La vaga a Osona es fa sentir però no aconsegueix aturar l'activitat a les aules

Seguiment desigual de la protesta contra la llei Wert i les retallades en ensenyament | La UVic gairebé s’ha buidat, mentre a les escoles i els instituts el seguiment se situa entre el 15 i el 30%

Pere Pratdesaba
24 d'octubre del 2013
Protesta educativa a Vic, aquest dijous al matí
Protesta educativa a Vic, aquest dijous al matí | A. Costa
Un grup d'estudiants, aquest matí a la concentració convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. Foto: Adrià Costa

La vaga a l'educació contra la llei Wert i les retallades ha tingut un seguiment desigual a Osona. Les escoles i els instituts no s’han acabat de buidar, amb registres força dispars i, en alguns casos, discrets. Pel que fa a la Universitat de Vic, l’aturada d’estudiants ha estat gairebé massiva, amb un 86% d’absències. El professorat, en canvi, només hi ha hagut un 5% que secundés la vaga.

L'aturada d'aquest dijous estava convocada a nivell estatal per protestar contra la Llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE) -impulsada pel ministre José Ignació Wert i només pendent del llum verd del Senat- i, en clau catalana, contra la Llei d'educació de Catalunya (LEC) i les retallades que s'apliquen des de fa tres anys. La jornada d'aturada ha afectat tant l'educació pública com la concertada i estaven cridats a participar-hi des de les guarderies i escoles de primària fins a instituts, universitats i centres d'educació especial, inclosa tota la comunitat educativa, o sigui, pares, mestres i alumnat.

Al conjunt de Catalunya els sindicats han xifrat el seguiment per part del professorat a l'entorn del 50% mentre que Ensenyament l'ha rebaixat al 21,95% als centres públics i el 14,53% als concertats. A la Catalunya Central, la Generalitat ha donat unes dades semblants: 19,84% als centres públics i 15,55% als concertats.

A Osona, els sindicats han xifrat a la baixa el seguiment, a diferència dels seus homònims a nivell nacional. Des de CCOO, en dades encara provisionals, s’ha comptabilitzat un 28% de seguiment dels professors dels centres públics, sobretot a Primària (amb un 30% del total) i a Secundària (amb un 26%). “La incidència a centres de Primària ha estat més gran que en d’altres ocasions. En alguns llocs era la primera vegada que feien vaga”, ha explicat a Osona.com Rosa Recio, delegada d’Ensenyament de CCOO Osona. "Cal dir que hi havia uns serveis mínims molt potents, no tothom ha pogut fer vaga", matisa Cesc Poch, secretari general d'UGT Osona.

Protesta contra la llei Wert a Vic, aquest dimecres a la plaça de Vic. Foto: Adrià Costa

Una mostra de les diferències que hi ha hagut la trobem a Manlleu. En aquesta població, l’Escola El Carme-Vedruna ha tingut un seguiment del 85% i l’Escola Pompeu Fabra, del 44%, mentre que al Col·legi La Salle només ha estat del 5% i a l’Escola Casals Gràcia, nul. La resta d’escoles se situen entre el 14 i el 23%, segons dades facilitades per l’Ajuntament.

A Vic, només s'han decretat serveis mínims (i per tant, s'ha fet vaga) a l’escola Andersen, l'escola Sagrat Cors, l'institut la Plana i les escoles bressols municipals, segons informen fonts de l'Ajuntament. A la resta de centres, les aturades han estat puntuals i simbòliques, però en molts casos s’han fet a l’interior mobilitzacions i activitats relacionades amb la protesta.

A la Vall del Ges, segons publica Ràdio Ona al seu web, tampoc hi ha hagut igualtat de criteris. Les escoles i instituts públics han notat una considerable incidència de la protesta i l'absència de professorat ha oscil·lat entre un 20% i un 60%, mentre que poc menys de la meitat dels alumnes han faltat a la majoria dels centres.

A l'escola Bressol l'Avet de Sant Pere i a les dues de Torelló tots els mestres han anat a classe i només ha faltat algun infant. En els cas dels dos centres torellonencs, tant a La Cabanya com a La Blancaneus s'han fet accions reivindicatives. A la llar d'infants Els Gallarets de Sant Vicenç un professor i quatre alumnes s'han adherit a la vaga.

Només a l'Escola Rocaprevera de Torelló tots els professors han fet vaga a excepció dels serveis mínims i el nombre d'alumnes que no han anat a l'escola ha estat de 62. A l'escola Fortià Solà de Torelló només hi ha un professor que hagi fet vaga i tots els alumnes han anat al centre. Tot i així, des de la direcció remarquen que s'han fet accions reivindicatives, s'han posat pancartes i tots els alumnes han anat vestits amb samarretes grogues

La vaga a Osona s’ha complementat amb dues concentracions, ahir i avui, que s’han fet a la plaça Major de Vic. A les dues protestes hi han assistit vora de quatre-centes persones.

Els estudiants s'han manifestat pel carrer Verdaguer, fins a arribar a l'estació, aquest dijous al matí. Foto: Adrià Costa