Les farmàcies tanquen avui al matí contra els impagaments

Els serveis mínims estableixen que obri una de cada deu

Redacció Osona.com
07 de novembre del 2013
Una farmàcia tancada, aquest matí a Vic.
Una farmàcia tancada, aquest matí a Vic. | Adrià Costa
Una farmàcia tancada, aquest matí a Vic. Foto: Adrià Costa

Les farmàcies catalanes tornaran a tancar aquest dijous el matí per protestar contra l'impagament de quatre mesos que acumulen. La mesura la van anunciar fa uns dies el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, coincidint amb el fet que no cobressin la factura dels medicaments corresponent al setembre. El deute, que també inclou els mesos de novembre i desembre del 2012 i el maig de 2013, ascendeix a 416 milions d'euros.

De les 3.100 farmàcies que hi ha a Catalunya però, un mínim del 10% sí que estaran obertes. Així ho ha assegurat el Col·legi de Farmacèutics, un nombre que equival al de qualsevol dia festiu. Les farmàcies que quedaran obertes es poden consultar a través del web del Canal Salut o trucant al telèfon 061.

Els representants del sector han assegurat en un comunicat que l'administració “no pot continuar delegant la seva responsabilitat de garantir l'accés als tractaments dels ciutadans en els professionals farmacèutics”. Tot plegat una setmana més tard d'advertir que no podien aguantar més i d'alertar que  es corria el risc de desabastiment o que els usuaris haguessin de finançar el 100% del cost del medicament. Cal recordar que el 25 d'octubre de 2012 els farmacèutics ja van fer un tancament patronal que, en aquell cas, va ser de tota la jornada.