La militància de Rcat referma l'acord amb Convergència

L'assemblea del partit, reunida a Vic, ha lliurat el premi als nous independentistes a l'actor Juanjo Puigcorbé | Josep Turull ha insistit que "anirem fins on el poble vulgui"

Redacció
17 de novembre del 2013
Els premiats d'aquest any per l'assemblea de RCAT, en la foto de família Foto: Josep Lluís G.

L'assemblea de Reagrupament Independentista (Rcat) , reunida aquest diumenge al matí a Vic, ha referendat de forma molt majoritària l'acord d'associació amb Convergència Democràtica (CDC) que la direcció de l'entitat havia acordat fa unes setmanes. "Passarem per moments complicats perquè la força que lidera el procés potser haurà de fer accions que no ens acabaran de satisfer, però hem de ser conscients que ara és el moment de sumar", ha afirmat el líder de RCAT, Joan Carretero.

Aquesta associació amb CDC ha estat definida per Carretero com "una unió temporal d'empreses, una UTE, per una finalitat, que és la de posar-nos a treballar tots junts per la independència". En referència a si el pacte no hauria estat possible amb d'altres forces independentistes, l'ex-conseller de Governació ha respost als mitjans que "ho vam intentar fer amb Esquerra, però tot i els acords amb què vam anar junts al Congrés dels Diputats i a l'Ajuntament de Barcelona, no ha estat possible establir un acord permanent".

Carretero ha alertat als més de dos-cents militants de Rcat presents a Vic de l'ofensiva que desfermarà l'Estat contra el procés "portant gent a la presó, fent inspeccions brutals d'Hisenda, manipulant la pregunta, impedint la consulta, mobilitzant la monarquia i fent-nos venir fins i tot en Froilán amb l'escopeta a fer-nos por".

La unanimitat no ha estat absoluta perquè "a alguns militants no els ha agradat, com és lògic", ha reconegut Carretero, però ha afegit que "també hem de saber valorar que la millor notícia per al procés va ser fa un any, quan el president Artur Mas va dir que ell el lideraria". Tant davant dels mitjans com en el seu parlament final a aquesta setena assemblea, Carretero ha insistit que "tard o d'hora s'haurà de fer un trencament de la legalitat vigent, que li podeu dir una declaració unilateral d'independència".

El líder de Rcat s'ha apuntat al corrent dels qui asseguren que en el context actual "la consulta no es farà, potser després de la DUI sí, perquè el món voldrà veure com els catalans es pronuncien".

Jordi Turull, per una llista de país a les europees

El portaveu parlamentari de Convergència i Unió, Jordi Turull, ha estat convidat a l'acte. En una atenció als mitjans, ha afirmat que l'acord amb Rcat "va en la línia del que ens demana la gent, que és un camí que hem començat i que no té marxa enrere. Volem fer possible en la política allò que ja ha estat possible al carrer, fer possible un nou estat dins d'Europa".

El dirigent de CiU ha refermat la necessitat d'una candidatura unitària a les eleccions al Parlament europeu, "que sigui transversal, de país, que reflecteixi allò que ha fet incontestable aquest procés, que és massiu perquè al carrer pots veure gent de Convergència que es dóna la mà amb gent de la CUP ja el que ens uneix és un futur millor per aquest país".

Preguntat per la defensa que Reagrupament fa d'una declaració unilateral, Turull ha assenyalat que "evidentment nosaltres no la descartem, "però aquest és un pas que ha de ser molt ben fet, dins la legitimitat democràtica i la radicalitat democràtica. El president ha dit moltes vegades que no hi ha marxa enrere i mentre el poble vulgui farem tot el possible perquè s'arribi fins allà on el nostre poble vulgui". El portaveu parlamentari de CiU creu que l'acord "obrirà moltes sinèrgies positives".

Joanjo Puigcorbé ha recollit el premi de Rcat en persona

Com en els darrers anys, l'assemblea de Rcat ha inclòs el lliurament d'una sèrie de premis vinculats al moviment d'alliberament nacional català. Enguany ha destacat la presència de l'actor Juanjo Puigcorbé , que ha volgut recollir en persona el premi Pau de Tars, que s'atorga als "nous independentistes". El popular artista, tradicional defensor del federalisme i antic membre dels Ciutadans pel Canvi de Pasqual Maragall, ha manifestat la seva il·lusió pel premi i "per venir a recollir-lo a Vic, que és el bressol de la independència de Catalunya".

Més informació a Nació Digital


Joan Carretero, adreçant-se a la militància. Foto: Nació Digital.