Torelló rebaixa un 20 per cent els valors cadastrals

CiU i ERC aconsegueixen el suport del PSC per a l’aprovació de les ordenances fiscals

Redacció Osona.com
30 d'octubre del 2013
El ple de l’Ajuntament de Torelló, celebrat el passat dilluns, va donar llum verda a les ordenances fiscals per al 2014. La reducció d’un 20 per cent dels valors cadastrals en va ser la nota més destacada.  

En la votació de les ordenances fiscals per al 2014, l’equip de govern de CiU i ERC va trobar el suport del PSC. El regidor socialista Pere Galobardes va mostrar la satisfacció del seu grup perquè “s’han aplicat algunes coses que hem aportat”, circumstància que va agrair al govern municipal. Els grups municipals d’ICV i PxC hi van votar en contra.

En la presentació de la proposta per a les noves ordenances, l’alcalde Santi Vivet va deixar clara la voluntat de l’equip de govern de no augmentar la pressió fiscal dels ciutadans. També va posar l’accent en la rebaixa del 20 per cent dels valors cadastrals per la reducció que es va demanar en el seu moment, alhora que va afirmar que si es torna a obrir la possibilitat d’una altra rebaixa, “la tornarem a demanar”. Per altre cantó, va voler destacar que, en l’elaboració de les ordenances, s’han recollit aportacions del PSC, “l’únic grup que n’ha presentat”.

El regidor d’Hisenda, Albert Portús, va reiterar les paraules de l’alcalde i va afegir que la reducció dels valors cadastrals repercuteix en l’Impost de Béns Immobles, les plusvàlues, l’IRPF, l’impost de Transmissions Patrimonials o l’impost de Successions. Segons el regidor, aquesta decisió s’ha pres atenent a la situació de precarietat de moltes famílies, tot i que “sabem que això repercutirà negativament en els ingressos”.

Posteriorment, va passar a desglossar els diferents tributs que s’han modificat, la majoria dels quals només s’han ajustat en base a la petició de cada àrea. Pel que fa a l’IBI, la variació del tipus de gravamen és imperceptible, ja que la urbana es  situa en 0,5401 i la rústica en 0,8818. Això fa que, per segon any consecutiu, no es toqui la recaptació.

Pel que fa a d’altres tributs, la taxa de recollida de deixalles es referencia a l’IPC, amb un increment lineal de l’1,5 per cent, i la taxa de cementiri municipal també s’ajusta a l’IPC. A d’altres impostos i taxes s’hi apliquen petits retocs ja que s’adapten a la realitat del servei, eliminant o regularitzant apartats. En d’altres, com l’impost de vehicles, s’hi continuen aplicant bonificacions als vehicles que causen menor impacte ambiental, alhora que s’implanten noves bonificacions, com la de servei de teleassistència que s’ajusta a la renda de l’usuari.

D’altra banda, es manté el fraccionament en quatre pagaments el rebut de l’Impost de Béns Immobles, i en dos pagaments la taxa de recollida d’escombraries.
Arxivat a