L'autor de l'atemptat d'ETA a Vic sortirà de la presó de manera imminent

La Fiscalia de l’Audiència Nacional sol·licita l’excarceració de Juan José Zubieta Zubielda, afectat per la “doctrina Parot”

Pere Pratdesaba
19 de novembre del 2013
La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha sol·licitat a tres seccions de la Sala de lo Penal que acordin l’excarceració de nou presos etarres i quatre membres del GRAPO, afectats per la derogació de la “doctrina Parot” del Tribunal Europeu de Drets Humans. Entre aquests presos que sortiran de manera imminent de la presó hi ha Juan José Zubieta Zubeldia (a la foto), l'únic supervivent de l'atemptat d'ETA a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic del 1991.

L'atemptat a la capital d'Osona va causar nou morts, entre ells cinc menors, i 28 ferits. A més, un altre guàrdia civil va morir en ser atropellat durant el rescat de les víctimes de l'explosió.

Des del passat 8 de novembre, l’Audiència Nacional està analitzant, cas per cas i en els respectius plens, l’excarceració dels 51 presos acusats de terrorisme que han sol·licitat sortir de la presó. Ara, però, la decisió ja ha passat a les distintes Sales de lo Penal, que poden decretar l'excarceració directament. En el cas de Zubieta, el pres podria sortir aquest mateix dimecres.

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, en la recent visita a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, el dilluns passat, ja va reconèixer que la sortida de la presó de Zubieta era “imminent”.

La "doctrina Parot" és fruit d'una sentència del Tribunal Suprem espanyol (TS) del 2006, que va crear jurisprudència. Aquesta resolució dictaminava que els beneficis penitenciaris que es podien descomptar els reclusos s’havien d’aplicar individualment a cada una de les sentències i no sobre el màxim legal de permanència en presó, que són 30 anys. La conseqüència més directe era que els presos amb més d’una sentència, la suma final dels beneficis penitenciaris que es podien reduir era molt minse i, per tant, no podien sortir de la presó uns anys abans dels 30.

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha dictaminat en contra d’aquesta pràctica judicial i, per tant, tots els presos que n’estaven afectats i que ja havien complert el temps estipulat a la presó, ja poden sol·licitar la seva excarceració.


L'Audiència allibera la militant d'ETA que va recórrer la «doctrina Parot»

CiU, PSC i PP accepten però lamenten la sentència de la «doctrina Parot»

Arxivat a