CCOO i UGT titllen d'«antisocials» els pressupostos dels governs català i estatal

Una cinquantena de delegats sindicals protesten a Vic contra les polítiques d’austeritat “cada cop més agressives” i la pretesa reforma de les pensions, que “empobrirà” les generacions futures

Pere Pratdesaba
22 de novembre del 2013
Concentració davant del Sucre de Vic
Concentració davant del Sucre de Vic | Adrià Costa
Miquel Sánchez i Cesc Poch han entregat el manifest al president del Consell Comarcal, Joan Roca. Foto: Adrià Costa

Les seccions comarcals de CCOO i UGT han carregat aquest matí a Vic contra els governs de la Generalitat i de l’Estat pels pressupostos per a l’any que ve, que han qualificat com “els més antisocials des que va començar la crisi”. Els sindicats consideren que els distints governs s’han “sotmès” als poders financers i continuen aplicant retallades “cada cop més agressives” contra les “classes populars”.

Els sindicats han expressat el seu malestar en una concentració unitària davant de la seu del Consell Comarcal d’Osona, a l’edifici del Sucre, en la que hi han participat una cinquantena de delegats de CCOO i UGT. La protesta s’emmarca en el conjunt de mobilitzacions que la Confederació Europea de Sindicats (CES) ha convocat a tot Europa en contra de les polítiques antisocials. En aquest marc, el proper diumenge 24 de novembre a les dotze del migdia també es farà una manifestació unitària a Barcelona.

Els manifestants portaven una pancarta on s’hi podia llegir “Pel treball i contra l’atur a Osona”. Entre les consignes que s’han cridat, s’ha pogut escoltar la tradicional “Això no és una crisi, és una estafa”.

Miquel Sánchez, secretari general de CCOO Osona, ha criticat les polítiques d’austeritat dels actuals governs, que sempre perjudiquen “els mateixos, els treballadors” i beneficien “els capitalistes” que són, precisament, “els que han provocat aquesta situació”.  Els pressupostos dels governs, segons el sindicalista, no fan res per sortir de la crisi, per reconduir la precarietat o per crear ocupació, ans al contrari, “continuen les retallades”. A més, ha lamentat que no incloguin cap partida per a la renda social garantida.

Per la seva banda, el secretari general d’UGT Osona, Cesc Poch, ha incidit en la pretesa reforma de les pensions, que suposarà “un empobriment” per a les generacions futures. Ha posat com a exemple que, si s’aplica la nova llei que vol tirar endavant el PP, una persona que es jubili d’aquí a 25 anys perdrà entre un 15 i un 20% del seu poder adquisitiu.  Poch ha criticat que aquest “atac” es fonamenta en “mentides”, ja que no és veritat que el sistema de pensions estigui en perill i, per altra banda, aquesta situació d’atur no durarà sempre.

La lluita al carrer

Els representants dels sindicats han coincidit en qualificar la situació com a “molt greu”. Però han promès plantar batalla.

“L’ofensiva neoliberal per retallar els drets socials i laborals està molt ben organitzada, al servei de la banca i el seu negoci”, ha lamentat Poch. “Serà llarg, però no ens donarem per vençuts”, ha assegurat. El sindicalista ha defensat que la lluita s’ha de traslladar al carrer, amb mobilitzacions i vagues “constants”.

A Vic, els sindicats han llegit un manifest que, posteriorment, han lliurat al president del Consell Comarcal, Joan Roca. El document també s’ha fet extensiu a les forces polítiques de la comarca per tal que el discuteixin i l'aprovin si s’escau als respectius plens municipals.

Els sindicats havien enviat una carta als partits polítics per tal de fer-los coneixedors d’aquesta concentració i per demanar-los que s’hi adherissin. Hi han estat presents Mari Moyano (PSC) i Jordi Anento (SI), que també són delegats sindicals, i els regidors de Vic i Torelló Iban Lapeira (SI) i Jordi Casals (ERC) respectivament.

Militants d'UGT i CCOO s'han concentrat davant de l'edifici del Sucre, contra les polítiques antisocials. Foto: Adrià Costa
Arxivat a