L'Audiència Nacional estudiarà en els propers dies l'excarceració de Juan José Zubieta

L’autor de l’atemptat d’ETA a Vic és un dels 51 reclusos que ha sol·licitat l’alliberament, emparant-se en la derogació de la “doctrina Parot”

EP
25 d'octubre del 2013
L’Audiència Nacional ha acordat aquest divendres excarcerar l’etarra Juan Manuel Píriz López, en aplicació de la sentència del Tribunal Europeo de Drets Humans (TEDH), que dilluns passat va derogar la "doctrina Parot", i ajornar per al proper ple del 8 de novembre la decisió sobre la sortida de la presó de Josefa Mercedes Ernaga, membre del comando ETA de Barcelona, que va ser condemnada a 900 anys a la garjola per l’atemptat contra  el centre comercial Hipercol de Barcelona. López, que complia condemna a la presó d’Algesires (Cadis), ja ha sortit a primera hora de la tarda.

El ple també ha acordat que les peticions dels 51 etarres que han sol·licitat sortir de la presó siguin tramitades pel Suprem i el Constitucional en els casos que existeixin recursos pendents. A la resta, ha sol·licitat a la Fiscalia perquè en el termini de tres dies informi sobre aquestes peticions.

Entre els 51 etarres que han fet la petició hi ha ha Juan José Zubieta Zubeldia, l'únic supervivent de l'atemptat d'ETA a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic del 1991. L'atemptat a la capital d'Osona va causar nou morts, entre ells cinc menors, i 28 ferits. A més, un altre guàrdia civil va morir en ser atropellat durant el rescat de les víctimes de l'explosió.

L’Audiència Nacional analitzarà tots aquests recursos en successius plens que se celebraran tots els divendres a partir del proper 8 de novembre. La defensa dels 51 empresonats reclamen la sortida immediata de la presó al·legant que ja s’hauria d’haver produït si no se’ls hagués aplicat la “doctrina Parot”.

L'Audiència allibera la militant d'ETA que va recórrer la «doctrina Parot»

CiU, PSC i PP accepten però lamenten la sentència de la «doctrina Parot»

Arxivat a