Vic, Roda i les Masies recorden la traició i mort a la forca de Bac de Roda

Els tres municipis commemoren el tricentenari de la mort del cap dels Miquelets | Els actes inclouen representacions històriques, una caminada, un concert i una marxa de torxes

Redacció Osona.com
02 de novembre del 2013
La Marxa de torxes, a l'entrada de Roda de Ter
La Marxa de torxes, a l'entrada de Roda de Ter | Adrià Costa
Marxa de torxes, a l'entrada de Roda de Ter. Foto: Adrià Costa

Aquest dissabte, 2 de novembre, s'ha commemorat el tricentenari de la mort de Francesc Macià i Ambert, Bac de Roda (1713-2013). Per aquest motiu, els ajuntaments de Roda de Ter, Les Masies de Roda i Vic, amb la col·laboració de la Comissió 2014 d’Osona, han organitzat un seguit d’actes d’homenatge. L’acte institucional central ha tingut lloc al Mas Bac de Roda i ha estat presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell. Bac de Roda, traït i mort a la forca, va ser un militar que durant la Guerra de Successió va lluitar com a cap dels Miquelets, entre els anys 1707 i 1713.

La programació ha començat de manera espectacular aquest dissabte al migdia, coincidint amb la data que el coronel Francesc Macià, Bac de Roda, va ser penjat. Un exèrcit borbònic ha recreat la cerca i captura de Bac de Roda en un lloc emblemàtic, la plaça Major de Vic, just en el moment del mercat setmanal. Els soldats han irromput a trets en mig de les parades del mercat i, tot seguit, s'ha fet la crida, que ha anat a càrrec del pregoner de la ciutat, escortat per un regimen borbònic. La representació s'ha fet sota la direcció de Joan Roura.

A les sis de la tarda, ha tingut lloc l’acte d’homenatge al Mas Bac de Roda, a Les Masies de Roda, presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, amb la introducció històrica de Jordi Vilamala, amb parlaments i ofrena floral.

Els actes han continuat a dos quarts de set de la tarda amb la Marxa de torxes. Una encesa de tres-centes torxes acompanyades pels Miquelets de Catalunya i seguici musical amb el grup del Toll. I a les set, ha començat la representació “Francesc”, que és un espectacle itinerant que ha tingut lloc en diferents racons de Roda de Ter i que ha acabat al Teatre Eliseu.

El director de l’obra, Joan Roura, ha explicat que en aquesta recreació històrica s’ha volgut acostar al personatge nascut a Roda de Ter, fill d’Onofre i Escolàstica, i no pas retratar el personatge bèl·lic, polític i militar. L’obra s'ha dividit en tres parts: la primera retrata el Francesc d’abans de casar-se i la representació ha tingut lloc a Can Quel, possible casa natal; la segona s'ha dedicat a un Francesc adult, que s’ha convertit en líder aglutinador de masses, i ha transcorregut a la plaça Major de Roda de Ter; i, finalment, l’obra ha acabat al Teatre Eliseu, quan Francesc està a punt de morir i se sent traït. A l’obra hi han participat un total de 12 actors.

Els actes del diumenge començaran a les deu del matí amb la Ruta Bac de Roda, a càrrec de Maria Ocaña, amb inici a la plaça Major de Roda, i en la que es descobriran llocs on hi ha la presència de Bac de Roda. Els actes del diumenge acabaran amb el concert de La Nova Euterpe, amb l’espectacle “La cançó d’en Bac de Roda i el cas dels catalans”, a les sis de la tarda, al Teatre Eliseu.

Finalment, el 6 de novembre tindrà lloc l’Hora del conte, a les sis de la tarda, a la Biblioteca Bac de Roda amb “Rodabac”, a càrrec de Titelles Naip. Es tracta d’un espectacle de titelles entorn de la figura d’en Bac de Roda.

Del 28 d’octubre al 24 de novembre es pot visitar l’exposició “Bac de Roda, la creació d’un heroi nacional”, basada en el llibre “Francesc Macià i Ambert, Bac de Roda (1658- 1713): família i trajectòria d’un dirigent de la Guerra de Successió de Florenci Barniol i Jordi Vilamala”, editat per l’Ajuntament de Les Masies de Roda. La mostra és a la biblioteca municipal Bac de Roda, de Roda de Ter.

Programa d’actes
 

L'exèrcit borbònic, just al davant de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a