Salut posa setge a la cigarreta electrònica

La Generalitat prohibirà el seu ús en espais públics tancats

Redacció Osona.com
22 de novembre del 2013
El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha anunciat aquest dijous que el Departament de Salut presentarà un avantprojecte de llei per regular la publicitat, la venda i l’ús de les anomenades cigarretes electròniques que prohibeixi la utilització d’aquests dispositius en els espais públics tancats a Catalunya. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), atenent les consideracions i recomanacions del Consell Assessor sobre Tabaquisme a Catalunya, proposa que s’adoptin per a les cigarretes electròniques les mateixes restriccions que s’apliquen a l’accés al tabac dels menors, que s’assumeixin per a la publicitat d’aquests productes les mateixes normatives que regulen la publicitat i els patrocinis del tabac així com les limitacions de consum en espais públics tancats.
 
També proposa que, de forma més immediata, tota l’Administració pública de Catalunya en prohibeixi el consum en el seu àmbit, tal com es preveu que faci el Servei Català de la Salut amb la proposta d’instrucció que està elaborant per tal de restringir-ne l’ús en els centres sanitaris.

El consum de la cigarreta electrònica ha experimentat un gran auge arreu del país. També a la nostra comarca. Per exemple, a Vic ja s’han obert tres botigues especialitzades.

L’ASPCAT també ha anunciat que a partir del 2014 es farà el seguiment del consum de cigarretes electròniques en l’Enquesta de salut de Catalunya i que, al llarg del primer trimestre del 2014, es durà a terme una jornada científica amb participació internacional que serveixi d’espai de trobada científic entre l’Administració sanitària i les organitzacions professionals.
 
Amb aquestes mesures, que situaran Catalunya com a capdavantera en l’àmbit estatal, es pretén evitar que les cigarretes electròniques siguin una nova porta d’entrada a l’hàbit de fumar, especialment entre la població més jove, així com que es perdin els beneficis assolits els darrers anys per la desnormalització del tabac.
 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya recorda que no està demostrat que serveixin per deixar de fumar, atès que l’ús manté tant l’administració de nicotina a l’organisme -en unes dosis que no es poden controlar- com els hàbits psicològics, socials i gestuals associats al consum de tabac.
 
I en el supòsit que es demostrés que fumar cigarretes electròniques és menys perjudicial que fumar cigarretes convencionals, no hi ha cap evidència científica que indiqui que el fumador no pugui tornar a consumir tabac en qualsevol moment, ja que fumant cigarretes electròniques es mantenen les addiccions -addicció a la nicotina i a l’hàbit psicològic i gestual, apunten des de l’Agència.

Recomanacions, des de l’Agència de Salut Pública