Premi i Flor de Neu de Plata al millor film de Cultura de Muntanya mentre que “Le thé ou l’electricité”, de Jerôme Le Maire, ha rebut el Premi FEDME especial del Jurat.

El Premi Boreal i Flor de Neu de Plata al millor guió ha estat per a “Roraima- Climbers of the lost world” mentre que el Premi Mountain Wilderness se n’ha anat a Suïssa amb “Steps”, com a millor film que ressalta la defensa dels espais naturals.

Durant la gala també s’han entregat els guardons de Periodisme. El millor text en Periodisme Escrit ha estat per a David Vilaseca, amb l’obra” Jean Rigaud el pioner de la Maladeta”, publicat a la revista Muntanya . El millor Blog ha anat a parar a mans d’Eduard Giménez per “Escalatroncs: ressenyes d’escalada”.

Un 8% més de públic

Unes 6.000 persones han passat pel certamen durant aquestes dies. Això significa un 8% més de públic que en l’edició del 2012, entre les activitats paral·leles i les sessions de cinema.

El dissabte 16 de novembre es va penjar el cartell d’entrades exhaurides en una sessió especialment catalana. Es presentava en estrena el documental “Els homes que volien pujar una muntanya de més de 8.000 metres” i es projectava la darrera pel·lícula d’Álvaro Bultó.

El dimarts 19 de novembre també es va omplir de gom a gom el teatre Cirvianum amb la projecció de “The last great climb” i amb la presència de l’ultratrail francès Sébastien Chaigneau, podi al Mont Blanc i a laTransGranCanaria. També va ser un èxit la sessió del dijous 21 amb “The waiting game”, “Two on K2” i “Venezuela Jungle Jam”.

L'entrega de premis, amb entrades exhaurides per Internet, ha estat presentada per l’actriu Txe Arana i ha comptat amb la participació de la presidenta del Govern de la Generalitat en funcions, Joana Ortega; l'alcalde de Torelló, Jaume Vivet; el director territorial del BBVA a Catalunya, Xavier Queralt, el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera; i el vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil. Abans de l’acte, Joana Ortega ha visitat l’Ajuntament.

Durant l'acte, el director del Festival, Joan Salarich, ha anunciat les dates de la 32a edició. Serà del 14 al 23 de novembre de 2014, a Torelló.

Més informació i programació, des del web del Festival



La vicepresidenta Joana Ortega ha visitat l'Ajuntament. Foto: Adrià Costa