Un documental relata la vida de Jordi Molas, tetraplègic des de fa 20 anys

“Els anys guanyats” explica una història de superació personal, a contracorrent, i desfà alguns tòpics de la cadira de rodes | El film es presentarà a l’Atlàntida el 24 de novembre

Redacció Osona.com
13 de novembre del 2013
Jordi Molas, al film 'Els anys guanyats'.
Jordi Molas, al film 'Els anys guanyats'.


Amb només 20 anys, Jordi Molas va quedar tetraplègic a causa d’una desafortunada lesió jugant a rugbi. Havent perdut tot el control del cos del pit cap avall, els metges li van augurar una vida molt poc autònoma. Però ell va decidir nedar a contracorrent. Guanyar-se els anys que tenia per endavant. I el primer que va fer en sortir de l’hospital, va ser llançar-se a la piscina.

La seva no és només una història de superació personal, és una llarga travessa compartida amb els familiars i els mateixos amics amb qui va començar a competir en el món de la natació sent un nen, i que durant els últims vint anys l’han acompanyat en cada repte. Una història d’amistats incondicionals.

“Els anys guanyats” és un documental que se submergeix en la vida d'en Jordi, en la quotidianitat més crua. En la seva capacitat per emocionar, per sorprendre, per riure’s de si mateix i per desfer tòpics des de l’aparent fragilitat d’una cadira de rodes. Una mirada al passat, al present i també a un futur on en Jordi, malgrat les seves limitacions, espera trobar un món radiant.

La presentació del documental ha tingut lloc aquest dimarts, 12 de novembre, al migdia al VIT de Vic, i ha comptat amb la presència de l’equip que ha fet possible aquest documental. Entre ells, Ignasi Puig, director del documental i persona que va tenir la idea original del projecte, que ha desgranat com desprès d’escoltar una xerrada d’en Jordi va pensar que algú havia d’explicar la seva història i d’aquí que el convencés per participar-hi.

El rodatge i la postproducció ha anat a càrrec de Gèrmen Coll, que seguidament ha explicat les característiques tècniques del rodatge (rodada sota els estàndards de la BBC I per tant 100% compatible per poder ser exhibida en qualsevol sala de cinema o televisió d’arreu del món), així com les dificultats i anècdotes d’un rodatge que ha durat gairebé un any.

El guió del documental ha estat desenvolupat pel periodista Dani Colmena, que ha relatat com el documental fuig de les veus en off i permet a l’espectador fer-se la seva pròpia idea i visió de la història que veuen per pantalla.

Pel que fa al disseny gràfic, ha anat a càrrec de Jaumira i Vilaró, dissenyadors gràfics que han fet molta èmfasi en la història de superació, de força i de bondat de la figura d’en Jordi, que ells han traslladat a un medi tant difícil com l’aigua d’una piscina.

Al mateix temps s’ha presentat el web del documental, dissenyat per l’empresa Xplica’t i que es vol que tingui un llarg recorregut ja que, a part del documental, servirà per fer difusió de la tasca, els actes o les xerrades que Jordi Molas fa normalment. Al web també si podrà comprar el DVD del documental per 6 euros.

Per finalitzar, el protagonista del documental, Jordi Molas, ha agraït la feina de tota la gent que ha participat en aquest projecte. Segons ha explicat, ell volia celebrar els seus 40 anys i que coincidís amb el 20è aniversari de l’accident fent una petita festa amb els amics i familiars que l’han ajudat i acompanyat durant tots aquests anys, però l’Ignasi Puig el va “enganyar” per fer aquest projecte que ha acabat fent-se molt gran.

L’estrena del documental es farà el diumenge, 24 de novembre, a set de la tarda a l’Atlàntida de Vic. L’entrada és gratuïta.

Aquesta data coincideix amb el 40è aniversari de Jordi Molas. Un moment simbòlic, ja que haurà viscut 20 anys abans i 20 anys després d’aquell fatídic partit de rugbi.

Jordi Molas i Castells va néixer a Vic el 26 de novembre de 1973. Diplomat en Magisteri d’Educació Primària per la Universitat de Vic (UVic). Des de fa 14 anys exerceix de professor col·laborador amb la UVic i és conferenciant habitual de l’Institut Guttmann. Entre els anys 2001 a 2010 va treballar de tècnic en integració social de persones discapacitades a l’Associació de Disminuïts Físics d’Osona (ADFO), entitat de la qual en va ser president durant dos anys. Actualment és coordinador del voluntariat de l’Associació Sant Tomàs.

Jordi Molas, a la presentació del documental, al VIT. Foto: Xplica't
Arxivat a