Fernández Díaz arremet contra Vila d'Abadal des de la Guàrdia Civil de Vic

El ministre espanyol de l’Interior es trasllada a la caserna per donar suport a les victimes de l'atempat d'ETA de 1991 | A la visita no es convida ni una sola autoritat local

Pere Pratdesaba
18 de novembre del 2013
Jorge Fernádez Díaz, aquest matí a la caserna de Vic
Jorge Fernádez Díaz, aquest matí a la caserna de Vic | A. Costa
Jorge Fernández Díaz, aquest matí a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, acompanyat d'alguns guàrdies civils presents a l'atemptat de Vic. Foto: Adrià Costa

El ministre espanyol de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, ha recriminat aquest matí a Vic a l’alcalde de la ciutat, Josep M. Vila d’Abadal, la seva poca sensibilitat vers les víctimes d’ETA, en relació a la seva absència en algun dels actes d'homenatge. Ho ha fet en un acte a la caserna de la Guàrdia Civil, en una visita en la que no hi ha estat present ni una sola autoritat política local. A l’acte, Fernández Díaz ha rendit homenatge als familiars i a les víctimes de l’atemptat a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, el 29 de maig de 1991.

L’alcalde de Vic, en una nota posterior, ja l'ha respost. Vila d'Abadal considera de “molt mal gust” que Jorge Fernandez Díaz “utilitzi les víctimes del terrorisme per interessos polítics”. A més, l'alcalde ha lamentat que no se l'hagi avisat de la visita, tal com marca el protocol institucional.

L'atemptat a la capital d'Osona va causar nou morts, entre ells cinc menors, i 28 ferits. A més, un altre guàrdia civil va morir en ser atropellat durant el rescat de les víctimes de l'explosió.

A la seva visita a Vic, el ministre ha estat acompanyat per una àmplia delegació de comandaments, tant de la Guàrdia Civil com de la Policia Nacional, així com representants de les associacions de víctimes del terrorisme. Entre aquests, destaquen Arsenio Fernández de Mesa, director general de la Guardia Civil; Agustí Castro, cap superior de la Policia Nacional a Catalunya; José Vargas, president de l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions (ACVOT); i Sonia Ramos, directora general de Apoyo a Víctimas del Terrorismo Terroristes (ACVOT), entre d’altres. Pel que fa a dirigents polítics, només hi havia la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna. A l’acte també hi han participat activament una vintena d’agents del cos i els familiars de les víctimes de l’atemptat de Vic.

En tot cas, el que més ha sobtat han estat les absències. No hi havia cap representant dels Mossos d’Esquadra ni tampoc cap dirigent polític de l’Ajuntament de Vic ni del Consell Comarcal d’Osona. És més, des de l’Ajuntament de Vic es desconeixia oficialment que hi havia l’acte i se n’han assabentat per la notícia que ha publicat el matí aquest diari , segons han assegurat fonts municipals. El regidor de Convivència i Seguretat Ciutadana, Joan Ballana, també ha dit a Osona.com que ningú els havia dit res.

Jorge Fernández Díaz, aquest matí a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic. Foto: Adrià Costa

El ministre, a preguntes dels periodistes, en la roda de premsa posterior, ha confirmat aquesta versió i ha dit que no s’havia convidat a cap autoritat local. L’argument que ha donat, però, ha estat més que contundent: “Volia que fos un acte on hi fossin els que hi volien estar”. Fernández Díaz ha anat més enllà i ha atacat directament Josep M. Vila d’Abadal: "Quan parlem de drets humans, de convivència, de democràcia, d'humanisme i de solidaritat, determinades absències, no només a l'acte d'avui, parlen per sí soles, i les persones estan més enllà de les paraules, i això comença per la primera autoritat d'aquest municipi". Després d’aquestes paraules, alguns dels assistents han aplaudit tímidament.

L’anunci de la visita del ministre es va comunicar aquest diumenge als mitjans de comunicació, just unes hores abans de l’acte. Ahir mateix, els Twitters d’Osona.com i de Nació Digital ja se’n van fer ressò. Aquesta era la primera visita que Fernández Díaz feia a Catalunya, des que va ser nomenat ministre.

La ‘doctrina Parot’ i l’excarceració de Zubeldia

La visita de Fernández Díaz, tot i que segons ha assegurat ell mateix ja estava prevista des de feia temps, ha estat marcada per la derogació de la “doctrina Parot” que va decretar fa uns dies el Tribunal d’Estrasburg. Amb aquesta polèmica decisió judicial s’ha obert la porta a la llibertat a una cinquantena llarga de presos acusats d’accions terroristes. Entre aquests, hi ha Juan José Zubieta Zubeldia, l'únic supervivent de l'atemptat d'ETA a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, que podria sortir de la presó en les properes setmanes .

El ministre ha arribat a Vic als volts de les deu del matí i ha recorregut  les instal·lacions de la caserna. Tot seguit, s’ha reunit en privat amb els familiars de les víctimes de l’atemptat terrorista de Vic, l’any 1991. En tot moment, ha estat acompanyat per José Gálvez Barragán, un dels guàrdies civils que va patir la massacre i que la va immortalitzar en una foto de Pere Tordera, on portava als braços un nen ensangonat.

Uns minuts després de les onze, ha tingut lloc l’acte més institucional, al pati de la caserna. El ministre de l’Interior ha pronunciat un breu discurs on ha tingut un sentit record per a les víctimes de Vic. Tot el parlament s’ha fet en castellà. A la roda de premsa posterior, Fernández Díaz s’ha ofert i ha contestat les preguntes en català, si li han requerit els periodistes (l’acte ha tingut un àmplia cobertura mediàtica, amb moltes televisions de Madrid).

El ministre ha dit que les víctimes de l’atemptat d’ETA havien mort per “defensar Espanya i les seves llibertats”.  En relació a la “doctrina Parot”, ha reflectit “el dolor” que patia per l’excarceració de “criminals i violadors en sèrie”, perquè “una sentència ho ha determinat”, tal com ha remarcat en tres o quatre ocasions. En tot cas, ha volgut deixar clar que ETA estava “derrotada”, que “no tornarà” i que no havia aconseguit els seus objectius, que eren “unificar el País Basc amb Navarra i declarar la independència d’Espanya”.

Fernández Díaz ha assegurat que, tot i la patacada d’Estrasburg, la política penitenciària del govern “no canviarà”.  En aquest marc, i pel que fa al procés de pau, ha deixat clar que des de Madrid no es mourà cap fitxa: “No permetrem que els assassins escriguin una història on no hi hagin ni vencedors ni vençuts”.

Després del discurs, s’ha fet un minut de silenci i, llavors, dos agents de la Guàrdia Civil han dipositat una corona de flors d’homenatge als morts de Vic. L’emotiu moment ha estat acompanyat per l’Himne dels caiguts, de l’exèrcit i els cossos de seguretat espanyols.

Finalment, el ministre ha atès els mitjans de comunicació a peu dret. Una pluja suau ha fet la guitza durant tot l’acte.

En finalitzar l’encontre de Vic, Fernández Díaz s'ha traslladat a la Comandància de la Guàrdia Civil de Girona.

-------
Galeries de fotos:

Vídeo i fotos de l'homenatge a les víctimes (2011)

Acte d'homenatge a les víctimes (2009)

Acte 15è aniversari de l'atemptat (2006)

Atemptat a la caserna de Vic (1991)

L'homenatge a les víctimes s'ha celebrat, sota la pluja, al pati interior de la caserna. Foto: Adrià Costa
Arxivat a