La UVic crea una càtedra de la sida amb un ull posat a la Facultat de Medicina

Iniciativa compartida amb l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida

Redacció Osona.com
05 de novembre del 2013
Bonaventura Clotet i Jordi Montaña, a la presentació de la càtedra. Foto: Universitat de Vic

La Universitat de Vic (UVic), l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i la Fundació Lluita contra la Sida (FLS) van signar el passat dijous, 31 d’octubre, el conveni per a la creació de la nova càtedra de la Sida i Malalties Relacionades. L’acte va comptar amb la participació del rector de la UVic, Jordi Montaña; i del Dr. Bonaventura Clotet, director d’IrsiCaixa i president d’FLS, que serà el director de la nova càtedra. També hi van ser-hi presents la vicerectora de Recerca i Transferència del Coneixement de la mateixa UVic, Marta Otero, i el director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró.

Aquesta nova càtedra, que va ser aprovada el passat dilluns, 28 d’octubre , pel Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB), reforça l’activitat investigadora actual de la UVic en l’àmbit biomèdic, que es concentra en el Grup de Recerca en Bioinformàtica i Estadística Mèdica (BEM) i en la participació de la UVic en la Plataforma Bioinformàtics Barcelona, molt centrats en la formació de doctors, recerca bàsica, la transferència del coneixement i la formació contínua. A més, cal tenir en compte la tradició de la UVic en estudis i titulacions de grau, màster i doctorat relacionats amb l’àmbit biomèdic com són els graus de Biotecnologia, el màster en Omics Data Analysis i el doctorat en Experimental Sciences and Technology que permetrà, entre d’altres, als investigadors que s’incorporaran a la càtedra, dirigir treballs de fi de grau i de màster i tesis doctorals.

Aquesta nova estructura s’emmarca també plenament en el projecte institucional que ha encetat la UVic recentment, de postular-se per crear, en un termini breu, una nova Facultat de Medicina. Un procés reforçat al mes de juny amb la creació de l’Hospital Universitari de Vic , que integra la UVic, el Consorci Hospitalari de Vic i l’Hospital de la Santa Creu, professionals que podran vincular-se a l'activitat de la nova càtedra.

Un dels aspectes novedosos de la càtedra és que a banda de desenvolupar la seva activitat en l'àmbit de la infecció pel VIH, es buscarà des de l'inici ampliar la seva base de treball a altres malalties relacionades amb la malaltia de la sida perquè la càtedra pugui créixer i tingui un abast competencial molt més ampli.

El nou director de la càtedra de la Sida, Bonaventura Clotet, ha volgut destacar el seu compromís, i el de les dues fundacions que dirigeix, amb la UVic i el seu futur en el camp de la sida i les malalties relacionades, estimulant alhora també el projecte d’una Facultat de Medicina d’excel·lència vinculada a la UVic.

Per la seva banda, el rector de la UVic, Jordi Montaña, ha agraït el suport del Dr. Clotet per posar en marxa la càtedra, que ha de tenir un paper central en el desenvolupament de la Facultat de Medicina i en potenciar l’àmbit de la recerca de la UVic. Ambdós han coincidit en la necessitat que la societat en general s’impliqui en el projecte i ajudi a desenvolupar-lo amb aportacions via el patrocini i el mecenatge per què, com ha dit el director de la càtedra, “un país creix apostant per la recerca i l’educació”.

A més, la càtedra es constitueix com un clar instrument per afavorir la col·laboració entre investigadors i professionals d'alt reconeixement al món posicionats a les xarxes internacionals, en les que ja participen investigadors de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i de la Fundació Lluita contra la Sida, amb els investigadors de la UVic així com altres professionals del sector salut i social de l'entorn territorial de la UVic.

Sobre IrsiCaixa

L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa és un centre de referència internacional que vol contribuir a millorar els coneixements, la prevenció i els tractaments d’aquesta malaltia, amb la finalitat última d’eradicar la pandèmia. Compta amb més de 50 investigadors que centren la seva activitat en la recerca bàsica per comprendre els mecanismes d’infecció per VIH i desenvolupar noves teràpies i vacunes. Igualment, participa en estudis clínics per avaluar les noves estratègies terapèutiques i col·labora amb els països en desenvolupament per ajudar a combatre la pandèmia a escala global.

L’Obra Social "la Caixa" i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya van constituir IrsiCaixa el 1995 com a fundació privada sense ànim de lucre. IrsiCaixa està ubicat a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona. La investigació científica d’IrsiCaixa es desenvolupa en coordinació amb els centres d’investigació internacionals més prestigiosos i les seves publicacions tenen un dels índexs d’impacte més alts en aquest terreny.

La Fundació Lluita contra la Sida

La Fundació Lluita contra la Sida és una entitat sense ànim de lucre que té com a objectius l’assistència la recerca i la docència en el camp de la infecció pel VIH. Va ser creada al 1992 a partir de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol pel Dr. Bonaventura Clotet. Sota la seva direcció, la fundació ha col·laborat en l’assistència de milers de malalts de sida i en la investigació de nous fàrmacs i tractaments, facilitant que molts pacients es beneficiessin de la participació en assaigs clínics amb medicaments innovadors. També va ser l’embrió del laboratori de retrovirologia que finalment va esdevenir l’Institut de Recerca de la Sida Irsicaixa.

A dia d’avui, la Fundació Lluita contra la Sida ofereix assistència als pacients amb VIH cobrint les necessitats quan han anat sorgint amb la cronificació de la infecció, com el seguiment de la coinfecció pels virus de l’hepatitis o del papil·loma humà, el control del risc cardiovascular o les alteracions neurocognitives associades al VIH i al seu tractament.
Arxivat a