Albert Vidal sintetitzarà 40 anys de trajectòria en una obra de cinc hores

La conferència-perfomance, tal com l’ha qualificat l’actor, es representarà a Vic el 30 de novembre | La iniciativa significa la primera activitat de la càtedra Xavier Fàbregas de l’Institut del Teatre

Redacció Osona.com
24 de novembre del 2013
Albert Vidal.
Albert Vidal. | Adrià Costa

L’Institut del Teatre ha presentat, al seu centre de Vic, la primera activitat de la càtedra Xavier Fàbregas, creada en el marc del centenari de la institució, en memòria del que fou una de les persones claus en la refundació de l’Institut del Teatre (IT).

Aquesta activitat té com a protagonista l’actor Albert Vidal i es concreta en el títol “La Via Sagrada de l’Actor”, una conferència-performance de cinc hores de durada, on es concentra la trajectòria de l’actor. Es representarà el dissabte 30 de novembre, a partir de les quatre de la tarda, a la Sala Laboratori del Centre de Vic de l’Institut del Teatre, i només hi podran assistir 110 espectadors.

Durant tres mesos, Vidal ha comptat amb un equip de 12 persones per reunir en escena una vintena d’obres, des de 1968 fins a l’actualitat: “Son quaranta anys de trajectòria que donarien per a 60 obres però que ara queden sintetitzats”. Sobre la durada de la conferència –performance, tal com la qualifica ell mateix, Vidal ha destacat que la seva intenció és trencar la barrera de les conferències convencionals de voltant d’una hora: “El moment interessant és quan l’espectador supera les tres hores d’assistència a un acte, perquè es produeix un clic que deixa al públic preparat per als nous codis de lectura de les arts escèniques”.

“La Via Sagrada de l’Actor” barreja paraula, gest, música, vídeo i il·luminació en un muntatge que s’estrenarà en una única funció el dissabte 30 de novembre i tindrà una funció prèvia el dijous 28 de novembre.

El preu de l'entrada és de 10 euros (estudiants i personal docent de l'IT: gratuït.) La venda és a l'IT  de Vic, el dijous dia 28 de 9 a 13h. i de 15 a 17h i el dissabte dia 30 d’11 a 16h.  

La càtedra Xavier Fàbregas

La presentació de l’obra ha anat a càrrec del comissionat pel centenari de l'Institut del Teatre, Jordi Coca; del director del centre de Vic de l'Institut del Teatre, Carles Salas; i de l'actor Albert Vidal.

Carles Salas ha destacat la capacitat de treball de Vidal qui ha dedicat els tres últims mesos a assajar la conferència-performance, que considera “un fet històric per a la cultura catalana” pel valor de la singular trajectòria del seu protagonista.

Per la seva banda, Jordi Coca ha situat l’actuació d’Albert Vidal en el context de la càtedra Xavier Fàbregas, de qui ha assegurat es tracta del historiador més important del país sobre recerca teatral. Segons Coca, aquesta primera activitat de la càtedra s’endinsa en l’esperit innovador que va aportar Fàbregas els anys setanta des de l’Institut del Teatre, posant en valor, la figura de Vidal.  Per a Coca aquest és el millor projecte possible per engegar la càtedra Fàbregas per l’esperit innovador de Vidal i l’intent continu de desprendre’s de les convencions teatrals de l’actor.  

Albert Vidal, que fou amic personal de Fàbregas, ha volgut destacar de l’època en que van treballar junts la capacitat de Fàbregas per defensar l’avantguarda en el context conservador dominant els anys setanta.

Albert Vidal. Foto: Adrià Costa
Arxivat a