La temuda vespa asiàtica es queda a les portes d'Osona

Agricultura ja ha localitzat insectes d’aquesta espècie invasora a la Garrotxa, la Selva i el Ripollès | A la comarca hi han hagut molts avisos però, de moment, han estat falses alarmes

Pere Pratdesaba
27 d'octubre del 2013
Un exemplar de vespa asiàtica
Un exemplar de vespa asiàtica | Viquipèdia
La vespa asiàtica. Foto: Unió de Pagesos

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural va reconèixer fa uns dies que la vespa asiàtica -Vespa velutina- s'ha instal·lat "permanentment" a Catalunya, després de detectar vuit exemplars a la província de Girona: sis a la comarca de la Garrotxa, un a La Selva i un altre al Ripollès. Des del Departament de la Generalitat assumeixen que aquesta espècie invasora “ha vingut per quedar-se” i que la tasca que tocarà desenvolupar és “intentar-ne disminuir la població”.

La Vespa velutina és una vespa invasora de grans dimensions (3 centímetres) procedent de l'Àsia i ha arribat al nostre país des de la Catalunya Nord. Malgrat que no és perillosa per a les persones, pot arruïnar les explotacions apícoles ja que és depredadora d'abelles. Es diferencia de les vespes autòctones pel seu color taronjós.

La proximitat de la temuda vespa ha fet encendre les alarmes a la comarca d’Osona on, de moment, sembla que no hi ha arribat. “A hores d’ara, no n’hem detectat cap, però hem rebut molts avisos de gent que truca. Però quan hi anem, comprovem que és un error, que no és la vespa asiàtica”, explica Quim Dalmau, dels Agents Forestals d’Osona.

Dalmau admet que la possibilitat del salt a la nostra comarca existeix, per la proximitat amb el Ripollès i la Garrotxa. En tot cas, assegura que estan alerta i que si es donés el cas, s’activaria un pla especial.

Un operatiu que s’allargarà fins al 2014

El 5 d'octubre es va localitzar per primera vegada una vespa asiàtica a Ripoll i el 30 de setembre va passar el mateix a Susqueda, després que el 19 i el 28 de setembre es van detectar quatre i dos exemplars, respectivament, a Sant Privat d'en Bas.Tots aquests animals es van localitzar a través de les 550 trampes -més de 100 a càrrec de la Generalitat i les 400 gestionades per particulars- que es van instal·lar des que s'ha tingut constància, a mitjan setembre, de la possible presència de la vespa asiàtica a la demarcació de Girona.

L'any passat ja es van localitzar tres exemplars d'aquest insecte a l'Alt Empordà i tres nius a Vall d'Aran, tot i que es va considerar que es tractava d'una presència esporàdica; en el primer cas, per la proximitat amb França -on es va reconèixer com espècie invasora el 2007- i, en el segon, per ubicar-se en una zona massa freda i inadequada per poder-hi subsistir.

El director dels Serveis Territorials d'Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol, ha explicat que en els pròxims mesos, sobretot en la primavera, la Generalitat valorarà com afecta la presència de la vespa asiàtica als 253 apicultors catalans -38 dels quals ubicats a la Garrotxa- perquè aquesta espècie, quan ha d'alimentar les seves larves, es menja les abelles que produeixen mel, entre d'altres insectes. Llavors, es podria reactivar l’operatiu per intentar destruir els nius.