El govern espanyol estudia la desaparició dels jutjats de Vic

Un polèmic projecte de llei preveu la centralització de les tasques dels partits judicials de tot l’estat a les capitals de província | Des del Col·legi d’Advocats de Vic ja s’ha posat el crit al cel

Pere Pratdesaba
18 d'octubre del 2013
Els jutjats de Vic
Els jutjats de Vic | Adrià Costa
L`entrada del jutjat de Vic. Foto d'arxiu: Adrià Costa

El Ministeri de Justícia espanyol va aprovar fa uns dies un projecte de llei que té en estat d’alerta tot l’estament judicial. El projecte preveu la desaparició de tots els partits judicials de l’estat i centralitzar la seva tasca a les capitals de província. En el cas de Barcelona, això significaria la desaparició de 24 partits judicials de la demarcació, entre ells Vic i altres poblacions tan importants com Granollers, Terrassa, Manresa, Mataró o Santa Coloma de Gramanet.

L’argument del govern espanyol és que actualment les comunicacions han millorat prou perquè els ciutadans puguin desplaçar-se a la capital de cada província. Això permetria, sempre segons Madrid, reduir costos i especialitzar els jutjats, la qual cosa és impossible amb la distribució territorial actual.

Des del Col·legi d’Advocats de Vic ja s’han afanyat a considerar aquest projecte de llei com una  “bestiesa” i pressionaran per aturar-ho, tal com a explicat a Osona.com el degà de l’entitat, Antoni Molas. “Per posar un exemple, una ciutat com Vigo, amb la segona flota pesquera més important d’Europa, no tindria col·legi judicial”, argumenta el degà.

Molas considera que es perdria molt de temps en els desplaçaments, la qual cosa, a més, suposaria un increment de les despeses judicials i limitaria l’accés a la justícia a molts ciutadans. Sense obviar el més que possible tancament de petits bufets d’advocats de comarques.

Per la seva banda, el conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Germà Gordó, també ha qualificat el projecte de llei per centralitzar l’activitat judicial a les capitals de província com una ”autèntica barbaritat”, ja que això “allunyaria” l’Administració dels ciutadans.

Una proposta carregada d’incògnites

De totes maneres, la proposta del Ministeri de Justícia, encapçalat per Alberto Ruiz Gallardón, no deixa de ser un projecte de llei i està per veure si s’arribarà a aplicar o no. I si s’aprova, està per veure amb quins matisos, vist la gran quantitat de crítiques que ja està rebent.

Molas no creu que es posi en pràctica perquè, entre d’altres coses, no hi ha diners per fer-ho. A més, opina que hi ha un munt d’incògnites per desvetllar: “Què es farà amb els funcionaris? Es traslladaran a la capital? A Vic no es farà cap judici? Qui prendrà declaració dels acusats? S’haurà de baixar a Barcelona? Què se’n farà dels edificis judicials de comarques?” En algun mitjà de comunicació s’ha apuntat que els actuals equipaments judicials podrien acollir una petita part de les tasques administratives i, fins i tot, en algunes poblacions molt allunyades de Barcelona es podria plantejar la possibilitat de fer judicis amb videoconferència.

Sergi Adán, advocat i col·laborador habitual de la secció d’Opinió d’Osona.com, és menys optimista que Molas: “Si Gallardón ho vol fer, ho farà. El seu tarannà autoritari i la majoria del PP així ho indiquen”.  I afegeix: “I si la llei s’aprova, és molt provable que desapareguin els jutjats de Vic i fins i tot el Col·legi d’Advocats de Vic”.

El debat sobre la proposta està a l’ordre del dia entre els advocats de tot el país. Des del Consell dels Il·lustres Advocats de Catalunya s’ha obert un bloc per als seus afil·liats amb diversos temes. Un dels que està més animat, amb un gran nombre de comentaris, és aquest: “Tribunals d’Instància únicament a les capitals de província?
Arxivat a