Josep Burgaya guanya el Premi Joan Fuster amb una assaig sobre la crisi

El jurat ha valorat que es tractava d'un "diagnòstic molt bo" de la situació econòmica actual

J.P.
27 d'octubre del 2013
Miquel Bezares, el guanyador en la categoria de poesia, i Josep Burgaya
Miquel Bezares, el guanyador en la categoria de poesia, i Josep Burgaya | Prats i Camps
Miquel Bezares i Josep Burgaya, els guanyadors de la 42a edició dels Premis Octubre Foto: Prats i Camps 

El professor i exregidor socialista  de Vic Josep Burgaya Riera (Vic, 1960), amb l'obra "Economia de l'absurd. Quan comprar més barat contribueix a quedar-se sense feina", i el poeta i escriptor mallorquí Miquel Bezares (Llucmajor, 1968), amb l'obra "Origen", han estat declarats els guanyadors dels 42 Premis Octubre en les modalitats, respectivament, Joan Fuster d'Assaig i Vicent Andrés Estellés de Poesia. El Premi Andròmina de narrativa ha estat declarat desert.

La cerimònia de lliurament ha tingut lloc aquest dissabte a la nit, en el tradicional sopar que se celebra al Centre Octubre de Cultura Contemporània de València, amb un protagonisme molt marcat enguany de les Illes Balears. Els Premis Octubre són uns certàmens literaris convocats des del 1972 al País Valencià per Edicions Tres i Quatre.

Josep Burgaya és doctor en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 1986 és professor titular de la Universitat de Vic, adscrit a la facultat d'Empresa i Comunicació, de la que va ser degà entre 1995 i 2002. Ha impartit docència en matèries d'història econòmica, evolució del pensament contemporani i d'organitzacions internacionals polítiques i econòmiques. Ha estat també regidor i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic en representació del PSC, partit del qual es va desvincular posteriorment. Ha publicat les obres "El estado del bienestar y sus detractores. A propósito de los orígenes y la encrucijada del modelo social europeo en tiempos de crisis" (Barcelona, Octaedro, 2013) i "El futur ja no és el que era. Reflexions d'urgència en temps d'incerteses" (Vic, 2013).

El jurat estava format per Josep Maria Terricabras, Enric Sòria i Magda Oranich. Terricabras ha assenyalat “l'alt nivell” de les obres presentades i ha destacat l'obra premiada per ser “un diagnòstic molt bo de la situació econòmica actual. Hem valorat el diagnòstic i el fet que és un llibre que enganxa bé, és un assaig molt llegidor, tal vegada perquè l'autor no és economista i no abusa d'un tipus de llenguatge tècnic. A més a més, és un assaig d'absoluta actualitat”.

Per la seva part, el mateix Burgaya ha agraït haver rebut un premi “que porta el nom de Joan Fuster, un autèntic referent per a mi”, i ha explicat el seu treball com la descripció “d'una paradoxa”. “Som una societat capaç de generar riquesa com mai però que acaba generant desigualtats per decisions polítiques i ideològiques, una societat de guanyadors i perdedors”.

Abundant en aquesta idea i en el títol del seu assaig, el professor Burgaya ha explicat que “com a consumidors, tenim productes a l'abast molt barats. Però en la mesura que comprem barat reforcem una tendència econòmica que ens deixa sense feina”, deia en al·lusió a la deslocalització i a la desindustrialització que patim a casa nostra”. “No tornarem a recuperar la plena ocupació perquè la indústria ha marxat”, ha reblat l'autor, que ha reclamat la recuperació del “paper central de la política”.

Més informació de la resta de Premis Octubre

Arxivat a