Antoni Serra Ramoneda, primer síndic de greuges de la UVic

El catedràtic d’Economia va ser el president de Caixa Catalunya durant 21 anys | El Patronat de la FUB també nomena Marc Mussons com a nou gerent de la UVic

Redacció Osona.com
30 d'octubre del 2013
Antoni Serra Ramoneda
Antoni Serra Ramoneda | Jordi Play / El Temps
Antoni Serra-Ramoneda és expresident de Caixa Catalunya. Foto: Jordi Play/El Temps

Els nous estatuts de la Fundació Universitària Balmes (FUB) es van començar a aplicar el passat dilluns, 28 d'octubre a la tarda, en el marc de la reunió del Patronat de la FUB, amb tot el que significa de consolidació del nou model de governança de la Universitat de Vic (UVic). Entre les decisions, destaca el nomenament de Marc Mussons com a nou gerent de la UVic, en substitució de Jordi Codina, i d’Antoni Serra Ramoneda, com a primer síndic de greuges de la UVic. A la reunió  també és va aprovar l'atorgament del Doctorat Honoris Causa a Federico Mayor Zarogoza.

El Patronat va ratificar de nou tots els patrons i se n'hi van incorporar de nous, com el president de la Fundació EADA, David Parcerisas, com a “representant d’una institució d’educació superior que hagi subscrit contractes o convenis de federació amb la UVic”; el conseller delegat de Girbau S.A., Pere Girbau, i el director general d’Avinent, Albert Giralt, que ho fan a títol de “persones físiques de prestigi acadèmic, social, empresarial o profesional”; Ton Granero, com a “persona vinculada a la creació i consolidació de la UVic”; i els tres representants de la comunitat universitària, Carme Comas, Joan Soler i Àngel Torres. Cal destacar que hi ha hagut la renúncia de Josep Terradellas, propietari de Casa Tarradellas, per no poder atendre el càrrec com caldria. El Patronat va designar els membres de la Comissió executiva i va ratificar el nomenament, també, de Josep Terradellas com a secretari general de la FUB.

Caixa Catalunya i Creu de Sant Jordi

El Patronat de la FUB també va prendre la decisió de cobrir la plaça de síndic de greuges de la UVic, aprovada pel Patronat de la FUB el 12 de juliol de 2012, amb la persona d'Antoni Serra Ramoneda. La Sindicatura és l’òrgan encarregat de vetllar pels drets i les llibertats de l’alumnat, el personal docent i investigador i el personal d’administració i serveis davant les actuacions dels diferents òrgans i serveis universitaris, i d’exercir una activitat informativa permanent sobre el funcionament de la universitat.

Antoni Serra Ramoneda (Barcelona, 1933) és doctor en econòmiques per la Universitat Complutense de Madrid i catedràtic d'Economia de l'empresa a la UAB, de la qual fou un dels fundadors i rector. Des del 1987 també és membre de l'Institut d'Estudis Catalans. Fou conseller de l'antiga Caixa de Pensions abans de la seva fusió amb la Caixa de Barcelona (1977-84) i president de Caixa de Catalunya (1984-2005). És president de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari a Catalunya, del Tribunal d'Arbitratge Tècnic de Catalunya i del fòrum d'opinió Tribuna Barcelona. El 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Marc Mussons sustitueix Jordi Codina

El Patronat va aprovar també el nomenament de Marc Mussons com a nou gerent de la UVic a proposta del rector, Jordi Montaña, i del director general de la FUB, Joan Turró. S'incorporarà definitivament el 15 de novembre, tot i que de forma immediata assistirà a alguna de les nostres reunions.

Aquest nomenament ha estat el resultat d'un ampli i objectiu procés de selecció. Marc Mussons és llicenciat en Economia per la UB i màster especialitzat en Finances per EADA. Actualment és director general del Grup CLADE, integrat per Abacus, Suara, La Fageda, Escola Sant Gervasi, Fundació Blanquerna, Cooperativa Plana de Vic, Grup Cultura 03, Lavola, Fundació Grup Qualitat, i conseller de la Confederació Espanyola de l’Economia Social (CEPES), i membre de la comissió Deal Flow de SICOOP-ICF. També és director financer corporatiu del Grup Cultura 03, compost per societats cooperatives líders en els seus sectors, amb marques com Ara Llibres, Amsterdam, Sàpiens, Descobrir, Cuina, TimeOut, Batabat, Nova 2003, i membre fundador del diari Ara.

Federico Mayor Zaragoza, nou Doctor Honoris Causa per la UVic, i tres noves càtedres

A la reunió del Patronat també és va aprovar l'atorgament del Doctorat Honoris Causa a Federico Mayor Zarogoza, doctor en Farmàcia per la Universidad Complutense de Madrid i director general de la Unesco entre 1987 i 1999, a proposta de l'Escola Politècnica Superior.

La Fundació Universitària Balmes ha posat les bases per a la creació de tres noves càtedres: la de SIDA i malalties relacionades, dirigida per Bonaventura Clotet; la de TICSalut, dirigida per Francesc Garcia Cuyàs, i la càtedra interuniversitària de l'Aigua, Natura i Benestar amb l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm i la Universitat de Girona, que serà dirigida per Míriam Torres.

En el marc de la reunió també es va presentar un document de treball com a programa d'extensió universitària als municipis que formen part del Patronat. L'alcalde de Manlleu, Pere Prat, liderarà aquest projecte Fem UVic-Territori en el qual s'incorpora Ton Granero.

Afers de tràmits

En aquest apartat, el Patronat va aprovar la incorporació de la UVic al Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya, va recollir la sol·licitud d'adscripció d'ESERP a la UVic, va aprovar un endeutament extraordinari per necessitats de tresoreria i d'inversions extraordinàries (edifici de CAFE) per valor total d'1,2 milions d'euros, i es va aprovar la vinculació del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya a la UVic i l'adscripció de l'ICO com a institut universitari de la UVic.

Francesc Hom escoltant la conferència de Federico Mayor Zaragoza, a l`acte de cloenda del 15è aniversari de la UVic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a